Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Op verzoek van de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat stel ik voor, de behandeling van het wetsvoorstel Bepalingen met betrekking tot de veilige vaart op de binnenwateren (Binnenvaartwet) (30523) van de agenda voor morgen af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Op verzoek van de CDA-fractie benoem ik in het Presidium het lid Van Haersma Buma tot lid en het lid Van de Camp tot plaatsvervangend lid.

Het woord is aan mevrouw Van Velzen.

Mevrouw Van Velzen (SP):

Voorzitter. Tot mijn spijt sta ik hier opnieuw met Kamervragen die niet beantwoord zijn. Ik heb vragen gesteld aan de ministers van Justitie en voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties over het kiesrecht voor gedetineerden. Ik heb ook vragen gesteld aan de ministers van Buitenlandse Zaken en van Defensie over bewapende onderzeeboten. Bij dezen vraag ik u om de afspraken ter zake tussen Kamer en kabinet in ere te herstellen: schriftelijke vragen dienen binnen drie weken beantwoord te worden. Als er geen mogelijkheden zijn, komt er een briefje met tekst en uitleg naar de Kamer met de reden waarom zij niet beantwoord worden en wat de geschatte termijn is waarop dat wel gebeurt.

Verder vraag ik via u aan het kabinet om nog deze week een reactie te sturen en het liefst een beantwoording van de vragen.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Vendrik.

De heer Vendrik (GroenLinks):

Voorzitter. Bij mijn fractie is enige verwarring ontstaan over de vraag of de minister van Justitie ruimte biedt voor kopieerheffingen op bijvoorbeeld USB-sticks, waardoor het ministerie van Defensie wat meer moet gaan betalen. De minister van Justitie heeft daarover onlangs een besluit naar de Kamer gestuurd. Dat lijkt die ruimte te bieden, maar gisteren leek de minister onder andere voor de radio die ruimte weer in te perken c.q. helemaal uit te sluiten. Het laatste bevalt ons meer dan het eerste. Via u wil ik de minister van Justitie vragen om hierover voor morgen 12.00 uur opheldering te geven in een brief aan de Kamer, zodat wij vervolgens kunnen besluiten of wij er snel werk van maken.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet en later te besluiten over een eventueel te houden spoeddebat.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Van Gerven.

De heer Van Gerven (SP):

Voorzitter. Ik zal de woorden van collega Van Velzen niet herhalen, maar ermee instemmen. Ik heb vragen gesteld over heup- en knie-implantaten. Ook daarvoor is de beantwoordingstermijn ruim overschreden. Ik vraag u om het verzoek om een snelle beantwoording door te geleiden naar het ministerie van VWS.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Fritsma.

De heer Fritsma (PVV):

Voorzitter. Op 28 september 2006 is een motie aangenomen van de toenmalige Groep Wilders met de strekking dat per vreemdeling nog maar één reguliere verblijfsaanvraag kan worden ingediend. Dat was hard nodig, want het feit dat dit nu eindeloos kan gebeuren, levert gigantische problemen op. Mensen komen Nederland binnen, dienen de ene verblijfsaanvraag na de andere in en kunnen daarom niet worden uitgezet. Daardoor zitten wij nu ook met bijvoorbeeld een generaal pardon.

Inmiddels is het kabinet met een reactie op de motie gekomen, inhoudende dat de motie niet wordt uitgevoerd. Voor de PVV is dat onaanvaardbaar, omdat het grootschalige misbruik van het toelatingsbeleid nu kan doorgaan. Daarom verzoek ik om een spoeddebat over de kabinetsreactie op de motie. Ik weet dat de brief is geagendeerd voor de procedurevergadering van de vaste commissie voor Justitie morgen, maar omdat dit probleem zo groot en urgent is, lijkt een spoeddebat mij op zijn plaats.

Mevrouw De Pater-van der Meer (CDA):

De heer Fritsma merkt zelf al op dat de brief is geagendeerd voor de procedurevergadering morgen. Voorgesteld zal worden om de kabinetsreactie al volgende week bij een algemeen overleg te betrekken.

De heer Kamp (VVD):

Dat lijkt mij meer dan voldoende: morgen bespreken bij de procedurevergadering en volgende week een algemeen overleg. Dat is voldoende spoed.

De heer De Wit (SP):

Ik sluit mij aan bij de woorden van de voorzitter van de commissie en de vorige spreker.

De heer Van de Camp (CDA):

Ik ook.

Mevrouw Azough (GroenLinks):

Ik sluit mij aan bij de woorden van de voorzitter van de commissie.

De voorzitter:

Ik stel vast dat er niet genoeg steun is voor het houden van een spoeddebat. Hiermee is dit punt afgedaan. Wij wachten de uitkomst van de procedurevergadering van de commissie af.

De heer Fritsma (PVV):

Ik vind het jammer dat de partijen, vooral de partijen die de motie hebben ondersteund, nu niet de urgentie inzien van het aanpakken van deze vorm van misbruik. Dat is echter een vaststelling.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Ten Broeke.

De heer Ten Broeke (VVD):

Voorzitter. Vorige week vroeg collega Pechtold de regering om een brief over haar standpunt op hoofdlijnen over de consultaties die nu plaatsvinden over de verandering van het grondwettelijk verdrag.

Die brief was voor vandaag beloofd en wij hebben die ontvangen. De brief bevat echter maar vijf regels en er staat helemaal niets in. Wij vinden dat onvoldoende. Wij hebben overwogen om u te vragen, deze brief toe te voegen aan het debat over de Europese Top dat morgen wordt gehouden. Wij vrezen echter dat daaruit niet veel komt en daarom verzoeken wij u, de regering met spoed te manen om nog deze week een brief naar de Kamer te zenden met daarin haar standpunt. Wij kunnen dan volgende week, bijvoorbeeld woensdag, een debat daarover houden.

Het is in Berlijn een komen en gaan van mensen die een opvatting hebben over het grondwettelijk verdrag. Het gaat daarbij niet alleen om nog niet gekozen Franse presidentskandidaten, maar ook om zittende regeringsleiders. Het is werkelijk te gek dat onze regering daarover nog niets kan of wil zeggen. De VVD-fractie neemt daarmee geen genoegen.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet en later te besluiten over een eventueel te houden spoeddebat.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Wilders.

De heer Wilders (PVV):

Voorzitter. De Kamer heeft op mijn voorstel besloten om een debat te houden naar aanleiding van het WRR-rapport over islamitisch activisme. Het staat ook op het langetermijnschema.

Nu er een nieuw kabinet is, verzoek ik u om te bevorderen dat wij, voordat wij dat debat op de agenda zetten, een gedegen standpunt van het kabinet ontvangen, het liefst zo spoedig mogelijk.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Naar boven