Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Invoering van een bijdrage van de werkgever wiens werknemer op of na het bereiken van de leeftijd van 57,5 jaar werkloos wordt (Wet werkgeversbijdrage werkloosheidslasten oudere werknemers) (28862),

- over:

- de motie-Van Gent/Noorman-den Uyl over de sollicitatieplicht voor werklozen van 57,5 jaar en ouder (28862, nr. 15);

- de motie-Noorman-den Uyl/Van Gent over een nota leeftijdsbewust arbeidsmarktbeleid (28862, nr. 17);

- de motie-Noorman-den Uyl over een om-, her- en bijscholingsprogramma voor oudere werknemers bij het Rijk (28862, nr. 18);

- de motie-Noorman-den Uyl/Van Gent over een toets van de arbeidsmarktgeschiktheid voor oudere werklozen (28862, nr. 19).

(Zie vergadering van 19 november 2003.)

De voorzitter:

Ik deel mee dat het lid Verburg haar amendement op stuk nr. 13 intrekt.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Aptroot c.s. (stuk nr. 23, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, de VVD, de ChristenUnie, de SGP, het CDA en de LPF voor het gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het gewijzigde amendement is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 23 voorkomende gewijzigde amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Ik stel vast dat het amendement-Noorman-den Uyl/Van Gent op stuk nr. 12 is vervallen.

Artikel I, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Aptroot (stuk nr. 23, I), wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik merk op dat door de aanneming van het gewijzigde amendement-Aptroot c.s. (stuk nr. 23, II) artikel IA vervalt.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Van Gent/Noorman den Uyl (stuk nr. 24,I), tot het invoegen van een nieuw artikel IA.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA voor het gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het gewijzigde amendement is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement het andere op stuk nr. 24 voorkomende gewijzigde amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Artikel II, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Aptroot c.s. (stuk nr. 23, III), wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik merk op dat door de aanneming van het gewijzigde amendement-Aptroot c.s. (stuk nr. 23, IV) artikel III is komen te vervallen.

De beweegreden wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring.

Mevrouw Noorman-Den Uyl (PvdA):

Mijnheer de voorzitter. Het wetsvoorstel is ingrijpend geamendeerd. Het wetsvoorstel bevat nu alleen positieve prikkels voor werkgevers. De fractie van de Partij van de Arbeid vindt dat op zichzelf een nuttig instrument. De sancties voor werkgevers, het drukmiddel, is verdwenen. Wij betreuren dat. Het is niet in evenwicht met de maatregelen die ten opzichte van de werknemers zijn genomen om ervoor te zorgen dat oudere werknemers wat langer blijven werken. In absolute zin is daarmee naar onze mening werknemers onrecht aangedaan.

Dat neemt niet weg dat wij bij de afweging van het wetsvoorstel zelf van oordeel zijn dat positieve prikkels hun nut kunnen hebben. Wij zullen daarom, zij het met deze opmerking, voor het wetsvoorstel stemmen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, de VVD, de ChristenUnie, de SGP, het CDA en de LPF voor het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het wetsvoorstel is aangenomen.

Aangezien de motie-Noorman-den Uyl/Van Gent (stuk nr. 28862, nr. 17) is aangehouden, behoeft daarover niet te worden gestemd.

In stemming komt de motie-Van Gent/Noorman-den Uyl (28862, nr. 15).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de PvdA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat deze motie is verworpen.

In stemming komt de motie-Noorman-den Uyl (28862, nr. 18).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de ChristenUnie en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat deze motie is verworpen.

In stemming komt de motie-Noorman-den Uyl/Van Gent (28862, nr. 19).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en de ChristenUnie voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat deze motie is verworpen.

Naar boven