Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel voor, toe te voegen aan de agenda van een van de volgende weken:

  • - het wetsvoorstel Wijziging van de Algemene Ouderdomswet, de Wet studiefinanciering 2000 en de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten in verband met het uitsluiten van het recht op ouderdomspensioen op grond van de Algemene Ouderdomswet, aanspraak op studiefinanciering voor uitwonenden op grond van de Wet studiefinanciering 2000 en aanspraak op tegemoetkoming voor uitwonenden op grond van de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten bij vrijheidsontneming (31525);

  • - het wetsvoorstel Goedkeuring van het op 18 oktober 2007 te Velsen totstandgekomen Verdrag tussen het Koninkrijk Spanje, de Franse Republiek, de Italiaanse Republiek, het Koninkrijk der Nederlanden en de Portugese Republiek tot oprichting van het Europees Gendarmeriekorps EUROGENDFOR (Trb. 2007, 227) (31538);

  • - het wetsvoorstel Wijziging van de Wet gebruik burgerservicenummer in de zorg in verband met de elektronische informatie-uitwisseling in de zorg (31466);

  • - het wetsvoorstel Wijziging van de Politiewet 1993 in verband met het vervallen van de facilitaire diensten van het Korps landelijke politiediensten (31564).

Voorts stel ik voor, toe te voegen aan de agenda na het kerstreces:

  • - het wetsvoorstel Implementatie van Europese regelgeving betreffende het verkeer van diensten op de interne markt (Dienstenwet) (31579).

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Kant.

Mevrouw Kant (SP):

Voorzitter. Ik wil graag een spoeddebat aanvragen over de toestand rond de ziekenhuizen in Flevoland. Ik zeg er gelijk bij dat het wat mij betreft een spoed-AO voor morgen kan zijn, vanwege de problemen met de Kameragenda die ons allemaal bekend zijn. De situatie rond de ziekenhuizen in Flevoland begint nijpend te worden. Als wij daarover morgen geen debat houden, is de kans groot dat het ziekenhuis failliet gaat en dat er geen garantiestelling is. Dat kunnen wij niet laten gebeuren. Vandaar mijn verzoek om hierover morgen een spoeddebat te plannen.

Mevrouw Agema (PVV):

Het is een zootje bij de IJsselmeerziekenhuizen en minister Klink doet niets. Mijn fractie kan dit verzoek dus van harte steunen.

De heer Van der Veen (PvdA):

Voor zover mij bekend, wordt er op dit moment nog onderhandeld. Het lijkt mij een uitstekend idee om hierover een AO te houden. Wij hebben daar de vorige keer zelf al op aangedrongen. Voorafgaande aan het AO ontvangen wij wel graag een brief van de minister.

Mevrouw Smilde (CDA):

Ik sluit mij bij de woorden van de heer Van der Veen aan. Inderdaad wordt er op dit moment nog onderhandeld. Wat ons betreft, is het goed om daarover morgen een spoed-AO te houden.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Mijn fractie wil zo snel mogelijk een brief van de minister over dit onderwerp. Zij is ervoor om morgen een spoed-AO te houden.

Mevrouw Kant (SP):

Het is natuurlijk prima als de minister van tevoren nog een brief wil sturen. Ik wil het debat daarvan echter niet afhankelijk maken. Op die manier zouden wij toch te laat kunnen zijn en daarvoor is de situatie te acuut en te ernstig. Er wordt op dit moment nog gesproken, maar niemand wil de schuld betalen. Er lijkt dus geen oplossing in zicht. Die oplossing zal van de minister moeten komen. Daarom moet het debat morgen plaatsvinden, of er een brief komt of niet.

De voorzitter:

Ik stel vast dat het verzoek van mevrouw Kant om een spoeddebat te houden, wordt gesteund door 30 leden. Ik waardeer het dat mevrouw Kant heeft laten weten begrip te hebben voor de volle agenda van morgen. Ik hoop op de medewerking van de commissie om op korte termijn een spoedoverleg te regelen.

Het woord is aan mevrouw Arib.

Mevrouw Arib (PvdA):

Voorzitter. Er was gisteren een algemeen overleg over internationale kinderontvoeringen. Ik zou graag het verslag van dat AO op de plenaire agenda willen zetten.

De voorzitter:

Wij zullen het verslag toevoegen aan de agenda van een van de volgende weken.

Het woord is aan de heer Ten Hoopen.

De heer Ten Hoopen (CDA):

Voorzitter. Ik wil u namens de fracties van het CDA, de PvdA, de ChristenUnie en de SP verzoeken om de aanpassing van de Mededingingswet die vanavond behandeld zou worden, van de agenda af te voeren.

De heer Aptroot (VVD):

Ik ben wat verbaasd. Ik wil graag de reden weten voor dit verzoek, want wij wachten al een aantal jaren op dit wetsvoorstel. Het is het eerste wetsvoorstel van dit kabinet dat positief is voor het bedrijfsleven, na alle ellendige lastenverhogingen en verhogingen van regeldruk. En dan zou dit wetsvoorstel nu worden afgevoerd van de agenda?

De voorzitter:

Ik zie dat de heer Van der Vlies zich aansluit bij de woorden van de heer Aptroot.

Mijnheer Ten Hoopen, wat is de reden voor uw verzoek?

De heer Ten Hoopen (CDA):

Er zijn nog wat onduidelijkheden over de definitiekwesties. Het gaat over een dienst van algemeen economisch belang en een dienst van economisch belang. Daarover zijn wat onhelderheden die eerst opgeklaard moeten worden.

De heer Aptroot (VVD):

Wij hebben toch een debat om de onduidelijkheden weg te krijgen? Laten wij een eerste termijn houden, om aan het einde daarvan te kijken hoe het staat. Ik vind het slecht als de behandeling wordt uitgesteld omdat fracties op het laatste moment hun werk nog niet hebben gedaan.

De voorzitter:

Ik stel vast dat een meerderheid van de Kamer voor uitstel is. Zoals u weet, doe ik altijd wat de meerderheid wil. Het debat over de aanpassing van de Mededingingswet wordt dus van de agenda afgevoerd.

Het woord is aan mevrouw Ouwehand.

Mevrouw Ouwehand (PvdD):

Voorzitter. Ik wil het verslag van het spoed-AO van hedenmorgen over de verruiming van het melkquotum en de handelwijze van het kabinet daarin op de agenda van de plenaire vergadering zetten en daarover vandaag nog kunnen stemmen.

De voorzitter:

Als niemand er bezwaar tegen maakt, zullen wij het VAO nu op de agenda zetten en aansluitend stemmen over eventueel ingediende moties.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.

Naar boven