Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat over de Europese Raad, te weten:

- de motie-Ten Broeke c.s. over de kwestie Straatsburg als zetel van het Europees Parlement (21501-20, nr. 420);

- de motie-Vendrik over de afspraken van Bali (21501-20, nr. 421).

(Zie vergadering van heden.)

De voorzitter:

Mevrouw Verdonk is afwezig bij de stemmingen.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

Mevrouw Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie):

Voorzitter. Ook de ChristenUnie deelt de opvatting dat er een eind moet komen aan Straatsburg als zetel voor het Europees Parlement en het daarbij behorende verhuiscircus dat steeds weer terugkeert. De ChristenUnie vindt het niet nodig om dit voor de zoveelste keer uit te spreken in een motie, in een situatie waarin het kabinet deze opvatting van harte deelt. Daarom vindt mijn fractie de motie van de heer Ten Broeke overbodig. De regering geeft ook nog eens aan dat de motie contraproductief zou kunnen werken. Dat is mij de steun aan de motie ook niet waard, want daarvoor zijn de onderwerpen die tijdens de Top aan de orde komen te belangrijk.

De heer Blom (PvdA):

Voorzitter. Iedereen in deze Kamer, zeker de PvdA, is tegen het verhuiscircus van het Europees Parlement.

(geroffel op de bankjes)

De heer Blom (PvdA):

Maar het is de vraag wat een effectieve strategie is om daar vanaf te komen. De motie van collega Ten Broeke c.s., hoe sympathiek ook, is dat zeker niet en daarom stemmen wij tegen.

In stemming komt de motie-Ten Broeke c.s. (21501-20, nr. 420).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66, de PvdD, de VVD, de SGP en de PVV voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Vendrik (21501-20, nr. 421).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, GroenLinks, D66, de PvdD, de ChristenUnie, de SGP en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

Het woord is aan de heer Vendrik.

De heer Vendrik (GroenLinks):

Voorzitter. Ik vraag het kabinet om ons te berichten hoe deze motie wordt uitgevoerd. Aangezien ik de indiener van de motie ben, ga ik over wat de motie behelst. De motie betekent dat wij de uitspraken van de heer Yvo de Boer ondersteunen. Ik heb dat ook in het debat duidelijk gemaakt. De Raadsconclusies, die nu in concept beschikbaar zijn voor de Voorjaarsraad, moeten op dat punt dus gewijzigd worden. Ik wens dat de Nederlandse regering de motie op die manier uitvoert.

De voorzitter:

Het stenogram van dit gedeelte van de vergadering zal worden doorgeleid naar het kabinet.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.

Naar boven