Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van enkele belastingwetten c.a. (Belastingplan 2003 Deel I) (28607).

(Zie vergadering van 13 november 2002.)

Mevrouw Bussemaker (PvdA):

Voorzitter. Ik verzoek u om het amendement op stuk nr. 27 vóór het amendement op stuk nr. 28 in stemming te brengen.

De voorzitter:

Ik stel voor, aan het verzoek van mevrouw Bussemaker te voldoen.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

Mevrouw Bussemaker (PvdA):

Voorzitter. Mijn fractie had grote bezwaren tegen het belastingplan zoals het er lag. Mijn fractie heeft nog steeds grote bezwaren tegen het belastingplan zoals het er ligt. Het is misschien doelmatig, maar het is in onze ogen niet rechtvaardig. Een aantal belangrijke maatregelen aan de onderkant van de arbeidsmarkt – ik denk met name aan SPAK en VLW – die bij zouden kunnen dragen aan het voortbestaan van de I/D-banen, zullen er waarschijnlijk aangaan. Dat is slecht voor de productiviteit en voor het MKB. Het MKB heeft al gezegd dat een najaarsakkoord zonder deze regelingen onbespreekbaar is. De keus is nu aan de coalitiepartijen. Zij kunnen onze amendementen nog steunen.

Wij hebben ook grote bezwaren tegen de tegemoetkomingen voor vastgoedhandelaren en tegen het schrappen van de fietsaftrekregeling en de feestdagenregeling, maar wij tellen ook onze zegeningen die op het laatste moment nog zijn bereikt. De fractie van de PvdA is blij met de overgangsregeling die is gevonden voor de MEP. De regeling betekent echter nog geen instemming. Gestelde milieudoelen zullen wat ons betreft gehaald moeten worden.

Voorzitter. Ook ten aanzien van de maatschappelijke beleggingen...

Mevrouw Van Vroonhoven-Kok (CDA):

Voorzitter...

De voorzitter:

U mag niet interrumperen.

Mevrouw Van Vroonhoven-Kok (CDA):

Maar het lijkt wel alsof de eerste termijn wordt overgedaan.

De voorzitter:

Zou u het oordeel daarover aan de voorzitter willen overlaten? De voorzitter vindt overigens dat de stemverklaring zo langzamerhand tot een einde moet komen.

Mevrouw Bussemaker (PvdA):

Voorzitter. Dat komt goed uit, want ik was ook bijna toe aan een afronding. Wij zijn bijzonder blij dat het groen, ethisch en cultureel beleggen dankzij de samenwerking met de coalitiepartijen overeind blijft alsmede de particuliere variant van de Tante Agaathregeling. Wij beseffen dat een stem tegen het belastingplan aan het plan zelf niets zal veranderen. Wij tellen dus onze zegeningen en zullen voor het belastingplan stemmen.

Mevrouw Kant (SP):

Voorzitter. Allereerst wil ik een stemverklaring afleggen over het amendement op stuk nr. 29 van de heer Hofstra. Wij hebben daar gisteren uitgebreid over gedebatteerd en daaruit is gebleken dat het amendement ons voor een dilemma plaatst. Ik ga nu verklappen wat de uitkomst van dat dilemma is. Het amendement houdt namelijk in dat het spaarloon volledig behouden blijft. Mijn fractie is daar erg voor, zoals bekend is. Liever zou mijn fractie het spaarloon in een andere vorm zien, waarbij mensen met hogere inkomens niet relatief meer profiteren dan mensen met lagere inkomens. Onder deze omstandigheden zijn wij echter voor het behoud van het huidige spaarloon. Wij hebben echter problemen met de dekking, niet met de vorm van de dekking, maar wel met de omstandigheden waaronder deze totstandkomt. De dekking wordt gezocht in de WW-premies. Onder normale omstandigheden zou dat een prima dekking zijn, ware het niet dat juist die WW-premies nog onderdeel zijn van de najaarsonderhandelingen en dus heel wel nog een rol kunnen spelen bij het behoud van de Melkertbanen. Om die reden kunnen wij het amendement niet steunen. Het wordt ons overigens iets gemakkelijker gemaakt om het amendement niet te steunen. De reden daarvoor is het amendement op stuk nr. 50 van de heer Vendrik, waarin een belangrijk deel van het behoud van het spaarloon voor de mensen met de laagste inkomens wel geregeld is. Dat amendement zullen wij zeker steunen.

Dan kom ik op het belastingplan zelf. Mijn fractie heeft de voorstellen van het belastingplan deel I en II gewogen. Als wij kijken naar belastingplan I, begrijpen wij dat het noodzakelijk is dat er een belastingplan is. Toch vinden wij de voorstellen, alles optellend, dusdanig in strijd met onze uitgangspunten dat wij het belastingplan I niet zullen steunen.

Mevrouw Giskes (D66):

Voorzitter. In de zomer heeft D66 een tegenbegroting gepresenteerd. Het was duidelijk dat wij uit waren op behoud van het spaarloon. Bij de algemene politieke beschouwingen heeft D66 samen met GroenLinks een motie ingediend om te zorgen dat het spaarloon overeind kon blijven, door de 500 mln euro in te zetten die beschikbaar was voor lastenverlichting. Deze was door het kabinet primair bedoeld voor de zijde van de werkgevers. Deze motie werd tot onze verrassing eigenlijk alleen gesteund door de indieners, GroenLinks en D66. Ook niet door de SP, zeg ik er maar even bij.

Het is opvallend dat het dankzij het amendement op stuk nr. 29 nog die richting uit kan gaan. D66 zal, alles afwegende, voor die motie stemmen, omdat wij denken dat daarmee niet alleen het spaarloon behouden blijft, maar ook een substantieel bedrag beschikbaar blijft voor een goede levensloopregeling. Dat is een consequente opstelling tegenover het inconsequente gedrag van de VVD.

De voorzitter:

Dat is de tweede keer. De eerste keer liet ik het lopen, maar wij doen het niet op deze manier. Einde stemverklaring.

Mevrouw Giskes (D66):

Dat was ook het belangrijkste wat ik wou zeggen.

Mevrouw Van Vroonhoven-Kok (CDA):

Wij gaan straks stemmen over het amendement-Hofstra op stuk nr. 29 over behoud van het spaarloon. Hoezeer het CDA ook hecht aan het spaarloon, wij zullen tegen dit amendement stemmen, omdat de heer Hofstra de dekking zoekt in 500 mln euro die wij graag willen reserveren voor het overleg met de sociale partners.

De heer Van As (LPF):

Voorzitter. Het gaat bij ons ook om het amendement op stuk nr. 29 van de heer Hofstra. Op verzoek van de heer Rosenmöller is er een spoeddebat geweest met de minister-president, waarin uitvoerig is ingegaan op de onderhandelingen met de sociale partners. Op 28 november vindt het Najaarsoverleg plaats. Wij begrijpen absoluut niet dat de dekking voor handhaving van het volledige spaarloon wordt gezocht in 500 mln euro die voor conditionele lastenverlichting is gereserveerd. Daarmee geef je de regering een half ei mee voor die onderhandelingen. Om die reden zullen wij tegenstemmen. Dat gaat ons wel aan het hart, omdat de LPF zich altijd sterk heeft willen maken voor het spaarloon. Dat is bij het Strategisch akkoord ingeleverd voor de levensloop. Wij vinden dit een heel vervelende zaak, maar wij zullen om die reden tegenstemmen.

De voorzitter:

Ik deel mede dat het amendement op stuk nr. 26 is vervallen.

Ik constateer dat de Groep Wijnschenk niet aanwezig is.

De aanhef van artikel I, en de onderdelen A en B worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Vendrik (stuk nr. 17) tot het invoegen van een onderdeel Ba.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Vendrik (stuk nr. 18, I) tot het invoegen van een onderdeel Ba.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de PvdA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 18 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Hofstra c.s. (stuk nr. 30, I) tot het doen vervallen van onderdeel C.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, Leefbaar Nederland, het CDA, de LPF, de SGP, de ChristenUnie en de Groep De Jong voor het amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement de andere op stuk nr. 30 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Ik merk op dat door de aanneming van het amendement-Hofstra c.s. (stuk nr. 30, I) onderdeel C is vervallen.

De onderdelen D t/m J worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Vendrik/Bussemaker (stuk nr. 11, I) tot het doen vervallen van onderdeel K.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66 en Leefbaar Nederland voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 11 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Kant (stuk nr. 54, I) tot het doen vervallen van onderdeel K.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66 en de ChristenUnie voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 54 voorkomende gewijzigde amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

De onderdelen K en L worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Vendrik (stuk nr. 19) tot het invoegen van een onderdeel La.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Van Vroonhoven-Kok (stuk nr. 15).

De voorzitter:

Ik stel vast dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, de VVD, Leefbaar Nederland, het CDA, de Groep De Jong, de ChristenUnie, de LPF en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Onderdeel M, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Vroonhoven-Kok (stuk nr. 15) wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen N t/m Q worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Bussemaker/Vendrik (stuk nr. 8, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de Groep De Jong tegen het amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement de andere op stuk nr. 8 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Vendrik/Bussemaker (stuk nr. 13, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement de andere op stuk nr. 13 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Giskes (stuk nr. 37, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat het amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement de andere op stuk nr. 37 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Ik merk op dat de teksten van de amendementen op de stukken nrs. 8, 13 en 38 in elkaar zullen worden verwerkt.

Onderdeel R, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Bussemaker/Vendrik (stuk nr. 8, I), het amendement-Vendrik/Bussemaker (stuk nr. 13, I) en het amendement-Giskes (stuk nr. 37, I) wordt zonder stemming aangenomen.

VoorzitterOnderdeel S, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Bussemaker/Vendrik (stuk nr. 8, II), het amendement-Vendrik/Bussemaker (stuk nr. 13, II) en het amendement-Giskes (stuk nr. 37, II) wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen T en U worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Bussemaker/Vendrik (stuk nr. 46, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de PvdA voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 46 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Vendrik/Bussemaker (stuk nr. 20, IA) tot het doen vervallen van onderdeel V.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en de ChristenUnie voor het amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 20 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Onderdeel V wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen W en X worden zonder stemming aangenomen.

Onderdeel Y, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Bussemaker/Vendrik (stuk nr. 8, III), het amendement-Vendrik/Bussemaker (stuk nr. 13, III) en het amendement-Giskes (stuk nr. 37, III) wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel Z wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel AA, eerste lid, wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel AA, tweede lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Bussemaker/Vendrik (stuk nr. 8, V). het amendement-Vendrik/Bussemaker (stuk nr. 13, IV) en het amendement-Giskes (stuk nr. 37, V) wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde onderdeel AA wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel AB wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen AD en AE worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel I wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen II t/m IV worden zonder stemming aangenomen.

Artikel V, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Vendrik/Bussemaker (stuk nr. 13, V) wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Bussemaker/Vendrik (stuk nr. 51, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de PvdA voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 51 voorkomende gewijzigde amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Artikel VI, onderdeel A wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen B t/m I worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Hofstra (stuk nr. 29, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van D66, de VVD en Leefbaar Nederland voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 29 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Bussemaker/Vendrik (stuk nr. 50, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de ChristenUnie en de SGP voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 50 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Onderdeel J wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen K t/m N worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel VI wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen VII t/m IX worden zonder stemming aangenomen.

Artikel X, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Hofstra c.s. (stuk nr. 30, II) wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Bussemaker/Vendrik (stuk nr. 53, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en de ChristenUnie voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 53 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Onderdeel A van artikel XI wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel B wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Bussemaker/Vendrik (stuk nr. 52, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA en de ChristenUnie voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 52 voorkomende gewijzigde amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Van Dijke (stuk nr. 55, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, de ChristenUnie en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 55 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Onderdeel C wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen D t/m N worden zonder stemming aangenomen.

Artikel XI wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen XII t/m XV worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Kant (stuk nr. 31, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de ChristenUnie voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 31 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Van As c.s. (stuk nr. 45, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, D66, de VVD, Leefbaar Nederland, het CDA, Groep De Jong, de LPF, de ChristenUnie en de SGP voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 45 voorkomende gewijzigde amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Artikel XVa, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Van As c.s. (stuk nr. 45, I) wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel XVI, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Van As c.s. (stuk nr. 45, II) wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen XVII t/m XX worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Zoals afgesproken, stemmen wij eerst over het amendement op stuk nr. 27 en daarna over het amendement op stuk nr. 28.

In stemming komt het amendement-Van Vroonhoven-Kok/Van As (stuk nr. 27).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, de VVD, Leefbaar Nederland, het CDA, Groep De Jong, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

In stemming komt het amendement-Crone c.s. (stuk nr. 28).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, Groenlinks, de PvdA, D66, de ChristenUnie, de SGP en het lid Klein Molekamp voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel XXI wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen XXII t/m XXVI worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik merk op dat door de aanneming van het amendement-Hofstra c.s.(stuk nr. 30, III) nieuwe artikelen XXVIA en XXVIB zijn ingevoegd.

Artikel XXVII, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Hofstra c.s. (stuk nr. 30, IV) en het amendement-Van Vroonhoven-Kok/Van As (stuk nr. 27) wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen XXVIII en XXIX worden zonder stemming aangenomen.

Artikel XXX, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Van As c.s. (stuk nr. 45, III) wordt zonder stemming aangenomen.

De beweegreden wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Vendrik (GroenLinks):

Voorzitter. Het Belastingsplan 2003, waarover wij gaan stemmen, bevat een doelstelling die GroenLinks steunt. Er moet lastenverzwaring in het jaar 2003 komen om ervoor te zorgen dat de overheid over voldoende middelen blijft beschikken. In dat opzicht is dit belastingplan een volgens GroenLinks noodzakelijke correctie op het beleid van het vorige kabinet, toen vele miljarden aan lastenverlichting werden uitgedeeld. Toen leefde de overheid op te grote voet. Dat wordt nu terecht gecorrigeerd.

Hier houdt onze instemming op. Dit belastingsplan is noch links noch groen. De mensen met de laagste inkomens zouden volgens ons moeten worden beschermd. De combinatie van dit belastingplan met een forse verhoging van de nominale premie leidt daar niet toe. Ook de bescherming van kwetsbare werknemers op de arbeidsmarkt wordt ondanks de sterk oplopende werkloosheid afgebouwd. Het plan is ook niet groen. Wij hebben per amendementen weten te regelen, via een unanieme Kamer, dat de heffingskorting voor onder andere groene en sociaal-ethische beleggingen in stand blijft. Daar hadden wij dit belastingplan niet voor nodig. Dat was reeds zo. Verder is de toekomst van de stimulering van duurzame energie hoogst onzeker. Of het plan van het kabinet op dit punt deugt, kan pas worden bepaald op het moment dat het wetsvoorstel MEP in de Kamer wordt behandeld. Het kabinet kiest wel heel duidelijk voor een pas op de plaats en kiest niet duidelijk voor verdere vergroening van de belastingen. Op sommige onderdelen is sprake van ontgroening. Niet links, niet groen, u begrijpt dat wij echt tegen moeten stemmen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, de VVD, Leefbaar Nederland, het CDA, Groep De Jong, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Naar boven