Noot 1 (zie blz. 4129)

Interpellatievragen van het lid Kant (SP) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport inzake verpleeghuiszorg

1. Wat gaat u doen met de constatering dat bij 30% van verpleeghuisbewoners sprake is van ondervoeding of uitdroging?1

2. Erkent u dat er een relatie is met de hoge werkdruk?

3. Waarom heeft niet elk verpleeghuis een diëtiste? Vindt u dat dit wel zou moeten? Hoe gaat u er voor zorgen dat dit ook gebeurt?

4. Hoe gaat u bevorderen dat het personeel meer tijd heeft om de bewoners te helpen bij het eten en drinken? Hoe gaat u bevorderen dat ook andere factoren die kunnen bijdragen aan een betere voedingstoestand gestimuleerd worden zoals het veranderen van de ambiance rondom het eten, een verandering van «geuren», minder geprakt voedsel, meer variatie in het voedsel en ook in de eettijden, en meer beweging voor de verpleeghuisbewoners?

5. Waarom is de richtlijn voeding en vochttoediening niet in alle verpleeghuizen geïmplementeerd? Wat gaat u ondernemen opdat dit wel gebeurt?

6. Wat is uw reactie op de tragische gebeurtenis in een verpleeghuis waar een bewoonster door verstikking om het leven kwam, nadat zij was vastgebonden in een Zweedse band? Wat vindt u van de reactie van de Inspectie die deze handelwijze onverantwoord noemt?2

7. Wat gaat u ondernemen om dit soort situaties te voorkomen? Erkent u dat er een relatie is met een tekort aan toezicht door een tekort aan personeel?

8. Wat is uw reactie op de conclusie van de Inspectie dat de kwaliteitsborging onder druk staat in verpleeghuizen en verzorgingshuizen, en dat driekwart van de verpleeg- en verzorgingshuizen er niet in slaagt te voldoen aan de eigen kwaliteitsnormen?3

9. Wat is uw reactie op de erkenning van Inspecteur-Generaal Kingma dat «de zorgzwaarte van patiënten aanzienlijk toegenomen is, terwijl het aantal gediplomeerde verpleegkundigen dramatisch is afgenomen»? Hoe gaat u er voor zorgen dat er weer voldoende verpleegkundigen in verpleeghuizen komen?4

10. Hoeveel meldingen zijn op het ingestelde meldpunt bij de Inspectie binnengekomen? Wat is de aard van deze meldingen?

11. Welke acties worden ondernomen of zijn al ondernomen naar aanleiding van de meldingen?

12. Wat is de stand van zaken met betrekking tot het toegezegde onderzoek5 dat u gaat instellen naar de situatie in verpleeghuizen? Wie voert het uit? Hoe luidt de opdracht c.q. de onderzoeksvraag? Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?

13. Bent u bereid om per direct een noodfonds in te stellen met als doel meer handen aan het bed en meer gekwalificeerd personeel, onder voorwaarde dat verpleeghuizen ook verantwoorden dat het geld uit dit fonds aan dit specifieke doel wordt uitgegeven en aangeven hoe de situatie hierdoor wordt verbeterd?

1 NOVA, 17 maart jl.

2 Inspectierapport kwaliteitsborging in verpleeghuizen en verzorgingshuizen nader bekeken, maart 2005.

3 Zie noot 2.

4 Financieel Dagblad, 23 maart jl.

5 Kamerstuk 29 800-XVI, nr. 138.

Naar boven