Aan de orde zijn de eindstemmingen over het voorstel tot wijziging van het Reglement van Orde van de Tweede Kamer der Staten-Generaal (30140, nr. 12) en het voorstel tot wijziging van het Reglement van de commissie voor de Verzoekschriften (30140, nr. 13).

(Zie vergadering van 31 januari 2006.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

De heer Dubbelboer (PvdA):

Voorzitter. Ik dank u, in meerdere opzichten. Het burgerinitiatief is een bescheiden stap op weg naar het verkleinen van de afstand tussen de politiek en de samenleving zoals die zo vaak wordt beleefd. Het maakt de Tweede Kamer toegankelijker en ontvankelijker. Bij de stemmingen vorige week zijn er vijf amendementen aangenomen die de drempels fors hebben verhoogd. Burgers hoeven geen 15.000 handtekeningen te verzamelen, maar 40.000. Zij moeten niet ouder zijn dan zestien jaar, maar ouder zijn dan achttien jaar. Daarnaast mag een onderwerp pas worden geagendeerd als het hier twee jaar niet aan de orde is geweest. De PvdA-fractie vindt dat jammer. Door die amendementen is er echter wel een meerderheid voor het voorstel, doordat de fracties van de ChristenUnie en de SGP mee hebben gestemd. Wij hebben moeten slikken, maar wij zullen voor het burgerinitiatief stemmen. Ik wil hier wel een oproep doen aan de fracties van het CDA en de VVD.

De voorzitter:

Dat mag niet in een stemverklaring, dat weet u.

De heer Dubbelboer (PvdA):

Laat mij dan een wens uitspreken.

De voorzitter:

Dat mag wel.

De heer Dubbelboer (PvdA):

Ik spreek de wens uit dat wij Kamerbreed aan de Nederlandse burgers het signaal kunnen geven dat de Tweede Kamer te allen tijde open staat voor goede ideeën en dat dit een recht is en geen gunst.

De heer Van Beek (VVD):

Voorzitter. De VVD-fractie heeft principiële en praktische bezwaren tegen het voorstel inzake het burgerinitiatief dat door u is ingediend. Wij hebben onze argumenten uiteengezet in het debat en samen met andere fracties geprobeerd om de voorstellen te verbeteren. Wij hebben steeds gezegd dat wij onze eindconclusie zouden trekken op basis van het eindvoorstel en dat dit niet zou afhangen van de vijf aangenomen amendementen.

De VVD-fractie is principieel voorstander van de vertegenwoordigende democratie. Elk versterking daarvan heeft onze steun. Invoering van het burgerinitiatief, ook in de geamendeerde vorm, beschouwen wij niet als een verbetering van de vertegenwoordigende democratie. Het is juist de taak van de politieke partijen en hun vertegenwoordigers om de verbindende schakel te zijn tussen de kiezer en het parlement. Het is de taak van de politiek om ervoor te zorgen dat de signalen uit de maatschappij worden opgepakt en worden geagendeerd. Wat ons betreft kan dat drempelloos en op elk gewenst moment. Alles overwegende, zal de grootst mogelijke meerderheid van de VVD-fractie tegen het voorliggende voorstel stemmen.

In stemming komt het voorstel tot wijziging van het Reglement van Orde van de Tweede Kamer der Staten-Generaal (30140, nr. 12).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD (met uitzondering van het lid Weisglas) en het CDA tegen dit voorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

In stemming komt het voorstel tot wijziging van het Reglement voor de commissie voor de Verzoekschriften (30140, nr. 13).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de VVD (met uitzondering van het lid Weisglas) tegen dit voorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Naar boven