Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel voor, toe te voegen aan de agenda van een van de volgende weken:

  • - het wetsvoorstel Wijziging van de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden en de Wet op de waterhuishouding (aanwijzing en kwaliteit van zwemwateren) (31527);

  • - het wetsvoorstel Wijziging van de Wet milieubeheer (implementatie en derogatie luchtkwaliteitseisen) (31589).

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Van Raak.

De heer Van Raak (SP):

Voorzitter. Op 28 november jongstleden heb ik samen met mijn collega Jan de Wit vragen gesteld aan de ministers van Justitie en BZK over de gevolgen van de personeelstekorten bij de recherche. Ik krijg graag deze week antwoord.

De voorzitter:

Ik zal dit deel van het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.

Het woord is wederom aan de heer Van Raak. Hij voert nu het woord namens mevrouw Gerkens.

De heer Van Raak (SP):

Mevrouw Gerkens heeft op 19 december jongstleden vragen gesteld aan de minister van Economische Zaken over de staffelkorting bij SIDN. Zij heeft nog niets ontvangen en wacht met smart op een reactie.

De voorzitter:

Ik stel voor, ook dit deel van het stenogram door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Agema.

Mevrouw Agema (PVV):

Voorzitter. Ik heb vernomen dat vanmorgen in een procedurevergadering is gesproken over de op handen zijnde acties van verloskundigen tegen hun slechte beloning en het aantal uren dat zij moeten werken voor een modaal salaris. Deze problemen zijn al jaren bekend. Mijn fractie heeft daarom geen behoefte aan de zoveelste brief en de zoveelste set Kamervragen. In 2007 was al overduidelijk dat er op deze post sprake is van een onderbesteding van 52 mln. Mijn fractie heeft minister Klink inmiddels meermaals gevraagd om de problemen eindelijk eens structureel op te lossen. Dat gebeurt niet en daarom vraag ik om een spoeddebat. Wij moeten het eens en voor altijd goed regelen.

Mevrouw Arib (PvdA):

Mevrouw Agema was vanmorgen niet aanwezig bij de procedurevergadering. Ik heb gisteravond een verzoek ingediend, omdat ik graag wil dat de regering een brief schrijft aan de Kamer met een reactie op de aangekondigde acties en een onderbouwing van het besluit van de NZa. Ik handhaaf dit verzoek en zou graag voor dinsdag antwoord krijgen. Op basis daarvan zou ik vervolgens graag een debat willen voeren. Ik steun het verzoek om een spoeddebat dus niet.

De heer Jan de Vries (CDA):

Voorzitter. De commissie heeft vanmorgen unaniem besloten, het kabinet om een reactie te vragen en daarbij de vragen van mevrouw Langkamp te betrekken. Deze reactie zou voor dinsdag naar de Kamer moeten worden gestuurd. De commissie kan vervolgens bepalen hoe zij hier verder mee wil omgaan.

De heer Van der Vlies (SGP):

Het is niet echt meer nodig, maar ik wil toch bevestigen wat mijn collega's zojuist rapporteerden over de procedurevergadering.

De voorzitter:

Dank u wel.

Mevrouw Agema, er is geen steun in de Kamer voor uw verzoek.

Mevrouw Agema (PVV):

Dat is bijzonder spijtig.

Ik zei al dat mijn fractie geen enkele behoefte heeft aan nog een brief of aan nog meer antwoorden. In 2007 was er al sprake van een onderbesteding van 52 mln. De minister heeft het al die tijd niet geregeld. Ik zie niet in waarop wij nog zouden moeten wachten, maar klaarblijkelijk heeft het voor de Kamer geen prioriteit om deze acties, die voor komende week zijn aangekondigd, te voorkomen. Ik kan niet anders dan mij daarbij neerleggen.

De voorzitter:

Ik stel wel voor om het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden, zodat het kabinet hier kennis van kan nemen en ook van hetgeen mevrouw Arib naar voren heeft gebracht.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Schippers.

Mevrouw Schippers (VVD):

Voorzitter. Zeven weken geleden, op 3 december 2008, heb ik vragen gesteld over de weigering van ziekenhuizen om mortaliteitscijfers te publiceren. Ik wacht nog steeds op antwoord. Ik verzoek de regering, via u, om dat zo snel mogelijk te doen.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Irrgang.

De heer Irrgang (SP):

Voorzitter. Zes weken geleden, op 11 december, heb ik vragen gesteld aan de minister voor Ontwikkelingssamenwerking over de belangenverstrengeling bij de NCDO. Ik wil de minister voor Ontwikkelingssamenwerking verzoeken om die vragen onmiddellijk te beantwoorden, aangezien de termijn daarvoor meer dan verstreken is.

De voorzitter:

Ik stel voor, dit deel van het stenogram door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Koşer Kaya.

Mevrouw Koşer Kaya (D66):

Voorzitter. Vanmiddag voeren wij een debat over te nemen maatregelen in het kader van de kredietcrisis. Ik wil graag dat de minister van Economische Zaken, mevrouw Van der Hoeven, hierbij aanwezig is.

De heer Weekers (VVD):

Voorzitter. Ik ga mij niet tegen dat verzoek verzetten, maar kan mevrouw Koşer Kaya onderbouwen welke meerwaarde de minister van Economische Zaken aan dat debat kan leveren? Heeft mevrouw Koşer Kaya niet overwogen om de aanwezigheid van de premier bij dit debat te vragen? Als ik namelijk de twee brieven, die van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en die van de minister van Financiën, bekijk, dan constateer ik een behoorlijk verschil in attitude. Het zou goed zijn dat hierbij de eenheid van het kabinetsbeleid wordt gewaarborgd.

De heer Irrgang (SP):

Ik steun het verzoek van mevrouw Koşer Kaya. Mocht er hier geen meerderheid voor zijn, dan wil ik in ieder geval de afspraak maken dat de afwezigheid van de minister van Economische Zaken vanmiddag niet als excuus kan worden gebruikt om vragen niet te beantwoorden. Ik heb namelijk vragen voor haar, net als bij het vorige debat hierover, met name over de BBMKB-regeling, of de Groeifaciliteit.

De heer Jan de Vries (CDA):

Voorzitter. De CDA-fractie heeft er geen behoefte aan om een expliciet verzoek te doen aan het kabinet om de delegatie van het kabinet uit te breiden. Het kabinet gaat zelf over de vraag wie het afvaardigt naar dit debat.

Mevrouw Koşer Kaya (D66):

Zoals de heer Irrgang terecht opmerkte, is er verschil in inzicht tussen de minister van Economische Zaken en de minister van Financiën over de maatregelen die moeten worden genomen. Het lijkt mij dus evident dat zeker de minister van Economische Zaken bij het debat aanwezig is.

De voorzitter:

Ik constateer dat er niet echt een brede steun is in de Kamer voor dit verzoek. Ik stel voor, dit deel van het stenogram door te geleiden naar het kabinet. Dan kan de minister van Economische Zaken op basis daarvan een afweging maken.

Daartoe wordt besloten.

De heer Weekers (VVD):

Voorzitter. Wellicht verstaat u mijn vraag zo dat ik het verzoek van mevrouw Koşer Kaya niet steun. Het antwoord van mevrouw Koşer Kaya is mij duidelijk, dus ik wil haar in elk geval steunen.

De voorzitter:

Dank u wel, maar mijn voorstel blijft hetzelfde.

Het woord is aan mevrouw Leijten.

Mevrouw Leijten (SP):

Voorzitter. Vorige week zei ik al grappend tegen de voorzitter die toen voorzat: woensdag is aanmaningsdag, omdat wij dan verzoeken om antwoorden. Toen heb ik op vier series vragen antwoord gevraagd, maar er staan er nog steeds twee open. Dat kan toch echt niet zo. Daarom wil ik dit stenogram met klem laten doorsturen naar het kabinet. Het gaat om vragen die ik op 9 december 2008 samen met de heer Jasper van Dijk heb gesteld aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het vervallen van de aanvullende beurs voor gehandicapte studenten met ouders die vallen onder de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten. Verder gaat het om aanvullende vragen van mij van 18 november 2008 over een kapotte tillift bij zorginstelling Philadelphia. Daar moet echt antwoord op komen, want dit is de vierde keer dat ik hier sta!

De voorzitter:

Wij zullen ook dit deel van het stenogram doorgeleiden naar het kabinet, zodat u de antwoorden ook ontvangt.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.

Naar boven