Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel voor, te behandelen donderdag 17 juni bij het begin van de vergadering:

  • - de brief van de vaste commissies voor Defensie en voor Economische Zaken houdende het voorstel de behoeftestelling vervanging F-16 aan te merken als groot project (26488, nr. 2).

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Op verzoek van de CDA-fractie benoem ik in de commissie voor de Verzoekschriften het lid Stroeken tot plv. lid in plaats van het lid Reitsma.

Het woord is aan mevrouw Bussemaker.

Mevrouw Bussemaker (PvdA):

Voorzitter! Op 26 mei jl. hebben wij een algemeen overleg gevoerd over de emancipatietaakstellingen van de diverse departementen. Ik verzoek u het verslag van dat algemeen overleg op de agenda van de plenaire vergadering te zetten.

De voorzitter:

Ik zal op een later tijdstip een nader voorstel doen.

Het woord is aan mevrouw Kant.

Mevrouw Kant (SP):

Voorzitter! Vanochtend hebben een paar honderd licht verstandelijk gehandicapte kinderen op het Plein gedemonstreerd voor hun eigen toekomst. Het gaat om kinderen die aan het einde van dit schooljaar van een ZMLK-school komen en voor wie er geen plaats is op een dagactiviteitencentrum of in de WSW. Ik zou daarom graag op korte termijn een brief van de staatssecretaris van Volksgezondheid ontvangen, waarin zij reageert op de noodkreet van deze kinderen. Er is een zwartboek op het ministerie en er zijn handtekeningen overhandigd. Ik zou graag aan het einde van deze week een reactie van de staatssecretaris ontvangen, opdat wij die de volgende week in een algemeen overleg over de meerjarenafspraken in de zorg kunnen bespreken. Ik doe dit verzoek mede namens de CDA-fractie en die van GroenLinks.

De voorzitter:

En ik voeg er nog aan toe dat mevrouw Kant eigenlijk mondelinge vragen over dit onderwerp had willen stellen. Voor ik echter aan een beoordeling daarvan toekwam, bleek dat de staatssecretaris om zeer gewichtige redenen hier vanmiddag niet aanwezig kon zijn. Om die reden vond ik het terecht dat mevrouw Kant deze vraag op deze manier bij de regeling van werkzaamheden heeft gesteld.

Mevrouw Lambrechts (D66):

Voorzitter! Ik wil het verzoek van mevrouw Kant graag ondersteunen, maar er zitten ook aspecten van onderwijs en zelfs van sociale zaken aan, omdat het onderwijs de kinderen langer zou kunnen houden voordat ze al dan niet naar de opvang gaan. Daarom zou ik in elk geval ook graag de brief mede namens de staatssecretaris van Onderwijs ontvangen.

Mevrouw Kant (SP):

Ik stem in met het aanvullende verzoek van mevrouw Lambrechts.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Lambrechts.

Mevrouw Lambrechts (D66):

Voorzitter! Allereerst zou ik u willen vragen het verslag van het algemeen overleg over de tweede fase op de plenaire agenda te plaatsen. Dat overleg heeft op 9 juni plaatsgevonden.

Mijn tweede verzoek heeft betrekking op de decentrale loting. Ik begrijp dat er zodanige moeilijkheden zijn dat het risico bestaat dat die decentrale loting niet op de voorgestelde datum kan ingaan. Ik zou heel graag willen dat minister Hermans ons nog deze week rapporteert over de stand van zaken, zodat wij kunnen bekijken of wij nog vóór het begin van het reces met hem daarover kunnen spreken.

De voorzitter:

Allereerst uw vraag met betrekking tot het op de plenaire agenda zetten van het algemeen overleg over de tweede fase. Ik zal hierover op een later tijdstip een voorstel doen.

Mevrouw De Vries (VVD):

Wij zijn natuurlijk nooit tegen het krijgen van informatie. Wij vinden het echter voorbarig om nu al met de minister over de loting te spreken. Ik zou eerder willen voorstellen de minister om informatie te vragen en nog niet te beslissen dat wij vóór het reces met hem spreken. Dat lijkt mij nog wat vroeg.

Mevrouw Hamer (PvdA):

In tegenstelling tot mevrouw De Vries steun ik het voorstel van mevrouw Lambrechts. Gezien het feit dat wij bijna aan het reces zijn, zou ik nu willen vastleggen dat wij daarover zullen praten indien de informatie daartoe aanleiding geeft.

De heer Rabbae (GroenLinks):

Voorzitter! Mijn fractie steunt het verzoek van mevrouw Lambrechts.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Wagenaar.

Mevrouw Wagenaar (PvdA):

Mevrouw de voorzitter! Ik heb een vraag over de rampbestrijding en stel die vraag mede namens de leden Te Veldhuis, Van der Hoeven en Scheltema.

De minister van VWS heeft gisteren op een congres over rampbestrijding het een en ander bekendgemaakt over rampbestrijding. Edoch, bij de begrotingsbehandeling Binnenlandse Zaken is een motie aangenomen over het project versterking brandweer. In die motie werd het kabinet gevraagd uiterlijk bij de Voorjaarsnota over de financiële uitvoering van die motie te rapporteren. In de Voorjaarsnota is dat niet terug te vinden. Bij de schriftelijke vragenronde over de Voorjaarsnota die dit weekeinde bij de Kamer binnenkwam, werd voor de beantwoording van die vraag verwezen naar de Miljoenennota. Gisteren maakte de minister echter bepaalde bedragen bekend en sprak zij ook over een bepaalde bestemming van de gelden.

Voorzitter! Ik zou dan ook willen vragen of staatssecretaris De Vries, die zich bezighoudt met de rampbestrijding, en de minister van VWS nog deze week een brief naar de Kamer willen sturen, waarin zij ingaan op de uitvoering alsmede de financiering van het project versterking brandweer en een onderbouwing geven van en een toelichting op de uitspraken van de minister van VWS. Dan kunnen wij die brief volgende week bij de behandeling van de Voorjaarsnota meenemen.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De vergadering wordt enkele minuten geschorst.

Voorzitter: Weisglas

Naar boven