Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Wet op belastingen van rechtsverkeer, de Natuurschoonwet 1928, de Wet op de loonbelasting 1964, de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 en de Coördinatiewet Sociale Verzekering (27030).

(Zie wetgevingsoverleg van 1 november 2000.)

Artikel I wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Reitsma/Remak (stuk nr. 13, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de uitslag van de stemming bij handopsteken niet duidelijk is. Daarom zal over dit amendement hoofdelijk worden gestemd.

Vóór stemmen de leden: Van den Akker, Atsma, Van Baalen, Balemans, Balkenende, Van Beek, Van den Berg, Bijleveld-Schouten, Van Blerck-Woerdman, Blok, Buijs, Van de Camp, Cherribi, Cornielje, Dankers, Depla, Van Dijke, Dijkstal, Van den Doel, Essers, Eurlings, Geluk, De Haan, Hessing, Hillen, Van der Hoeven, Hofstra, De Hoop Scheffer, Kamp, Klein Molekamp, Van der Knaap, Leers, Luchtenveld, Van Middelkoop, Mosterd, Nicolaï, Niederer, Oplaat, Örgü, Passtoors, Patijn, Reitsma, Remak, Rietkerk, Rijpstra, Ross-van Dorp, Rouvoet, Schreijer-Pierik, Schutte, Snijder-Hazelhoff, Van der Staaij, Stellingwerf, Stroeken, De Swart, Terpstra, Udo, Te Veldhuis, Verbugt, Verburg, Verhagen, Visser-van Doorn, Van der Vlies, O.P.G. Vos, Voûte-Droste, De Vries, Weekers, Weisglas, Van Wijmen, Wijn en Wilders,.

Tegen stemmen de leden: Albayrak, Apostolou, Arib, Augusteijn-Esser, Bakker, Barth, Belinfante, De Boer, Van Bommel, Bussemaker, De Cloe, Crone, Dijksma, Dijsselbloem, Dittrich, Duijkers, Duivesteijn, Feenstra, Van Gent, Van Gijzel, Giskes, Gortzak, De Graaf, Halsema, Hamer, Harrewijn, Van Heemst, Hermann, Herrebrugh, Hindriks, Van der Hoek, Hoekema, Kalsbeek, Kant, Karimi, Kortram, Kuijper, Lambrechts, Marijnissen, Melkert, Middel, Molenaar, Van Nieuwenhoven, Noorman-den Uyl, Oedayraj Singh Varma, Oudkerk, Van Oven, Poppe, Rabbae, Ravestein, Rehwinkel, Van 't Riet, Rosenmöller, Santi, Scheltema-de Nie, Schimmel, Schoenmakers, Smits, Spoelman, Van der Steenhoven, Swildens-Rozendaal, Timmermans, Valk, Ter Veer, Vendrik, Van Vliet, Waalkens, Wagenaar, Van Walsem, De Wit, Witteveen-Hevinga en Zijlstra.

De voorzitter:

Ik constateer, dat het gewijzigde amendement met 70 tegen 72 stemmen is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 13 voorkomende gewijzigde amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Artikel II wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen III t/m VIc worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Remak c.s. (stuk nr. 9, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, D66, het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 9 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Artikel VII, zoals het is gewijzigd door de aanneming van de amendementen-Remak c.s. (stukken nrs. 9, I en II), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen VIII en IX en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat het wetsvoorstel met algemene stemmen is aangenomen.

Mevrouw Giskes dient naar aanleiding van de behandeling van dit wetsvoorstel de volgende motie in.

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

overwegende, dat een wettelijk kader voor verlofsparen primair wordt ingegeven door het streven een nieuw evenwicht tussen arbeid en zorg mogelijk te maken;

constaterende, dat twijfel bestaat over de meerwaarde van een fiscale regeling voor tijdsparen;

tevens constaterende, dat op het punt van geldsparen de regeling qua rechtsbescherming wel, maar qua financiële mogelijkheden voor velen nauwelijks een verbetering betekent;

overwegende, dat het kabinet in het voorjaar van 2001 een nota over verschillende vormen van langdurig zorgverlof zal uitbrengen die aanleiding kan zijn tot gerichte versterking van de financiële stimulans van voorzieningen voor verlofsparen;

verzoekt het kabinet de fiscale regeling voor verlofsparen in het komend jaar nader te bezien en de resultaten daarvan uiterlijk bij het belastingplan 2002 in de vorm van concrete voorstellen aan de Kamer voor te leggen,

en gaat over tot de orde van de dag.

De voorzitter:

Deze motie is voorgesteld door de leden Giskes, Dijsselbloem, Reitsma en Remak. Naar mij blijkt, wordt zij voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 15 (27030).

Aangezien de motie al is rondgedeeld, neem ik aan dat de Kamer er nu over kan stemmen.

In stemming komt de motie-Giskes c.s. (27030, nr. 15).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

Naar boven