Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik deel aan de Kamer mee dat de fractie van de PVV geacht wenst te worden voor de motie op stuk 31700-X, nr. 52 te hebben gestemd.

Ik stel voor, hedenmiddag ook te stemmen over de motie ingediend bij het notaoverleg van de vaste commissie voor OCW over de initiatiefnota Kleine scholen (31526, nr. 4).

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Op verzoek van de fractie van GroenLinks benoem ik in de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat het lid Vendrik tot lid in plaats van het lid Halsema en het lid Van Gent tot plaatsvervangend lid in plaats van het lid Vendrik.

Het woord is aan de heer Van Raak.

De heer Van Raak (SP):

Voorzitter. Al sinds ik Kamerlid ben, liggen hier vijf wetten over de sociale rechten en plichten van politici en bestuurders, over onszelf dus. Die wetten worden niet behandeld. Ik weet niet waarom. Ze liggen klaar. Het betreft de wetsvoorstellen 30424, 30425, 30426, 30427 en 30693. Ik stel voor om die wetten in januari 2009 te behandelen.

De voorzitter:

Die wetsvoorstellen staan al op de agenda voor januari en wel voor de eerste week na het kerstreces. Dat was al zo gepland. Dus ik kan u in één klap een gelukkig mens maken.

De heer Van Raak (SP):

Laten wij dat dan afspreken. Ze staan al maanden op de agenda, in december, november, oktober, september, augustus. Ze stonden altijd wel op de agenda. Mijn verzoek is om ze niet alleen op de agenda te zetten, maar er ook voor te zorgen dat ze hier plenair behandeld worden in januari. Als wij die afspraak kunnen maken, fantastisch!

De voorzitter:

U kunt met mij wel afspreken om ze te agenderen. U kunt ze niet met mij bespreken, maar dat wist u al.

Het woord is aan mevrouw Halsema.

Mevrouw Halsema (GroenLinks):

Voorzitter. Afgelopen zondag maakte de heer Hoogervorst als bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten in Buitenhof bekend dat hem al heel erg lang bekend was dat Nederland als een gevolg van de kredietcrisis het zwaar te verduren zou krijgen. Ik zou graag een brief willen ontvangen van de regering voorafgaand aan het debat van morgen, waarin de regering vermeldt of de heer Hoogervorst het kabinet ook ruim van tevoren gewaarschuwd heeft en wat de regering met die waarschuwing heeft gedaan. Als de heer Hoogervorst heeft nagelaten zijn kennis te delen met het kabinet, wil ik graag weten wat daar dan de reden van is.

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram van dit gedeelte van de vergadering doorgeleiden naar het kabinet.

Het woord is aan mevrouw Van Gent.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Voorzitter. Ik verzoek om het verslag van het algemeen overleg over het vliegveld Twente op de plenaire agenda van volgende week te zetten.

De voorzitter:

Wij zullen dit VAO toevoegen aan de agenda van volgende week.

Het woord is aan de heer Fritsma.

De heer Fritsma (PVV):

Voorzitter. Ik wil graag deze week nog een spoeddebat voeren met de staatssecretaris van Justitie over de negatieve ontwikkelingen rond het generaal pardon, ook naar aanleiding van de brief die wij vandaag daarover hebben ontvangen. Het gaat mij om de bezwaarmogelijkheid die nu open staat voor vreemdelingen die niet voor de regeling in aanmerking kwamen, en om het bericht dat het generaal pardon nog steeds doorloopt. De staatssecretaris zegt nu dat de regeling per 1 januari 2009 zal sluiten. Dat is echt veel later dan de bedoeling was.

De heer Kamp (VVD):

Wij hebben de brief vanmorgen ontvangen. Ik ga ervan uit dat die geagendeerd zal worden voor de procedurevergadering van de vaste commissie voor Justitie. Daarin zal de voorzitter vermoedelijk voorstellen om daar een algemeen overleg over te houden. Dat voorstel, als het komt, zullen wij steunen.

Mevrouw Verdonk (Verdonk):

Dit is veel te urgent voor zomaar een algemeen overleg. Ik steun het voorstel van de heer Fritsma.

De heer Spekman (PvdA):

Kortheidshalve sluit ik mij aan bij de woorden van de heer Kamp.

De voorzitter:

Ik stel vast dat er geen steun is voor een spoeddebat, maar wel voor een algemeen overleg, als daar in de procedurevergadering toe zou worden besloten, op korte termijn.

De heer Fritsma (PVV):

Ik zal het in de commissie aangeven, maar dit verdient echt een spoed-AO.

De voorzitter:

U hebt uw punt gemaakt.

Het woord is aan de heer Brinkman.

De heer Brinkman (PVV):

Voorzitter. Ik wil graag een vooraankondiging doen van het verzoek, het verslag van het aanstaande donderdag te houden AO over het staatkundig proces Nederlandse Antillen op de agenda van donderdag te zetten. Daarna zou ik graag stemmingen willen houden in verband met de rondetafelconferentie waar Nederland helaas 1,2 mld. gaat weggeven aan de Antillen.

De voorzitter:

Het algemeen overleg is van 14.00 uur tot 17.00 uur. Wij zullen het VAO inplannen. Daarbij moet rekening worden gehouden met stemmingen, hopelijk voor de dinerpauze, maar in elk geval donderdag in de tweede helft van de middag.

Naar boven