Aan de orde is de stemming over een motie, ingediend tijdens het debat over het CBS, te weten:

- de motie-Kuijper c.s. over het voornemen van het kabinet om onderdelen van het CBS in Heerlen over te plaatsen naar Voorburg (26465, nr. 3).

(Zie vergadering van 22 april 1999.)

Mevrouw Voûte-Droste (VVD):

Voorzitter! Ik vraag om heropening van de beraadslaging over dit onderwerp.

De voorzitter:

Ik neem aan dat u daarover nog een gedachtewisseling met de minister wilt voeren?

Mevrouw Voûte-Droste (VVD):

Ja, voorzitter. Het kan heel kort, maar ik heb daar inderdaad behoefte aan.

De voorzitter:

Dat betekent dat wij vandaag niet kunnen stemmen over de motie.

Mevrouw Verburg (CDA):

Voorzitter! Ik neem met enige verbazing kennis van dit verzoek van mevrouw Voûte. Voorzover ik kan nagaan, is er niets veranderd, noch na de eerste vrij brede gedachtewisseling met de minister in het algemeen overleg, noch afgelopen donderdag toen wij in de Kamer spraken naar aanleiding van het algemeen overleg. Mijn vraag aan mevrouw Voûte is dan ook, wat de nieuwe feiten zijn.

De voorzitter:

Nu brengt u mij in de problemen, mevrouw Verburg, want dit is geen regeling van werkzaamheden. Als mevrouw Voûte een aanleiding ziet om heropening van de beraadslaging te vragen, is dat haar goed recht en kan ik niet tot stemming overgaan. Maar goed, als mevrouw Voûte heel kort uitleg kan geven, ben ik net als mevrouw Verburg wel geïnteresseerd in de vraag waarom wij nu zouden moeten afzien van stemming.

Mevrouw Voûte-Droste (VVD):

Als u geïnteresseerd bent, mevrouw de voorzitter, wil ik zeker graag enige uitleg geven. Ik heb in de Kamer min of meer de motie aangekondigd, maar gezien de gang van zaken bij het VAO kon ik de motie toen niet indienen. Ik heb dan ook behoefte aan heropening van de beraadslaging. Als u dat toestaat, ben ik u daar erkentelijk voor.

De voorzitter:

Veel meer is er ook niet nodig, denk ik. Wij zullen op een later tijdstip nog wel eens moeten spreken over de manier waarop wij met VAO's omgaan, want bij een VAO geldt in het algemeen maar één termijn en moeten dus ook in die termijn moties worden ingediend. Het gaat om een debat dat concluderend van aard is. Ik neem aan dat wij pas aanstaande donderdag de heropening aan de orde kunnen stellen. Op een later tijdstip zal ik daar een voorstel voor doen.

Mevrouw Voûte-Droste (VVD):

Dank u wel, voorzitter.

Naar boven