Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Duyvendak.

De heer Duyvendak (GroenLinks):

Voorzitter. Met de demonstratie van de mensen uit het noorden van gisteren nog nagalmend in het hoofd, konden wij vanmorgen in de Volkskrant lezen dat minister Peijs de 2,73 mld. die is gereserveerd voor een ov-verbinding met het noorden in de regio rond Amsterdam wil investeren, en dan vooral in wegen. Mijn fractie wil hierover graag opheldering en vraagt minister Peijs om vóór de regeling van dinsdag aanstaande een toelichting te geven op wat zij heeft gezegd op het transportdiner. Ik wil weten waar zij deze uitspraak zou hebben gedaan, wat de intenties daarachter waren, of zij kloppen en, zo ja, of dat haar inzet is bij het bestuurlijk overleg dat zij donderdag aanstaande met de regio voert. Dan zou het geld immers al vergeven zijn voordat de Kamer zelf debatteert over de Zuiderzeelijn. Ik vraag dit plenair, omdat wij volgende week donderdag het debat hebben over de Zuiderzeelijn.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet, in het bijzonder naar de minister van Verkeer en Waterstaat.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Van Gent.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Voorzitter. Ik wil graag dat het verslag van het algemeen overleg over de woningbouwcorporaties op de plenaire agenda wordt geplaatst.

De voorzitter:

Ik stel voor, aan dit verzoek te voldoen en het VAO woningcorporaties toe te voegen aan de agenda van volgende week, waarschijnlijk op dinsdag.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Kant.

Mevrouw Kant (SP):

Voorzitter. Vanmorgen is een brief binnengekomen van de minister van Defensie over de search&rescuebasis in Leeuwarden, die hij wil sluiten. Nu moet de Kamer niet denken dat ik plotseling woordvoerder Defensie ben geworden, want dat ben ik niet. Het gaat over het feit dat traumahelikopters voor traumazorg op de Waddeneilanden gebruikmaken van deze luchtbasis. Op dat punt is er een aangehouden motie van mij waarin het kabinet wordt verzocht, die basis voor die functie open te houden voor de Waddeneilanden. In het debat heeft de minister toegezegd, hierover met de minister van Defensie te spreken en de Kamer het resultaat daarvan te laten weten. Nu geeft hij echter aan, al tot sluiting over te willen gaan. Ik verzoek u daarom, mede namens de heer Buijs en mevrouw Arib, de minister van VWS om een reactie op deze brief van de minister van Defensie te vragen.

De voorzitter:

Aangezien het een aangehouden motie betreft, stel ik voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet, in het bijzonder naar de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en naar de minister van Defensie.

Daartoe wordt besloten.

Mevrouw Kant (SP):

Omdat het een aangehouden motie betreft en ik graag wil bepalen wanneer ik die in stemming breng, is mijn vraag of die brief er dinsdag voor de stemmingen kan zijn.

De voorzitter:

Dat staat nu ook in het stenogram.

Voordat wij gaan stemmen, deel ik de Kamer mee dat ontvangen is een bericht van het overlijden op 21 mei jongstleden van het oud-lid van de Tweede Kamer, de heer J.R. Toussaint. De heer Toussaint was lid van de Kamer voor de fractie van de PvdA van 2 september 1979 tot 2 juni 1986. Namens de Kamer zal ik een bericht van deelneming zenden.

Ik denk dat het goed is om voor de stemmingen mee te delen hoe de samenstelling op dit moment is. De Kamer telt vandaag 148 leden. Aangezien de vacatures Hirsi Ali en Vos nog niet zijn opgevuld, zijn 75 leden voldoende om een meerderheid te verkrijgen. Maakt u zich echter geen zorgen. Volgende week zullen drie nieuwe leden beëdigd worden. Toch zullen er geen 151 leden zijn, maar dat raadsel zal de heer Duivesteijn oplossen.

Naar boven