Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel voor, bij de behandeling van de Voorjaarsnota mede aan de orde te stellen:

  • - de Voorjaarsbrief Sociale Zaken en Arbeidsmarkt 2000 (27112);

  • - de Voorjaarsbrief Zorg 2000 (27113).

Ik stel voor, te behandelen dinsdag 27 juni bij het begin van de vergadering:

  • - de brief van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen houdende het voorstel de Algemene Rekenkamer te verzoeken een onderzoek te doen naar de middelen die worden ingezet voor de bestrijding onderwijsachterstanden (27020, nr. 5).

Ik stel voor, dinsdag 27 juni te stemmen over de moties notaoverleg kabelnota, te weten:

  • - de motie-Van Zuijlen over toegang van internet serviceproviders tot de kabel (27088, nr. 3);

  • - de motie-Van Zuijlen over de doorgifteplicht (27088, nr. 4);

  • - de motie-Nicolaï c.s. over digitalisering van de kabel (27088, nr. 5);

  • - de motie-Nicolaï/Van Walsem over open toegang voor internet via de kabel (27088, nr. 6);

  • - de motie-Atsma/Halsema over de verplichting voor internetproviders om de publieke omroep door te geven (27088, nr. 7);

  • - de motie-Atsma/Halsema over een standaarddecoder (27088, nr. 8);

  • - de motie-Atsma c.s. over de programmaraad (27088, nr. 9);

  • - de motie-Van Walsem over een fonds voor de ontwikkeling Voorzittervan nieuwe elektronische diensten (27088, nr. 10);

  • - de motie-Van Walsem/Halsema over wijziging van het Bouwbesluit (27088, nr. 11);

  • - de motie-Halsema/Atsma over een gelijkluidend toegangsregime voor de kabelinfrastructuur (27088, nr. 12);

  • - de motie-Halsema over uitbreiding van het prijstoezicht (27088, nr. 13);

  • - de motie-Halsema c.s. over een stimuleringsfonds voor publieke digitale dienstverlening (27088, nr. 14).

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

De voorzitter:

Op verzoek van de VVD-fractie benoem ik in:

  • - de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat het lid De Swart tot lid in plaats van het lid Nicolaï en het lid Nicolaï tot plv. lid in plaats van het lid Balemans;

  • - de vaste commissie voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken het lid De Swart tot lid in de bestaande vacature;

  • - de commissie voor de Rijksuitgaven het lid De Swart tot lid in plaats van het lid Udo en het lid Udo tot plv. lid in plaats van het lid Van Blerck-Woerdman;

  • - de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties het lid De Swart tot lid in plaats van het lid Cornielje en het lid Cornielje tot plv. lid in de bestaande vacature;

  • - de vaste commissie voor Economische Zaken het lid De Swart tot plv. lid in plaats van het lid Kamp;

  • - de vaste commissie voor Defensie het lid De Swart tot plv. lid in plaats van het lid Passtoors;

  • - de vaste commissie voor Justitie het lid Passtoors tot plv. lid in plaats van het lid Kamp en het lid Kamp tot lid in de bestaande vacature;

  • - de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen het lid Voûte-Droste tot plv. lid in de bestaande vacature.

Het woord is aan de heer Van Heemst. Ik zie dat mevrouw Albayrak het overneemt van de heer Van Heemst.

Mevrouw Albayrak (PvdA):

Mevrouw de voorzitter! Ik ga ervan uit dat het over hetzelfde onderwerp gaat. Vorige week hebben wij een debat gehouden over de positie van vrouwen in het vreemdelingenbeleid. Het verslag van dat overleg zou ik graag op de plenaire agenda gezet willen zien.

De voorzitter:

U hebt het inderdaad goed geraden, althans het was mij gemeld dat de heer Van Heemst daarover het woord wilde voeren. Ik zal de Kamer een voorstel doen. Heeft het veel haast, mevrouw Albayrak?

Mevrouw Albayrak (PvdA):

Graag nog deze week, voorzitter. Het kan kort zijn.

De voorzitter:

Morgenavond hebben wij er alle gelegenheid voor!

Het woord is aan mevrouw Kortram.

Mevrouw Kortram (PvdA):

Voorzitter! Vorige week kwam aan het licht dat in Den Helder ongeveer 30 mensen met hun woonwagens in de "plofzone" van munitiebunkers staan. In Den Helder bleek dat deze bewoners er niet van op de hoogte waren dat zij niet veilig wonen. De PvdA-fractie vraagt zich af of kan worden voorzien in het actief informeren van de bevolking, met name van kwetsbare groepen zoals woonwagenbewoners.

In een gesprek met de gemeente Den Helder is ons ook gebleken dat zij haar handhavingstaak vooral ziet als het voorkomen van nieuwe bebouwing. Die taak is dus vooral gericht op nieuwkomers. Wij vragen ons echter af wat er dan wordt gedaan voor de zittende bevolking. De PvdA-fractie wil dan ook graag via een brief van de bewindspersonen van Defensie en VROM hierover nader geïnformeerd worden.

Mevrouw Verbugt (VVD):

Voorzitter! Ik denk dat er niets op tegen is om hier informatie over te vragen. De zaak is immers belangrijk. Ik denk echter dat het meerdere aspecten omvat die ook meerdere commissies en departementen regarderen. De vaste commissie voor VROM vergadert morgen. Ik stel derhalve voor om deze vaste commissie eerst het probleem te laten definiëren. Vervolgens kan zij bezien welke andere commissies, wellicht ook de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, daarin betrokken moeten worden.

De voorzitter:

Daar is op zichzelf niets op tegen, maar ik heb uit de woorden van mevrouw Kortram ook al begrepen dat zij die inlichtingen van meerdere departementen wil ontvangen. Dan zouden er dus verschillende procedurevergaderingen moeten plaatsvinden. Een gezamenlijke procedurevergadering wordt immers maar zelden gehouden. In die zin lijkt mij er op zichzelf dus niet zoveel op tegen te zijn. Maar goed, wat mevrouw Verbugt voorstelt, is ook mogelijk. Ik geef mevrouw Kortram de gelegenheid hierop te reageren.

Mevrouw Kortram (PvdA):

Voorzitter! U heeft mij al de woorden uit de mond genomen. Juist omdat hierbij zoveel bewindspersonen betrokken zijn, doe ik het voorstel om via een brief geïnformeerd te worden.

De voorzitter:

Daar lijkt mij weinig bezwaar tegen te bestaan.

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Koenders.

De heer Koenders (PvdA):

Voorzitter! Vanmorgen zijn wij weer opgeschrikt door berichten over de situatie op de Molukken. Dezer dagen is weer een groot aantal doden gevallen op de Molukken. Dat leidt uiteraard tot zorg bij velen in Nederland en bij de mensen in Indonesië zelf. Een Kamerdelegatie heeft onlangs ook kunnen zien hoe groot de verwoestingen in dat deel van Indonesië zijn.

Voorzitter! In dat licht zou ik met spoed om een brief van het kabinet willen vragen. Daarin zou moeten worden ingegaan op zowel de Nederlandse als de Europese invalshoek ten aanzien van de bescherming van de mensenrechten op de Molukken en in andere gedeelten van Indonesië, zodanig dat deze informatie eventueel ook gebruikt kan worden in het overleg dat nog zal plaatsvinden over de situatie in Indonesië.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Oplaat.

De heer Oplaat (VVD):

Mevrouw de voorzitter! Ik heb een aantal weken geleden gevraagd het verslag van het algemeen overleg inzake het ammoniakbeleid op de agenda te zetten. Het plenaire debat daarover zal woensdagavond om 18.30 uur plaatsvinden. Mijn verzoek is nu om het verslag weer van de plenaire agenda af te voeren, aangezien er geen behoefte meer bestaat aan een uitspraak van de Kamer.

De voorzitter:

Ik hoor een aantal leden lachen. Ik lach niet. Dat zij lachen, laat ik geheel voor hun rekening. Wij zullen het van de agenda afvoeren, maar dat betekent dat het niet meer opgevoerd kan worden. Ik hoop dat de heer Oplaat dat begrepen heeft.

Naar boven