Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend in het debat over arbeid vreemdelingen, te weten:

- de motie-Kant/Tonkens over het werven van medisch specialisten (27223, nr. 37);

- de motie-Bussemaker/Dittrich over periodieke informatie over het Plan van aanpak arbeidsmarktpositie hoger opgeleide vluchtelingen (27223, nr. 38);

- de motie-Dittrich/Bussemaker over leges verblijfsvergunningen (27223, nr. 39);

- de motie-Dittrich/Bussemaker over rapportage over verlaging legesverhoging voor internationale studenten, kenniswerkers en hun familieleden (27223, nr. 40).

(Zie vergadering van 27 maart 2003.)

De voorzitter:

Op verzoek van de heer Dittrich en mevrouw Bussemaker stel ik voor, hun motie (27223, nr. 40) van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

Mevrouw Bussemaker (PvdA):

Voorzitter. Ik leg een stemverklaring af over de motie-Kant/Tonkens die oproept om de werving van medisch specialisten uit Zuid-Afrika te stoppen. Wij zijn ook van mening dat de werving van medisch specialisten uit Zuid-Afrika moet worden gestopt. Wij vinden echter dat deze wervingsstop ook voor andere beroepsgroepen moet gelden. Wij mogen onze problemen niet afwentelen op landen met een kennistekort. De minister heeft toegezegd dat er zal worden gestopt met werven en hij gaat een wijziging van de Wet arbeid vreemdelingen voorbereiden. Hij heeft ook toegezegd dat hij binnen enkele, inderdaad twee weken zal overleggen met de minister van Zuid-Afrika. Daarna zal hij het CWI verzoeken om geen tewerkstellingsvergunningen meer te verlenen en zal hij ziekenhuizen per brief laten weten dat zij geen mensen uit Zuid-Afrika meer mogen aannemen. Gisteren hebben wij ook nog een brief gekregen waaruit blijkt dat er een onderzoek wordt ingesteld naar de illegale tewerkstellingsbureaus. Ons lijkt de motie van mevrouw Kant en mevrouw Tonkens dan ook overbodig en wij zullen daarom tegen die motie stemmen.

Mevrouw Kraneveldt (LPF):

Voorzitter. De fractie van de LPF zal motie nr. 39 niet steunen, niet omdat zij onsympathiek staat ten opzichte van de daarin geuite bezorgdheid over de verhoogde leges voor een verblijfsvergunning voor vreemdelingen die in ons land willen komen werken of studeren, maar omdat zij de brief hierover wil afwachten die door de minister is toegezegd vóór 1 mei. Wel zijn ook wij verbaasd over de enorme legesverhoging die is doorgevoerd, tot wel 660% in sommige gevallen. Wij vinden het te betreuren dat bepaalde groepen wel erg hard in hun portemonnee worden getroffen. Dit geldt onder andere voor studenten, maar daar gaat motie nr. 40 over en die is aangehouden, zo heb ik begrepen. De LPF-fractie vraagt de minister daarom in zijn toegezegde brief te melden welke aspecten een rol hebben gespeeld bij het bepalen van de kostendekkendheid van het legesbedrag, en verzoekt hem ook te bezien of die aspecten wel terecht zijn meegewogen.

De voorzitter:

Nee, in een stemverklaring kunt u geen nadere vragen stellen. De vragen zijn dus niet officieel gesteld.

In stemming komt de motie-Kant/Tonkens (27223, nr. 37).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Bussemaker/Dittrich (27223, nr. 38).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Dittrich/Bussemaker (27223, nr. 39).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en D66 voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven