Handeling
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 1998-1999 | nr. 74, pagina 4309-4311 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 1998-1999 | nr. 74, pagina 4309-4311 |
Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Gemeentelijke herindeling van Twente (26353).
De voorzitter:
Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.
Mevrouw Van der Hoeven (CDA):
Voorzitter! Namens mijn fractie leg ik een stemverklaring af over een aantal ingediende amendementen.
De eerste stemverklaring betreft het amendement op stuk nr. 9, om Holten buiten het wetsvoorstel te houden. De fractie van het CDA zal daar tegen stemmen. Wij hebben daarover veel vragen gesteld. Er is veel informatie over gekomen. Onze eindconclusie is dat Holten ermee gediend is om nu te worden ingedeeld bij Rijssen. Dat past ook in onze knelpuntenbenadering. Voor de positie van Bathmen zullen wij op termijn moeten bekijken of de mogelijkheid bestaat Bathmen alsnog aan de nieuwe gemeente toe te voegen of een andere oplossing voor te stellen. Wij sluiten daarbij de optie Bathmen-Gorssel niet uit.
De fractie van het CDA stemt ook tegen het amendement op stuk nr. 14, de grenscorrectie ten gunste van Almelo. Deze grenscorrectie heeft geen enkele meerwaarde. Er kan niet gebouwd worden. Het gebied is niet ontsloten. Het is niet meer dan een loos gebaar.
De fractie van het CDA stemt tegen het amendement op stuk nr. 16 over Oldenzaal. Wij vinden dat het niet voldoende is onderbouwd, ook niet door de minister, toen hij het aanvaardbaar verklaarde. Oldenzaal zit te krap in het jasje. Dat kan ook op een andere manier worden opgelost. Wij hebben een amendement daarover ingediend, maar dat kan niet in stemming komt omdat het minder ver gaat dan dit amendement. Wij willen de zaak op dit moment wel markeren.
Afhankelijk van de stemming over onze eigen amendementen zullen wij voor het amendement op stuk nr. 11, over de positie van Daarlerveen, en het amendement op stuk nr. 12 stemmen.
Voorzitter! Ik vraag om een hoofdelijke stemming over het amendement op stuk nr. 29.
In stemming komt het amendement-Van den Berg (stuk nr. 9, I).
De voorzitter:
Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, het GPV, de RPF en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.
Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 9 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.
In stemming komt het amendement-Van der Hoeven c.s. (stuk nr. 29, I).
De voorzitter:
Mevrouw Van der Hoeven verlangt hoofdelijke stemming over het amendement.
Tegen stemmen de leden: Swildens-Rozendaal, Terpstra, Udo, Valk, Ter Veer, Te Veldhuis, Verbugt, Van Vliet, Voorhoeve, O.P.G. Vos, Voûte-Droste, De Vries, Waalkens, Wagenaar, Van Walsem, Weekers, Weisglas, Witteveen-Hevinga, Van Zijl, Zijlstra, Van Zuijlen, Albayrak, Apostolou, Arib, Bakker, Balemans, Barth, Van Beek, Belinfante, Blaauw, Van Blerck-Woerdman, Blok, De Boer, Bolkestein, Bos, Brood, Bussemaker, De Cloe, Cornielje, Crone, Dijksma, Dijkstal, Dittrich, Van Dok-van Weele, Duijkers, Essers, Feenstra, Geluk, Van Gijzel, Giskes, Gortzak, De Graaf, Hamer, Van Heemst, Herrebrugh, Hessing, Van der Hoek, Hoekema, Hofstra, Kalsbeek-Jasperse, Kamp, Klein Molekamp, Koenders, Kortram, Kuijper, Lambrechts, Luchtenveld, E. Meijer, Melkert, Middel, Nicolaï, Niederer, Van Nieuwenhoven, Noorman-den Uyl, Oplaat, Örgü, Van Oven, Passtoors, Patijn, Ravestein, Rehwinkel, Remak, Van 't Riet, Rijpstra, Santi, Scheltema-de Nie, Schimmel, Schoenmakers, Smits en Spoelman.
Vóór stemmen de leden: Van der Staaij, Van der Steenhoven, Stellingwerf, Stroeken, Vendrik, Verburg, Verhagen, Visser-van Doorn, Van der Vlies, M.B. Vos, Van Wijmen, Wijn, De Wit, Van den Akker, Van Ardenne-van der Hoeven, Atsma, Balkenende, Van den Berg, Biesheuvel, Bijleveld-Schouten, Van Bommel, Buijs, Van de Camp, Dankers, Van Dijke, Eurlings, Van Gent, De Haan, Halsema, Harrewijn, Hermann, Hillen, Van der Hoeven, De Hoop Scheffer, Kant, Karimi, Van der Knaap, Leers, Marijnissen, Van Middelkoop, Mosterd, Poppe, Rabbae, Reitsma, Rietkerk, Rosenmöller, Ross-van Dorp, Rouvoet, Schreijer-Pierik en Schutte.
De voorzitter:
Ik constateer, dat het amendement met 90 tegen 50 stemmen is verworpen.
Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 29 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.
In stemming komt het amendement-Van der Hoeven (stuk nr. 20, I).
De voorzitter:
Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, het CDA en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.
Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 20 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.
In stemming komt het amendement-Van der Hoeven (stuk nr. 21, I).
De voorzitter:
Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, het CDA en deVoorzitter SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.
Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 21 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.
Artikel 1 wordt zonder stemming aangenomen.
In stemming komt het amendement-Van der Hoeven (stuk nr. 22, I).
De voorzitter:
Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, het CDA en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.
Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 22 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.
In stemming komt het amendement-Halsema (stuk nr. 18, I).
De voorzitter:
Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, het CDA en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.
Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 18 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.
Artikel 2 wordt zonder stemming aangenomen.
In stemming komt het amendement-Van den Berg (stuk nr. 11, I).
De voorzitter:
Ik constateer, dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.
Ik stel vast, dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 11 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.
Artikel 3, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van den Berg (stuk nr. 11, I), wordt zonder stemming aangenomen.
De artikelen 4 t/m 12 worden zonder stemming aangenomen.
In stemming komt het amendement-Hoekema c.s. (stuk nr. 12).
De voorzitter:
Ik constateer, dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.
In stemming komt het amendement-Balemans c.s. (stuk nr. 14).
De voorzitter:
Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, D66 en de VVD voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.
In stemming komt het gewijzigde amendement-Barth c.s. (stuk nr. 16).
De voorzitter:
Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, de VVD, het GPV en de RPF voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.
Ik stel vast, dat het amendement-Van der Hoeven (stuk nr. 31) daarmee is komen te vervallen.
De kaart, bedoeld in de artikelen 2 en 3, zoals deze is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Hoekema c.s. (stuk nr. 12), het amendement-Balemans c.s. (stuk nr. 14), het gewijzigde amendement-Barth c.s. (stuk nr. 16) en het amendement-Van den Berg (stuk nr. 11, II), wordt zonder stemming aangenomen.
De beweegreden wordt zonder stemming aangenomen.
De voorzitter:
Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.
De heer Hoekema (D66):
Mevrouw de voorzitter! Mijn fractie heeft een uitvoerige en zorgvuldige afweging gemaakt van de plus- en minpunten van het voorstel tot gemeentelijke herindeling in Twente en vooral van het onderdeel Twentestad. We hebben tegen dat onderdeel drie overwegende bezwaren.
In de eerste plaats is het doen opheffen van een gemeente van de omvang van Hengelo – 70.000 inwoners – tegen de wil van het gemeentebestuur en de bevolking een zeer bijzondere stap, die alleen maar in bijzondere omstandigheden gerechtvaardigd zou zijn. Die omstandigheden zien wij vandaag niet aanwezig.
In de tweede plaats kan aan de ruimtebehoefte van Hengelo ook op een andere manier tegemoet worden gekomen dan door het onderhavige voorstel. Zo zou een samenvoeging van Hengelo en Borne voor de hand hebben gelegen.
In de derde plaats zou aan de behoefte aan bovenlokale regie, aan regionale aansturing ook op een andere manier tegemoet kunnen worden gekomen dan in het huidige voorstel voor Twentestad, dat immers ook Almelo en andere steden in het stedelijk gebied van Twente buiten beschouwing laat.
Mijn fractie heeft geen overwegende bezwaren tegen de rest van het voorstel, maar wel tegen het belangrijke onderdeel Twentestad en daarom zal mijn fractie tegen het onderhavige wetsvoorstel stemmen.
De voorzitter:
Mevrouw Van der Hoeven, ik zie dat u wilt interrumperen, maar dat is niet toegestaan. U heeft gevraagd een stemverklaring te mogen afleggen. Ik herinner u er alvast maar aan dat die niet polariserend mag zijn.
Mevrouw Van der Hoeven (CDA):
Ik zal mijn best doen om geen polariserende opmerking te maken.
Voorzitter! Nu onze amendementen op de stukken nrs. 21, 22 en 29 zijn verworpen, ligt er een wetsvoorstel waarmee niet zozeer een grootschalige als wel een te grootschalige herindeling wordt doorgedrukt. Kleinschaligheid en menselijke maat leggen het loodje, nu deze onnodige megafusie tussen drie levensvatbare en grote gemeenten toch tot stand komt. Het CDA deelt deze politieke keuze niet, want een gebrek aan samenwerking mag nooit een reden tot herindeling zijn en dat is hier wel aan de orde. Er is te weinig draagvlak voor deze fusie die onvoldoende doordachte financiële consequenties heeft. Verder zal deze fusie ook leiden tot onevenwichtige machtsverhoudingen tussen Twentestad en de provincie enerzijds en tussen Twentestad en de andere kleinere gemeenten anderzijds. Dit wetsvoorstel is geen goed voorstel en de gehele CDA-fractie stemt dan ook tegen.
In stemming komt het wetsvoorstel.
De voorzitter:
Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA en de VVD voor het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.
Mevrouw Van der Hoeven (CDA):
Voorzitter! Mag ik een vraag stellen aan de minister? Welke consequenties trekt de minister uit de stemverhouding in deze Kamer en uit het feit dat dit wetsvoorstel nu naar de Eerste Kamer gaat? De stemverhouding daar is immers bekend.
De voorzitter:
Mevrouw Van der Hoeven, ik sta toe dat de minister hier heel kort op antwoordt. Ik herinner mij echter dat dit ook tijdens de behandeling van het wetsvoorstel aan de orde is geweest. Ik weet het antwoord van de minister dus al en u ook.
Minister Peper:
Mevrouw de voorzitter! Mijn antwoord kan kort zijn: de overkant is over een tijdje aan het woord en daar kan ik niet op vooruitlopen. Ik loop nog niet zo lang mee, maar ik geloof dat dit de regel is.
De voorzitter:
Met dit antwoord vat de minister in het kort samen wat hij al eerder heeft gezegd.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/h-tk-19981999-4309-4311.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.