Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik heb begrepen dat de heer Crone het op prijs stelt om het verslag van het algemeen overleg over TenneT plenair te bespreken. Wij hadden daar al rekening mee gehouden en het debat over dit VAO op de agenda voor hedenmiddag geplaatst. Ik stel dan ook voor, dit debat straks te doen plaatsvinden.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Ik stel voor, donderdag aanstaande te beslissen over het voorstel van de vaste commissie voor Justitie om de brief van de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie inzake beëindiging van het driejarenbeleid (28641, nr. 9) controversieel te verklaren. Van één van de fracties heb ik begrepen dat daarover wellicht stemming zal worden gevraagd, welke stemming eventueel samen met de overige stemmingen morgen zal worden geagendeerd.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Op verzoek van de PvdA-fractie benoem ik in het Presidium het lid Hamer tot lid in de bestaande vacature. Op verzoek van de fractie van de ChristenUnie benoem ik in het Presidium het lid Slob tot lid in plaats van het lid Rouvoet.

Op verzoek van de fracties van het CDA en de ChristenUnie heb ik een aantal benoemingen gedaan in diverse commissies. De bijzonderheden zullen als noot in de Handelingen worden opgenomen.

(De noot is opgenomen aan het eind van deze editie.)4

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Verbeet.

Mevrouw Verbeet (PvdA):

Voorzitter. Vorige week hadden we een algemeen overleg over sport. Ik vraag u, het verslag daarvan toe te voegen aan de agenda van volgende week.

De voorzitter:

Ik stel voor, conform dit verzoek te beslissen en dit VAO toe te voegen aan de agenda van de volgende week.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Vendrik.

De heer Vendrik (GroenLinks):

Voorzitter. Mede namens mevrouw Noorman-den Uyl van de fractie van de Partij van de Arbeid vragen wij met grote spoed om een brief van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het UWV staat op het punt om reïntegratietrajecten voor WW'ers en WAO'ers aan te besteden, iets wat eind november zou moeten gebeuren. Die aanbesteding zou geschieden op basis van "no cure, no pay". Wij hebben daar grote zorgen over. De vraag is of wij uiterlijk vrijdag deze brief mogen ontvangen, waarbij de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in ieder geval de volgende vragen beantwoordt.

Is het inderdaad juist dat het UWV op het punt staat, deze aanbesteding te gaan uitvoeren op eerder genoemde basis? Waarom heeft de minister deze aanwijzingen aan het UWV gegeven, waarmee hij het advies van de Raad voor werk en inkomen en de eerder door de Kamer geuite zorgen op dit punt negeert? Kan de minister ingaan op de effecten van deze "no cure, no pay"-aanpak, in het bijzonder op de begeleiding van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, de effecten op de prijs per reïntegratietraject, de effecten op de scholingsmogelijkheden van werkzoekenden en de toekomst van de sector?

Nogmaals, wij zouden heel graag zien dat wij deze brief vrijdag hebben – waarbij wij de minister tevens vragen, het aanbestedingstraject uit te stellen – zodat wij hier mogelijk volgende week dinsdag bij de regeling op kunnen terugkomen. Wij kunnen dan bezien hoe we de inmiddels ontvangen brief procedureel kunnen afhandelen.

Mevrouw Noorman-den Uyl (PvdA):

Voorzitter. Ik heb een piepkleine toevoeging. Ik zou het plezierig vinden als de minister zijn eerdere toezegging aan de Kamer dat er geen onomkeerbare beslissingen worden genomen over een wijziging van de aanpak van het uitbesteden van reïntegratie, gestand doet en dat dit onderdeel wordt van de reactie van de regering op de brief, zoals deze nu is gevraagd.

De voorzitter:

Ik zie dat de heer Vendrik daarmee akkoord gaat.

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet, in het bijzonder naar de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Atsma.

De heer Atsma (CDA):

Voorzitter. Wij hebben deze ochtend in de media een aantal berichten kunnen lezen over uitspraken van de NMa over de voetbalrechten. Daarop zouden wij graag een reactie van de coördinerend staatssecretaris, in dit geval die voor sport, willen ontvangen. Dit zou kunnen worden gecombineerd met een reactie op de eerdere berichten deze week over staatssteun vanuit gemeenten, dan wel overheden, aan de bedrijfssector betaald voetbal. Wij verzoeken om een brief van het kabinet, voor het geplande overleg over voetbalvandalisme, medio december. Dat onderwerp zou dan in die zin geagendeerd kunnen worden.

De heer Vendrik (GroenLinks):

Voorzitter. Gisterenavond hebben wij de eerste termijn van de begrotingsbehandeling van Economische Zaken gehouden. Dit verzoek van de heer Atsma heb ik op dat moment al neergelegd bij de bewindslieden van Economische Zaken. Misschien kunnen wij dat verzoek ook richten aan de staatssecretaris van VWS, met een einddatum van begin december. Dan komt het allemaal goed.

De heer Atsma (CDA):

Voorzitter. Ik ben het daar zeer mee eens. Ik heb bewust gezegd "de coördinerend staatssecretaris", omdat wij hetzelfde verzoek ook aan de staatssecretaris voor mediazaken zouden kunnen richten, omdat het alles heeft te maken met de richtlijn "Televisie zonder grenzen", waarvan wij vinden dat daarin een aantal wedstrijden en evenementen is opgenomen die op het open net gegarandeerd zouden moeten worden. Akkoord met het verzoek, met een verbreding, zoals door mij toegelicht.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet, in het bijzonder naar de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Bussemaker.

Mevrouw Bussemaker (PvdA):

Voorzitter. Ik heb begrepen dat de Vrouwenvakscholen, die voor met name heel veel allochtone vrouwen een steun betekenen om een stap richting arbeidsmarkt te zetten, per direct met sluiting worden bedreigd. Ik had dat punt eigenlijk gisteren mee willen nemen bij de behandeling van het VAO over herintreders en allochtone vrouwen, maar die is uitgesteld. Ik zou graag nog deze week een brief van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de staatssecretaris voor emancipatiezaken willen hebben over die dreigende acute sluiting van de Vrouwenvakscholen. Wij willen die brief nog hebben voordat het algemeen overleg plaatsvindt.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet, in het bijzonder naar de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Dijksma.

Mevrouw Dijksma (PvdA):

Voorzitter. Wij zijn geschrokken van een grote brand die hedenochtend heeft gewoed op het universiteitsterrein van de Universiteit Twente. Daarbij is een belangrijk deel van het gebouw, met veel computers daarin, afgebrand. Nu heeft de minister van OCW een lopend dossier op het terrein van huisvestingsproblematiek van deze universiteit. Over en weer zijn er discussies over de financiële problemen. Namens mijn fractie vraag ik een brief aan de minister van OCW met een reactie op dit gebeuren en de betekenis daarvan voor het lopende dossier, waarmee zij samen met de staatssecretaris en de universiteit te maken heeft.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet, in het bijzonder naar de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Daartoe wordt besloten.

Naar boven