Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het Voorstel van wet van de leden Van Heemst en O.P.G. Vos tot wijziging van de Woningwet en enige andere wetten in verband met maatregelen na sluiting van woningen, woonketen, woonwagens en andere gebouwen, alsmede de bij die ruimten behorende erven ten gevolg van verstoring van de openbare orde of overtreding van artikel 2 of 3 van de Opiumwet (Wet Victor) (24549).

(Zie vergadering van 18 januari 2001.)

De voorzitter:

De heer Nicolaï trekt zijn amendement op stuk nr. 18 in.

In stemming komt het amendement-Nicolaï (stuk nr. 16).

De voorzitter:

Ik constateer, dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Artikel II zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Nicolaï (stuk nr. 16), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen III t/m VIII en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

De heer Rabbae (GroenLinks):

Mevrouw de voorzitter! Mijn fractie waardeert het altijd dat collega's een initiatiefwetsvoorstel indienen teneinde een adequaat antwoord te geven op maatschappelijke ontwikkelingen. Dat geldt ook voor dit wetsvoorstel. Zoals bekend voorziet de wet Victoria in de mogelijkheid dat drugspanden worden gesloten als zij de oorzaak zijn van schendingen van de openbare orde.

De heer Van Heemst van de PvdA-fractie en de heer Vos van de VVD-fractie hebben een broertje van de wet Victoria in het leven geroepen en wel de Wet Victor. Het voorziet in het herstellen van de leefbaarheid in de straat en in de omgeving van gesloten panden. Die doelstelling onderschrijft mijn fractie volledig. Tijdens het debat is het wetsvoorstel verruimd tot het onteigenen van panden waarin krakers zich kunnen bevinden. Die verruiming heeft mijn fractie voor problemen gesteld. Dat heeft geleid tot diepgaande discussie in onze fractie. Wij zijn toch tot de conclusie gekomen dat wij dit voorstel moeten steunen. Wij gaan ervan uit, dat het aantal gevallen met kraakpanden zeer klein zal zijn. Verder zal de rechter bij eventueel oneigenlijk gebruik van dit wetsvoorstel alsnog kunnen ingrijpen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat het wetsvoorstel met algemene stemmen is aangenomen.

Ik neem aan dat de initiatiefnemers hun voorstel in de Eerste Kamer willen verdedigen.

De heer Van Heemst (PvdA):

Dat doen wij met liefde want het is een goed voorstel en met plezier want het is hier zeer breed gesteund, breder dan wij vorige week nog hadden gehoopt.

De vergadering wordt enkele minuten geschorst.

Naar boven