Aan de orde zijn de stemmingen over zes moties, ingediend bij de behandeling van de nota Ontwerpen aan Nederland, architectuurbeleid 2001-2004 (27450, nr. 1), te weten:

- de motie-Schoenmakers/Ravestein over particulier opdrachtgeverschap (27450, nr. 2);

- de motie-Schoenmakers over kwaliteitscriteria voor beeldkwaliteit (27450, nr. 3);

- de motie-Schoenmakers/Halsema over ontwerpstudies voor de Deltametropool (27450, nr. 4);

- de motie-Visser-van Doorn over decentraal architectuurbeleid (27450, nr. 5);

- de motie-Halsema over broedplaatsenbeleid (27450, nr. 6);

- de motie-Halsema over lokale architectuurcentra (27450, nr. 7).

(Zie notaoverleg van 19 februari 2001.)

De voorzitter:

De moties-Schoenmakers (27450, stukken nrs. 2 en 3) zijn gewijzigd en rondgedeeld.

Mevrouw Visser-van Doorn trekt haar motie op stuk nr. 5 (27450) in.

De motie-Schoenmakers/Ravestein (27450, nr. 2) is in die zin gewijzigd, dat zij thans luidt:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

constaterend dat het architectuurbeleid 2001-2004 gericht zal zijn op de realisatie van negen Grote Projecten;

overwegende dat het Groot Project "Een eigen huis" gericht zal zijn op de bevordering van het particulier opdrachtgeverschap;

overwegende dat voor een succesvolle uitvoering van genoemd project in voldoende mate informatie, voorlichting en educatie aangeboden moeten worden;

verzoekt de regering, aan Architectuur Lokaal de opdracht te verstrekken voor het ontwikkelen van een integraal plan van aanpak, waarbij kennis en kunde worden gebundeld van instellingen die het particulier opdrachtgeverschap, c.q. het particulier woningbezit bevorderen,

en gaat over tot de orde van de dag.

Naar mij blijkt, wordt deze gewijzigde motie voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 9 (27450).

De motie-Schoenmakers (27450, nr. 3) is in die zin gewijzigd, dat het dictum thans luidt:

"verzoekt de regering, in haar beoordeling van de meerjarige ontwikkelingsprogramma's te letten op de mate waarin de transformatieopgave en de nieuwbouwopgave in de uitleggebieden op elkaar zijn afgestemd en op het ambitieniveau van de te realiseren beeldkwaliteit van de openbare ruimte,". ondersteund.

Zij krijgt nr. 10 (27450).

In stemming komt de gewijzigde motie-Schoenmakers/Ravestein (27450, nr. 9).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, het CDA, de ChristenUnie en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de fractie van de VVD ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Schoenmakers (27450, nr. 10).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en D66 voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen. Deze uitslag is onduidelijk en daarom zullen wij overgaan tot hoofdelijke stemming.

Tegen stemmen de leden: Van de Camp, Cherribi, Cornielje, Dankers, Van Dijke, Dijkstal, Van den Doel, Essers, Eurlings, Geluk, De Haan, Hessing, Hillen, Van der Hoeven, Hofstra, De Hoop Scheffer, Kamp, Van der Knaap, Leers, Luchtenveld, E. Meijer, Th.A.M. Meijer, Van Middelkoop, Mosterd, Nicolaï, Niederer, Oplaat, Örgü, Passtoors, De Pater-van der Meer, Patijn, Reitsma, Remak, Rietkerk, Rijpstra, Ross-van Dorp, Rouvoet, Schreijer-Pierik, Slob, Snijder-Hazelhoff, Van der Staaij, Stellingwerf, Stroeken, De Swart, Udo, Te Veldhuis, Verbugt, Verburg, Verhagen, Visser-van Doorn, Van der Vlies, O.P.G. Vos, Voûte-Droste, De Vries, Weekers, Weisglas, Van Wijmen, Wijn, Wilders, Van den Akker, Van Ardenne-van der Hoeven, Atsma, Van Baalen, Balkenende, Van Beek, Van den Berg, Biesheuvel, Blaauw, Van Blerck-Woerdman, Blok en Buijs.

Vóór stemmen de leden: Bussemaker, De Cloe, Crone, Dijksma, Dijsselbloem, Dittrich, Duivesteijn, Duijkers, Feenstra, Van Gent, Van Gijzel, Giskes, Gortzak, De Graaf, Halsema, Hamer, Harrewijn, Van Heemst, Hermann, Herrebrugh, Hindriks, Van der Hoek, Hoekema, Kant, Koenders, Kortram, Kuijper, Lambrechts, Marijnissen, Melkert, Middel, Molenaar, Van Nieuwenhoven, Noorman-den Uyl, Oudkerk, Van Oven, Poppe, Rabbae, Ravestein, Rehwinkel, Van 't Riet, Rosenmöller, Santi, Scheltema-de Nie, Schimmel, Schoenmakers, Spoelman, Van der Steenhoven, Swildens-Rozendaal, Valk, Ter Veer, Vendrik, Van Vliet, M.B. Vos, Waalkens, Wagenaar, Van Walsem, De Wit, Witteveen-Hevinga, Zijlstra, Albayrak, Apostolou, Arib, Augusteijn-Esser, Bakker, Barth, Belinfante, Bolhuis en Van Bommel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met 71 tegen 69 stemmen is verworpen.

In stemming komt de motie-Schoenmakers/Halsema (27450, nr. 4).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en D66 voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen. Ik constateer dat dit betekent dat 69 leden voor deze motie hebben gestemd en 71 ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Halsema (27450, nr. 6).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Halsema (27450, nr. 7).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66 en de ChristenUnie voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

Naar boven