Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Wet arbeid vreemdelingen in verband met het vergroten van de effectiviteit van de uitvoering en de verbetering van de handhaving van die wet (27022), en over:

- de motie-Dittrich over doorberekening van de kosten van uitzetting (27022, nr. 8);

- de motie-Verburg over buitenlandse geestelijken en zendelingen (27022, nr. 9).

(Zie vergadering van 24 mei 2000.)

Onderdeel A van artikel I wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Verburg (stuk nr. 12).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van het CDA voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Onderdeel B wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van der Staaij (stuk nr. 6).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, de VVD, het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Onderdeel C, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van der Staaij (stuk nr. 6), wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen D t/m H worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel I wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen II t/m IV en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring.

Mevrouw Verburg (CDA):

Mevrouw de voorzitter! De CDA-fractie zal tegen dit wetsvoorstel stemmen, vanwege de afwijzing van ons amendement tegen verruiming van de arbeid door asielzoekers. Het wetsvoorstel opent de mogelijkheid om voor asielzoekers af te wijken van de bepalingen van de Wet arbeid vreemdelingen. Zo hoeft er niet getoetst te worden aan prioriteitsgenietend aanbod, zeg: langdurig werkeloos beschikbaren. De CDA-fractie meent dat deze bepaling in strijd is met de doelstellingen van de wet. Bovendien zal de wet onbedoeld een aanzuigende werking kunnen hebben op mensen die via de asielprocedure in Nederland willen komen werken.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, Voorzitterdat de aanwezige leden van de fractie van het CDA tegen het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Op verzoek van mevrouw Verburg stel ik voor, haar motie (27022, nr. 9) van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

In stemming komt de motie-Dittrich (27022, nr. 8).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, D66, de VVD, het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

Naar boven