Noot 1 (zie blz. 2392)

Interpellatievragen van het lid Kant (SP) over de problemen bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK) in verband met de berekening van de eigen bijdrages AWBZ.

1

Wat is uw reactie op meldingen van mensen dat ze vanaf 1 januari a.s. een veel hogere eigen bijdrage – tot zelfs een verdrievoudiging en honderden euro’s per maand – voor een verblijf in een AWBZ-instelling moeten gaan betalen?

2

Wat is de verklaring voor de enorme verschillen in de eigen bijdrage waar deze mensen mee geconfronteerd worden?

3

Heeft u inzicht in de mate van verschuivingen die optreden in de eigen bijdragen en de financiële gevolgen voor betrokkenen? Zo neen, bent u bereid dit met spoed te onderzoeken?

4

Erkent u dat het bedrag dat bewoners overhouden, oftewel het zak- en kleedgeld, door de verhoging van de eigen bijdrage bij sommigen onder de norm zakt van € 270? Wat is uw reactie hierop? Wat gaat u ondernemen?

5

Is het waar dat voor het vaststellen van het inkomen, op basis waarvan de eigen bijdrage wordt bepaald, het verzamelinkomen standaard gecorrigeerd wordt voor de teruggave in verband met buitengewone uitgaven voor ziektekosten, ongeacht of dit ook daadwerkelijk plaatsvindt? Zo ja, waarom? Wordt deze correctie aangepast aan de geplande bezuiniging op deze aftrek? Zo neen, waarom niet?

6

Erkent u dat sommige verschillen dusdanig groot zijn, dat er onmiskenbaar fouten zijn gemaakt? Heeft u inzicht in de omvang hiervan? Zo neen, bent u bereid dit met spoed te onderzoeken?

7

Wat is uw reactie op de klachten over fouten, gemaakt door het CAK?

8

Waarom zijn deze mensen blijkbaar zo slecht en laat geïnformeerd dat ze er door overvallen zijn? Wat vindt u hiervan?

9

Waarom is de brief die deze mensen ontvangen hebben, gedateerd op 16 november 2007, pas door betrokkenen eind november ontvangen? Deelt u de mening dat het derhalve niet zo kan zijn dat de periode waarin deze mensen bezwaar kunnen maken feitelijk 2 weken bekort is? Zo ja, wat gaat u hieraan doen?

10

Kloppen de gegevens die worden aangeleverd door de AWBZ-brede zorgregistratie (AZR) of geven deze nog problemen? Zo ja, wat gaat u hieraan doen?

11

Kloppen de gegevens die worden aangeleverd door de belastingdienst? Zo neen, wat gaat u hieraan doen?

12

Deelt u de mening dat door problemen en fouten in de uitvoering deze mensen hiervan niet de dupe mogen worden?

13

Bent u bereid er voor te zorgen dat de hogere eigen bijdrage pas worden geïnd vanaf het moment dat er de garantie is dat er geen fouten zijn gemaakt in de vaststelling van de hoogte?

14

Bent u bereid voor mensen voor wie – als dat blijkt terecht te zijn – er sprake is van een verhoging een regeling te maken om deze verhoging geleidelijk door te voeren?

15

Wat is uw reactie op de klachten dat het CAK niet of slecht te bereiken is, of mensen langdurig in «de wacht» houdt voor vragen? Wat gaat u ondernemen om dit probleem zo spoedig mogelijk op te lossen?

Naar boven