Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Tijdelijke regels inzake het raadgevend correctief referendum (Tijdelijke referendumwet) (27034).

(Zie vergadering van 31 januari 2001.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

Mevrouw Halsema (GroenLinks):

Voorzitter! Tijdens het debat over dit wetsvoorstel heb ik namens GroenLinks gesteld dat door de hoge drempels, het quorum en de aantasting van de lokale autonomie mogelijk het enige effect van dit wetsvoorstel de opname van de titel "referendum" in onze wetboeken is. Wij stonden dan ook voor de lastige keuze tussen heel weinig en niks oftewel tussen de pleitbezorgers van dit voorwaardelijke referendum en degenen die een referendum in het geheel niet willen. Uiteindelijk hebben wij de eerste het voordeel van de twijfel willen geven en wij stemmen dan ook voor deze wet, zij het niet helemaal van harte.

Mevrouw Kant (SP):

Mevrouw de voorzitter! De SP-fractie ziet het instrument van het referendum in principe als een goede aanvulling op de democratie. Maar met het voorstel van de tijdelijke wet van de coalitie, van paars, dat nu voorligt, moeten wij toch concluderen dat men er niet veel van heeft gebakken.

Wat zijn onze bezwaren? Ondanks dat het slechts een raadgevend en niet bindend referendum is, gelden toch dezelfde en voor ons onaanvaardbaar hoge drempels die aan een bindend referendum gesteld zijn. Belachelijk hoge drempels: 40.000 handtekeningen voor de aanvraag, 600.000 voor...

De voorzitter:

Wilt u zich wel houden bij een stemverklaring?

Mevrouw Kant (SP):

Ja, voorzitter. Maar ik wil wel graag uitleggen waarom.

Het quorum en ook de beperking van het aantal onderwerpen zijn onze bezwaren. Ondanks het feit dat het dinerakkoord bij ons nog steeds een vieze nasmaak geeft, zullen wij dit wetsvoorstel op zijn eindresultaat beoordelen.

De voorzitter:

Ik geloof dat ik op een rustig moment eens les ga geven in stemverklaringen. U moet proberen het oordeel voor u te houden. U kunt wel zeggen waarom uw fractie tegenstemt, maar u moet proberen de kwalificaties die u eraan meegeeft, voor u te houden. Dat heeft u tijdens het debat kunnen doen.

Mevrouw Kant (SP):

Ik zal mijn best doen, maar soms zijn oordelen en kwalificaties nogal verbonden.

Er rest ons een eindoordeel over deze wet en over de vraag of het wetsvoorstel iets beter is dan niets. Omdat mijn fractie de mogelijkheden voor referenda nooit wil blokkeren, zullen wij daarom toch voor het wetsvoorstel stemmen.

Als het gaat om het opwerpen van blokkades, wil ik ook nog een stemverklaring afgeven over de motie-Te Veldhuis op stuk nr. 17. In die motie wordt voorgesteld om de kosten voor het stemmen bij referendum, namelijk ƒ 3,00, door te berekenen aan de stemgerechtigden. Ik vind dat in één woord absurd.

Sorry, voorzitter... Toch een kwalificatie.

Artikel 1 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Halsema (stuk nr. 10).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 2 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigd amendement-Halsema (stuk nr. 15, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit gewijzigd amendement de andere op stuk nr. 15 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

De artikelen 3 en 4 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Halsema (stuk nr. 11, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige Voorzitterfracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement ook het andere op stuk nr. 11 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Artikel 5 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Kant (stuk nr. 21).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Kant (stuk nr. 22).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 6 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Kant (stuk nr. 20).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 7 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 8, eerste lid, wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement- Te Veldhuis (stuk nr. 26, IA).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, de VVD, het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit amendement de andere op stuk nr. 26 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Artikel 8, tweede lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Te Veldhuis (stuk nr. 36, IA), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 8, derde lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Te Veldhuis (stuk nr. 36, IB), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 8, vierde lid, wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 8 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 9 t/m 15 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Rehwinkel (stuk nr. 29, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en D66 tegen dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit amendement de andere op stuk nr. 29 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Artikel 16, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Rehwinkel (stuk nr. 29, I), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 17 t/m 19 worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 20, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Rehwinkel (stuk nr. 29, II), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 21 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 22, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement- Te Veldhuis (stuk nr. 26, II), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 23 en 24 worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 25, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Rehwinkel (stuk nr. 29, III), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 26, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement- Te Veldhuis (stuk nr. 26, III), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 27 en 28 worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik constateer, dat artikel 29 is vervallen door de aanneming van het amendement-Te Veldhuis (stuk nr. 26, IV).

De artikelen 30 t/m 45 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigd amendement-Te Veldhuis (stuk nr. 33, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD en het CDA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit gewijzigd amendement de andere op stuk nr. 33 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Artikel 46 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 47 tot en met 49 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Scheltema-de Nie tot invoeging van een nieuw artikel 49a (stuk nr. 17).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en D66 voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

De artikelen 50 tot en met 83 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Scheltema-de Nie tot invoeging van een nieuw artikel 83a (stuk nr. 18).

De voorzitter:

Het is heel moeilijk te zien hoe de uitslag van de stemming over dit amendement is. Wij zullen daarover hoofdelijk stemmen.

Vóór hebben gestemd de leden:

De Cloe, Crone, Depla, Dijksma, Dijsselbloem, Dittrich, Duijkers, Duivesteijn, Feenstra, Van Gent, Van Gijzel, Giskes, Gortzak, De Graaf, Halsema, Hamer, Harrewijn, Van Heemst, Hermann, Herrebrugh, Hindriks, Van der Hoek, Hoekema, Kant, Karimi, Koenders, Kortram, Kuijper, Lambrechts, Marijnissen, Melkert, Middel, Molenaar, Van Nieuwenhoven, Noorman-den Uyl, Oudkerk, Van Oven, Poppe, Rabbae, Ravestein, Rehwinkel, Van 't Riet, Rosenmöller, Santi, Scheltema-de Nie, Schimmel, Smits, Spoelman, Van der Steenhoven, Swildens-Rozendaal, Timmermans, Valk, Ter Veer, Van Vliet, M.B. Vos, Waalkens, Wagenaar, Van Walsem, De Wit, Witteveen-Hevinga, Zijlstra, Albayrak, Apostolou, Arib, Augusteijn-Esser, Bakker, Barth, Belinfante, De Boer, Bolhuis, Van Bommel en Bussemaker.

Tegen hebben gestemd de leden:

Van de Camp, Cherribi, Cornielje, Dankers, Van Dijke, Dijkstal, Van den Doel, Essers, Eurlings, Geluk, De Haan, Hessing, Van der Hoeven, De Hoop Scheffer, Kamp, Klein Molekamp, Van der Knaap, Leers, Luchtenveld, E. Meijer, Th.A.M. Meijer, Van Middelkoop, Mosterd, Nicolaï, Niederer, Oplaat, Örgü, Passtoors, De Pater-van der Meer, Patijn, Reitsma, Remak, Rietkerk, Rijpstra, Ross-van Dorp, Rouvoet, Schreijer-Pierik, Schutte, Snijder-Hazelhoff, Van der Staaij, Stellingwerf, Stroeken, De Swart, Terpstra, Udo, Te Veldhuis, Verbugt, Verburg, Verhagen, Visser-van Doorn, Van der Vlies, O.P.G. Vos, Voûte-Droste, De Vries, Weekers, Weisglas, Van Wijmen, Wijn, Wilders, Van den Akker, Van Ardenne-van der Hoeven, Atsma, Van Baalen, Balemans, Balkenende, Van Beek, Van den Berg, Biesheuvel, Van Blerck-Woerdman, Blok en Buijs.

De voorzitter:

Ik constateer, dat het amendement met 72 tegen 71 stemmen is aangenomen.

De artikelen 84 t/m 113 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement- Te Veldhuis (stuk nr. 24).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 114 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 115 en 116 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Te Veldhuis (stuk nr. 25).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD en het CDA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 117 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 118 t/m 167 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Rehwinkel c.s. tot invoeging van een nieuw artikel 167a (stuk nr. 32).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA en de SGP tegen dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

In stemming komt het amendement-Kant (stuk nr. 16).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Scheltema-de Nie c.s. (stuk nr. 31).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de SGP tegen dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Ik merk op dat nu de amendementen 26 en 31 beide zijn aangenomen, in amendement 31 de zinsnede "tweede lid, onder 6, en" vervalt.

Artikel 168, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Scheltema-de Nie c.s. (stuk nr. 31), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 169 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Rehwinkel tot invoeging van een nieuw artikel 169a (stuk nr. 30).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, de VVD en de SGP voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

De artikelen 170 en 170a worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van der Hoeven (stuk nr. 19).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Halsema (stuk nr. 12).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 171 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 172 wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik stel vast, dat door de aanneming van het amendement-Te Veldhuis (stuk nr. 26, V) de bijlage is komen te vervallen.

De beweegreden wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66 en de VVD voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Naar boven