Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Meststoffenwet en intrekking van de Wet verplaatsing mestproductie en de Wet herstructurering varkenshouderij (vereenvoudiging productierechten) (30004)

(Zie wetgevingsoverleg van 23 mei 2005.)

De voorzitter:

Het gewijzigde amendement-Koopmans c.s. (stuk nr. 9) is ingetrokken.

Artikel I, aanhef, de onderdelen A t/m C, onderdeel D, aanhef, en de artikelen 55 t/m 58a worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van den Brink (stuk nr. 16, I) tot het invoegen van artikel 58aa.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de overige op stuk nr. 16 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

De artikelen 58b t/m 58j worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van der Vlies c.s. (stuk nr. 14, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de Groep Wilders, de VVD, het CDA, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement de overige op stuk nr. 14 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Het opschrift Titel 5, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van der Vlies c.s. (stuk nr. 14, I), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van der Vlies c.s. (stuk nr. 13, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de Groep Wilders, de VVD, het CDA, de ChristenUnie en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 13 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Artikel 58k, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van der Vlies c.s. (stuk nr. 13, I), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van den Brink (stuk nr. 12).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 58l wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Door de aanneming van het amendement-Van der Vlies c.s. (stuk nr. 14, II) is artikel 58m komen te vervallen.

Onderdeel D wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel E, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van der Vlies c.s. (stuk nr. 14, III), wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen F t/m H worden zonder stemming aangenomen.

Artikel I wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen II t/m VII worden zonder stemming aangenomen.

Artikel VIII, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van der Vlies c.s. (stuk nr. 14, IV), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen IX t/m XII worden zonder stemming aangenomen.

De bijlage, zoals die is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van der Vlies c.s. (stuk nr. 14, V), wordt zonder stemming aangenomen.

De beweegreden wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, de Groep Lazrak, D66, de Groep Wilders, de VVD, het CDA, de ChristenUnie en de SGP voor dit wetvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

De heer Koopmans (CDA):

Voorzitter. Zo-even hebben wij besloten om de volgende week te stemmen over het wetsvoorstel op stuk nr. 29930. Als er vandaag na het debat over het referendum nog stemmingen plaatsvinden, zou ik willen voorstellen om de stemmingen over dat wetsvoorstel aan die stemmingen toe te voegen. Dan hebben wij voor onze collega's aan de overzijde van het Binnenhof in elk geval weer een paar dagen gewonnen.

De voorzitter:

Het was mooier geweest als u dat meteen had gezegd, want nu moeten wij een besluit gaan herzien. Maar goed, u heeft het recht om een eerder genomen besluit te herzien. Het vervelende is dat wij natuurlijk niet zeker weten óf er stemmingen zijn naar aanleiding van het debat over het referendum.

De heer Koopmans (CDA):

Daarom heb ik mijn voorstel ook geformuleerd zoals ik het heb geformuleerd, in de zin dat ik graag zou zien dat indien er stemmingen plaatsvinden na afloop van het debat over het referendum, de stemmingen over genoemd wetsvoorstel daaraan toegevoegd werden, dit mede ten behoeve van de voorbereiding ervan door de Eerste Kamer.

De heer Waalkens (PvdA):

De heer Oplaat, als indiener van het amendement, heeft ons gevraagd om er kritisch naar te kijken en er nog goed overleg over te voeren. Het lijkt mij zinvol om dan dinsdag te gaan stemmen.

De voorzitter:

Mijn gevoel is dat wij bij onze beslissing blijven om dinsdag te stemmen. Ik zeg nogmaals tegen de heer Koopmans dat met de Eerste Kamer de afspraak is gemaakt dat het wetsvoorstel daar op tijd kan worden behandeld.

Naar boven