Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik verwacht dat de regeling van werkzaamheden kort zal zijn, zodat wij snel gaan stemmen.

Het woord is aan mevrouw Lambrechts.

Mevrouw Lambrechts (D66):

Voorzitter. Wij hebben vorige week donderdag een overleg gehad over de slachtoffers van de brand op Schiphol-Oost. Mijn fractie heeft er behoefte aan om het verslag op de agenda te plaatsen, liefst snel deze week.

De voorzitter:

Ik stel voor, aan dit verzoek te voldoen en dit punt toe te voegen aan de agenda van deze week, waarschijnlijk morgen, maar dat moeten wij nog even bezien.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Schreijer-Pierik.

Mevrouw Schreijer-Pierik (CDA):

Voorzitter. De AMvB ter uitvoering van artikel 75 van de Flora- en faunawet biedt de mogelijkheid om vrijstelling te verkrijgen van de bepaling over beschermde soorten. Wij hebben het dan over 500 beschermde diersoorten, zoals de huismus van vorige week. Deze vrijstelling is mogelijk, als er wordt gewerkt volgens de goedgekeurde gedragscode. Deze gedragscodes bieden een oplossing voor reguliere beheerswerkzaamheden. In de praktijk zien wij dat gemeenten nog heel veel problemen ondervinden, vooral bij de eenmalige ingreep. Het is iedere week wel wat. Ik kan als voorbeeld noemen de gemeente Weerselo of gemeenten in Limburg of in Friesland.

De voorzitter:

Nee, u noemt één voorbeeldje.

Mevrouw Schreijer-Pierik (CDA):

Als voorbeeld noem ik de gemeente Weerselo. Daar wordt de bouw van 29 woningen zeker met een jaar vertraagd door de aanwezigheid van een veldspitsmuis, die er al jaren was. De CDA-fractie vindt dat gewoon te gek. Wij vragen een brief van de minister van LNV in hoeverre er overleg is gevoerd met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten om tot een ruimere, optimale toepassing van de gedragscode te komen, om aan te geven hoe ontheffingsverlening te versnellen en voorlichting en communicatie aan gemeenten te verbeteren, want het is niet duidelijk. Wij vragen de minister wat hij gaat doen om de problemen bij interpretatie en implementatie van de wet door de gemeenten aan te pakken.

De voorzitter:

Ik stel voor om aan dit verzoek te voldoen, omdat het gaat om de uitvoering van een motie, en het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet, in het bijzonder naar de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Daartoe wordt besloten.

Mevrouw Schreijer-Pierik (CDA):

Ik ben u dankbaar voor de aanvulling dat het uiteindelijk gaat om de uitvoering van een motie.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Wilders.

De heer Wilders (Groep Wilders):

Voorzitter. Een aantal weken geleden is op initiatief van collega Marijnissen een brief gevraagd over de situatie in de Nederlandse steden naar aanleiding van de gebeurtenissen in Frankrijk. Die brief is inmiddels ontvangen. Mijn Kamervragen ter zake zouden eveneens worden beantwoord. Dat is nog niet gebeurd. Wellicht dat wij die antwoorden de komende weken willen gebruiken. Ik vraag u dan ook om het kabinet te verzoeken om die Kamervragen nog vandaag separaat te beantwoorden.

De voorzitter:

Wij hebben bij de regeling van werkzaamheden inderdaad gevraagd om de vragen tezamen met de brief te beantwoorden of de antwoorden op de vragen in de brief te verwerken.

Ik stel voor om aan het verzoek van de heer Wilders te voldoen en om snelle beantwoording te vragen door middel van toezending van dit deel van het stenogram aan de minister-president.

Aldus wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Karimi.

Mevrouw Karimi (GroenLinks):

Voorzitter. Ik heb een paar weken geleden schriftelijke vragen gesteld over de vervolging van kinderpornohandelaren uit Brazilië. De minister van Justitie heeft geantwoord dat de vragen niet op de gestelde termijn beantwoorden konden worden. Nu zijn er weer twee weken verstreken. Omdat morgen de begrotingsbehandeling van zowel Justitie als Buitenlandse Zaken aan de orde is, wil ik graag de antwoorden voor het begin van deze begrotingsbehandeling hebben.

De voorzitter:

Ik stel voor, aan het verzoek te voldoen door middel van toezending van dit deel van het stenogram aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Justitie.

Aldus wordt besloten.

Naar boven