Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Op verzoek van de GroenLinks-fractie benoem ik in de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het lid Peters tot plaatsvervangend lid in plaats van het lid Van Gent.

Het woord is aan mevrouw Ouwehand.

Mevrouw Ouwehand (PvdD):

Mevrouw de voorzitter. Ik verzoek u om het verslag van het algemeen overleg over de maatschappelijke stage op de agenda te plaatsen.

De voorzitter:

Ik stel voor, dit VAO toe te voegen aan de agenda van volgende week.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Gerkens.

Mevrouw Gerkens (SP):

Mevrouw de voorzitter. Webwereld meldt vandaag dat Microsoft wordt voorgetrokken bij de aanbesteding van het project GOUD. Dit staat haaks op de afspraken die wij met staatssecretaris Heemskerk hebben gemaakt over open source software. Ik wil een interpellatie aanvragen, omdat ik een aantal specifieke vragen wil stellen. Dit kan in een interpellatie. Dit moet wel snel gebeuren, want de aanbesteding sluit op 6 februari aanstaande en ik zou graag zien dat die wordt stopgezet.

De heer Duyvendak (GroenLinks):

Ik heb begrip voor de verbazing van mevrouw Gerkens, maar het lastige is dat dit een lopende aanbestedingsprocedure is. Ik vraag mij af of wij daarin kunnen ingrijpen. Daarom zou ik liever aan de staatssecretaris vragen om de Kamer voor de regeling van werkzaamheden van morgen een brief te sturen over deze kwestie en de mogelijkheid om de procedure te wijzigen. Dan kunnen wij morgen tijdens de regeling van werkzaamheden bepalen hoe wij verder handelen.

De heer Dijsselbloem (PvdA):

Ik sluit mij hierbij aan. Het lijkt mij dat wij eerst meer informatie moeten hebben. Op het daarvoor geëigende moment – de procedure loopt nog – kunnen wij een en ander verder bekijken. Een interpellatie heeft voor ons in ieder geval het nadeel dat wij de vragen die wij hebben, niet in gelijkwaardigheid kunnen stellen.

Mevrouw Vietsch (CDA):

Ik sluit mij aan bij het verzoek om een brief. Wij willen ook graag meer informatie hebben.

Mevrouw Gerkens (SP):

Dan stel ik voor dat wij om een brief vragen die de Kamer morgen voor 12.00 uur moet hebben bereikt. Ik zal dan morgen een spoeddebat aanvragen.

De voorzitter:

U hebt steun voor uw verzoek om een brief. Of uw verzoek om een spoeddebat wordt gesteund, zal morgen blijken.

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Remkes.

De heer Remkes (VVD):

Mevrouw de voorzitter. Collega Slob en de zijnen zijn in ieder geval in een ding geslaagd: een stevige kijkcijferimpuls voor de publieke omroep op 23 februari. Laat er geen misverstand over bestaan: leden van deze Kamer moeten in de gelegenheid zijn om over van alles en nog wat moraliserende uitspraken te doen. Dit is echter anders voor een minister als dienaar van de Kroon. Toen ik minister Rouvoet gisteravond hoorde, vond ik dat hij net iets te kort door de bocht ging. Daarom vraag ik of de minister-president de Kamer wil meedelen of minister Rouvoet namens het kabinet heeft gesproken, dus bijvoorbeeld ook namens minister Plasterk.

In het mediadebat in november 2007 heeft het kabinet, daarin gesteund door de coalitiepartners, gepleit voor een brede programmering van de publieke omroep. Veel breder kan niet. Misschien kan in de brief ook op dit element worden ingegaan.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Peters.

Mevrouw Peters (GroenLinks):

Voorzitter. Ik verzoek u, het verslag van het algemeen overleg over de verlenging van de Nederlandse bijdrage aan de missie in Irak op de agenda te plaatsen. Dit VAO zou moeten plaatsvinden voordat de verlenging op 15 februari aanstaande ingaat.

De voorzitter:

Ik stel voor, dit VAO toe te voegen aan de agenda van volgende week.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Ten Broeke.

De heer Ten Broeke (VVD):

Voorzitter. Ik heb gisteren verzocht om een brief van minister Verhagen. Ik heb deze brief inmiddels ontvangen en ik heb geconstateerd dat er materieel geen verschil zit tussen de berichtgeving in de media en de inhoud van de brief. Dat is de reden dat ik u verzoek om nog vandaag een spoeddebat met minister Verhagen te organiseren over de toezeggingen die aan Servië zullen worden gedaan.

De heer Van Bommel (SP):

Ik heb de brief met dezelfde ogen gelezen. Ik steun het verzoek van de heer Ten Broeke.

Mevrouw Peters (GroenLinks):

De GroenLinksfractie steunt dit verzoek van harte.

De heer Pechtold (D66):

Ik steun het verzoek eveneens.

De heer Ormel (CDA):

Ik steun het verzoek niet, maar ik geloof niet dat dat er nog toe doet. Het lijkt mij een volkomen overbodig spoeddebat.

De voorzitter:

Waarvan akte!

Ik constateer dat meer dan 30 leden het verzoek van de heer Ten Broeke steunen. Er zal dan ook hedenavond een spoeddebat plaatsvinden.

Naar boven