Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, de Wet op de toegang tot ziektekostenverzekeringen 1998 en de Ziekenfondswet in verband met invoering van een identificatieplicht bij het verkrijgen van zorg, invoering van het sofi-nummer in de Wtz 1998, elektronisch berichtenverkeer in de Ziekenfondswet en enige andere wijzigingen (fraudebestrijding en zorgverzekeringswetten) (29623).

(Zie vergadering van 10 februari 2005.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

Mevrouw Vos (GroenLinks):

Voorzitter. De GroenLinks-fractie vindt fraudebestrijding van groot belang, ook in de zorg. Daarom hebben wij steeds gepleit voor het nemen van maatregelen op dat punt. Tegen het wetsvoorstel dat vandaag ter stemming voorligt, hebben wij echter een aantal grote bezwaren.

Ten eerste vinden wij dat het wetsvoorstel te eenzijdig is gericht op fraude door zorggebruikers en niet op fraude door zorgverleners en zorgverzekeraars. Ten tweede belast het wetsvoorstel met name de ziekenhuizen en zorgverleners met de uitvoering, terwijl fraudebestrijding vooral een zaak van de zorgverzekeraars zou moeten zijn. Ten derde rekent het wetsvoorstel op de onvoorwaardelijke zorg van artsen voor illegalen en onverzekerden, maar wordt van de zorgverzekeraars niet geëist dat er betaald wordt voor deze zorg. De arts moet dus altijd zorg verlenen, maar de zorgverzekeraar hoeft niet altijd te betalen. Ten slotte is het voor ons niet acceptabel dat met het wetsvoorstel de toch al beperkte toegang van illegalen tot de zorg nog verder wordt ingeperkt. De minister erkent dat illegalen recht op zorg hebben maar weigert dat daadwerkelijk toe te kennen. Voorstellen daartoe van onze kant zijn verworpen.

Vanwege de vier genoemde redenen zal de GroenLinks-fractie tegen het wetsvoorstel stemmen.

De artikelen I t/m V en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van GroenLinks tegen dit wetvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

De vergadering wordt enkele minuten geschorst.

Voorzitter: Ten Hoopen

Naar boven