Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat over de JBZ-Raad van 2 juni, te weten:

- de motie-Vendrik c.s. over onthouding in de JBZ-Raad van welke instemming dan ook rondom het initiatiefvoorstel bewaarplicht verkeersgegevens telecommunicatie (23490, nr. 372);

- de motie-Vendrik c.s. over het zich verzetten in de JBZ-Raad tegen verdere onderhandelingen en besluitvorming over bewaarplicht van verkeersgegevens telecommunicatie (23490, nr. 373).

(Zie vergadering 26 mei 2005.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Visser (VVD):

Voorzitter. De VVD-fractie zal tegen beide moties van de heer Vendrik stemmen, maar tekent daarbij aan dat zij niet impliciet of expliciet akkoord gaat met iedere uitkomst van de discussie over de bewaarplicht. De minister heeft gezegd dat er geen voorstel voorligt. De regering heeft geen standpunt en acht nader onderzoek nodig. De VVD-fractie bevindt zich in een soortgelijke positie. Ook zij wil nog nadere vragen beantwoord zien. Ik teken hierbij aan dat wij niet verwachten met een voldongen feit te zullen worden geconfronteerd. Het debat zal op een later moment plaatsvinden. Bij die gelegenheid zullen wij een definitief standpunt innemen.

In stemming komt de motie-Vendrik c.s. (23490, nr. 372).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Lazrak, D66, de ChristenUnie en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Vendrik c.s. (23490, nr. 373).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Lazrak, D66 en de ChristenUnie voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven