Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat over software-octrooien, te weten :

- de motie-Gerkens c.s. over een B-item voor de richtlijn voor octrooiering (21501-30, nr. 80);

- de motie-Gerkens c.s. over het steunen van een lidstaat dat een B-item voor de richtlijn voor octrooiering aanvraagt (21501-30, nr. 81);

- de motie-Vendrik c.s. over een nieuwe ontwerprichtlijn voor octrooiering (21501-30, nr. 82);

- de motie-Örgü over het amenderen van de ontwerprichtlijn voor octrooiering (21501-30, nr. 83);

- de motie-Bakker over het sluiten van een akkoord over de softwarerichtlijn (21501-30, nr. 84).

(Zie vergadering van heden.)

De voorzitter:

De motie-Örgü (21501-30, nr. 83) is in die zin gewijzigd dat zij thans luidt:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

constaterende dat de Europese Commissie heeft aangegeven te verwachten dat de Raad het politieke akkoord van 18 mei 2004 op korte termijn zal formaliseren en zal overgaan naar de tweede lezing van de ontwerprichtlijn voor octrooiering van in computers geïmplementeerde uitvindingen;

overwegende dat de lidstaten van de Europese Unie moeten komen tot één Europees gemeenschapsoctrooi en niet alleen tot een specifieke richtlijn voor octrooiering van in computers geïmplementeerde uitvindingen;

verzoekt de regering, de Commissie te verzoeken de ontwerprichtlijn voor octrooiering van in computers geïmplementeerde uitvindingen terug te trekken, zodat de mogelijkheid ontstaat een verbod op triviale softwarepatenten integraal op te nemen in de nieuwe regeling voor gemeenschapsoctrooien,

en gaat over tot de orde van de dag.

Deze gewijzigde motie is voorgesteld door het lid Örgü. Naar mij blijkt, wordt zij voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 85 (21501-30).

De gewijzigde motie is reeds rondgedeeld. Ik constateer dat er geen bezwaar tegen is daar direct over te stemmen. Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

Mevrouw Gerkens (SP):

Voorzitter. De SP-fractie zal tegen de motie van de heer Bakker stemmen. Wij doen dat, omdat de motie een ondersteuning is van het beleid van de staatssecretaris. De staatssecretaris ziet dat blijkbaar ook zo, want de staatssecretaris heeft deze motie omarmd. Daardoor is voor ons geen reden om voor de motie te stemmen. Bovendien leidt deze motie af van het feit dat de D66-fractie eerder samen met onder meer de SP-fractie tegen de voorliggende richtlijn heeft gestreden en er vandaag plotseling voor heeft gekozen om de kleine softwareontwikkelaar in de kou te laten staan.

Mijn fractie twijfelt nog of zij voor de gewijzigde motie-Örgü zal stemmen. Wij geven er namelijk de voorkeur aan dat de richtlijn er komt. Hoe wij gaan stemmen is afhankelijk van de uitkomst van de stemmingen over mijn moties. Als er geen meerderheid is voor mijn motie om de lidstaten te steunen die voorstellen om van de richtlijn een B-item te maken, zien wij ons genoodzaakt om voor de gewijzigde motie-Örgü te stemmen. Als de richtlijn geen B-item wordt, kan zij volgens mijn fractie namelijk maar beter worden ingetrokken.

De heer Van Dam (PvdA):

Voorzitter. Ik hoop tegen mijn collega's te kunnen zeggen dat het voorlopig de laatste keer is dat wij onverwacht weer moeten stemmen over dit onderwerp. Er werden echter wederom twee opmerkelijke moties ingediend, waarover ik graag een stemverklaring wil afleggen. De motie van het lid Bakker stelt dat de Kamer moet instemmen met het standpunt dat de Nederlandse regering in de Raad tijdens de tweede lezing over softwarepatenten gaat innemen. Daar is deze motie niet voor nodig, want dat is hier de normale procedure. De motie is hartstikke overbodig en wat ons betreft vooral bedoeld om de aftocht van de D66-fractie te dekken. Daar werken wij niet aan mee. De PvdA-fractie zal tegen de motie-Bakker stemmen.

De motie-Örgü is een verrassende motie die erop neerkomt dat de richtlijn voor softwarepatenten moet worden ingetrokken en dat softwarepatenten moeten worden meegenomen in de discussie over het gemeenschapsoctrooi. Die motie zorgt ervoor dat de bestaande richtlijn van tafel gaat en dat de besprekingen over het softwarepatent over moeten worden gedaan. Dat was onze inzet tijdens het debat en wij zullen dan ook voor de VVD-motie stemmen. Wij gaan ervan uit dat aanname van deze motie consequenties zal hebben voor de inbreng van de Nederlandse regering tijdens de komende Europese Raad.

De heer Vendrik (GroenLinks):

Voorzitter. Wij zullen tegen de motie van de heer Bakker op stuk nr. 84. stemmen. De motie is overbodig. De veroordeling van het feit dat de Nederlandse regering heeft ingestemd met de softwarepatentenrichtlijn in eerste lezing zonder dat er een meerderheid van de Kamer voor te vinden was, is al uitgesproken bij gelegenheid van de motie-Van Dam, die is aangenomen. Dat het parlement het laatste woord heeft, wisten wij bovendien al. Dat hoeven wij dan ook niet in een motie vast te leggen.

Op de gewijzigde motie van mevrouw Örgü is in procedurele en juridische zin ongetwijfeld erg veel aan te merken. Wij hebben dan ook onze verbazing uitgesproken tijdens het VAO vanochtend over dit voorstel van mevrouw Örgü. Als de gewijzigde motie wordt aangenomen, zal zij als consequentie moeten hebben dat de ontwerprichtlijn zoals deze er nu ligt, wordt ingetrokken. Als de staatssecretaris van Economische Zaken onze redelijke verzoeken om heropening van het debat in eerste lezing in het Europees Parlement naast zich neerlegt, dan dwingt zij ons echt tot het aanvaarden van dit paardenmiddel. Wij stemmen dus voor.

De voorzitter:

Wij gaan nu over tot de daadwerkelijke stemming over de moties die vanochtend zijn ingediend bij het VAO over software-octrooien.

In stemming komt de motie-Gerkens c.s. (21501-30, nr. 80).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Lazrak, de ChristenUnie en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Gerkens c.s. (21501-30, nr. 81).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Lazrak, D66, de ChristenUnie en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Vendrik c.s. (21501-30, nr. 82).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Lazrak, de ChristenUnie en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Örgü (21501-30, nr. 85).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze gewijzigde motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Bakker (21501-30, nr. 84).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van D66 en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

De heer Vendrik (GroenLinks):

Nu de motie van mevrouw Örgü is aangenomen, horen wij natuurlijk graag van het kabinet hoe deze motie wordt uitgevoerd. Het is toch vanzelfsprekend dat het parlement, indien gewenst, over die uitleg nog een debat heeft met de staatssecretaris van Economische Zaken. Dat kan niet anders dan de consequentie hebben dat de Nederlandse regering komende maandag indien de richtlijn als A-punt op de agenda staat daarmee niet akkoord kan gaan. Mag ik ervan uitgaan dat dit het geval is?

De voorzitter:

Zoals gebruikelijk gaan wij ervan uit dat aangenomen moties worden uitgevoerd. Deze motie is zelfs met algemene stemmen aangenomen.

De heer Vendrik (GroenLinks):

Dit is een merkwaardig dossier. Wij zijn voor de derde keer in korte tijd bij elkaar over dit onderwerp. Dat geeft dus al aan hoe pikant dit allemaal is. Ik doe het verzoek aan het kabinet om morgen na afloop van het kabinetsberaad – ik neem aan dat dit in het kabinet moet worden besproken – onmiddellijk een brief aan de Kamer te zenden. Daarin moet een bevestiging staan dat er ruimte is voor deze Kamer om over die brief te spreken, indien gewenst. Nederland kan dus niet instemmen met het toevoegen van de software-octrooienrichtlijn als A-punt aan de agenda van komende maandag, want anders is deze hele oefening voor niets geweest.

Mevrouw Örgü (VVD):

Voorzitter. Wij hebben net in het VAO duidelijk uitgelegd hoe wij de motie interpreteren en hoe de uitvoering in de tweede lezing moet zijn. Ik wil graag een brief van de staatssecretaris ontvangen over de wijze waarop zij de motie gaat uitvoeren.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet, in het bijzonder naar de staatssecretaris van Economische Zaken.

Daartoe wordt besloten.

De vergadering wordt enkele minuten geschorst.

Voorzitter: Verbeet

Naar boven