Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat naar aanleiding van een algemeen overleg over CITES, te weten:

- de motie-Van Velzen/Vos over de import van in het wild gevangen vogels (29800 XIV, nr. 72);

- de motie-Van Velzen/Vos over de import van en handel in zeehondenbont en andere zeehondenproducten (29800 XIV, nr. 73);

- de motie-Van den Brink c.s. over het aandringen bij de Canadese overheid op het stimuleren van alternatieven voor de wijze van doden van kleine zeehonden (29800 XIV, nr. 74).

(Zie vergadering van heden.)

De voorzitter:

Op verzoek van mevrouw Van Velzen stel ik voor, haar motie (29800-XIV, nr. 72) van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Voorts verzoekt mevrouw Van Velzen om eerst te stemmen over de motie op stuk nr. 74 en daarna over de motie op stuk nr. 73. Ik neem aan dat daartegen geen bezwaar bestaat.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

Mevrouw Van Velzen (SP):

Voorzitter. De heer Van den Brink heeft namens de LPF, met ondertekening van het CDA, de PvdA en de VVD, een motie ingediend over de zeehondenjacht. Hij heeft daarbij expliciet aangegeven dat de motie zo begrepen dient te worden dat de commerciële zeehondenjacht niet wordt afgekeurd, maar alleen de methoden die worden toegepast. LPF, PvdA, VVD en CDA keuren de commerciële zeehondenjacht dus goed, als er maar een zachter tikje wordt gegeven, of een kogel wordt gebruikt. Zij keuren het doden van dieren puur omwille van een mooi vachtje niet af. Van partijen die sympathiseren met de jacht....

De voorzitter:

U moet uw eigen stem gaan verklaren, niet die van anderen!

Mevrouw Van Velzen (SP):

Het verbaast mij niet van partijen die sympathiseren met de jacht, maar wel van de Partij van de Arbeid. Ik ben blij dat van die kant nog een stemverklaring komt. Het mag duidelijk zijn dat wij met deze uitleg van de heer Van den Brink tegen de motie zullen stemmen.

Mevrouw Vos (GroenLinks):

Voorzitter. De heer Van den Brink heeft op stuk nr. 74 een motie ingediend, mede ondertekend door CDA, PvdA en de VVD. Vanmorgen is duidelijk geworden dat de heer Van den Brink niet tegen de jacht op zeehondenbaby's is, en dat staat ook niet in de motie, maar de motie zegt vooral dat er alternatieven moeten komen voor de manier waarop de zeehondenbaby's worden gedood. Laat die baby's met rust! Wij stemmen daarom tegen deze motie. Het is duidelijk dat het kabinet alleen van plan is...

De voorzitter:

Alleen uw eigen stem verklaren!

Mevrouw Vos (GroenLinks):

Dan houd ik het hierbij, voorzitter.

Mevrouw Kruijsen (PvdA):

Voorzitter. De fractie van de Partij van de Arbeid wil mede namens de VVD-fractie iets zeggen over de motie op stuk nr. 73 van mevrouw Van Velzen. Die motie gaat wat ons betreft niet ver genoeg. Wij onderschrijven ook niet de suggestie die de heer Van den Brink volgens mevrouw Velzen heeft gedaan, dat de Partij van de Arbeid en de VVD voor de commerciële jacht zijn. Wij zijn juist tegen de commerciële jacht en wij vinden dat de motie van mevrouw Van Velzen niet ver genoeg gaat. Wij zijn samen met de VVD bezig om een wetsvoorstel tegen de import van zeehondenproducten in te dienen. Dat kan door een vergunningenstelsel of door een importverbod. Wij zullen dan ook tegen de motie op stuk nr. 73 stemmen.

De voorzitter:

Ik deel mee dat de heer Lazrak niet aanwezig is bij de stemmingen.

In stemming komt de motie-Van den Brink c.s. (29800-XIV, nr. 74).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, de Groep Wilders, de VVD, het CDA, de SGP en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming Voorzitterkomt de motie-Van Velzen/Vos (29800-XIV, nr. 73).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66, de Groep Wilders en de ChristenUnie voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven