Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Ziektewet, de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering en enkele andere wetten in verband met de beperking van het exporteren van uitkeringen (Wet beperking export uitkeringen) (25757), en over:

- de motie-Schimmel c.s. over een handhavingsverdrag met Indonesië (25757, nr. 12);

- de motie-De Wit over informatie bij herleving uitkeringsrecht (25757, nr. 13);

- de motie-Van der Staaij over Molukse KNIL-militairen (25757, nr. 14).

(Zie vergadering van 29 oktober 1998.)

De voorzitter:

Er is een nader gewijzigde stemmingslijst rondgedeeld.

In stemming komt het amendement-De Wit (stuk nr. 16, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, het CDA, het GPV en de RPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 16 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Artikel I wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen II t/m VII worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Bijleveld-Schouten (stuk nr. 18, II) tot invoeging van een nieuw artikel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks en het CDA voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 18 voorkomende gewijzigde amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

De artikelen VIII t/m XV worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Bijleveld-Schouten (stuk nr. 9, I) tot invoeging van een nieuw artikel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, het CDA, het GPV en de RPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 9 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Santi c.s. (stuk nr. 10) tot invoeging van een nieuw artikel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt het amendement-Santi c.s. (stuk nr. 11).

De voorzitter:

Ik constateer, dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Artikel XVI, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Santi c.s. (stuk nr. 11), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel XVII en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

Mevrouw Bijleveld-Schouten (CDA):

Voorzitter! De CDA-fractie vindt een goede handhaving van de rechtmatigheid van sociale zekerheid van groot belang. Fraude in wat voor vorm dan ook ondermijnt het draagvlak van ons socialezekerheidsstelsel. Maar ook de betrouwbaarheid van de overheid als het gaat om uitkeringsrechten, is in het geding met dit wetsvoorstel. Middels het amendement op stuk nr. 9 heeft mijn fractie daarom getracht het overgangsrecht te verbeteren. Dit amendement heeft het naar verwachting niet gehaald. Gezien het feit dat het amendement van de heer Santi het wel haalde en ik aan de uitleg van de heer Santi wil vasthouden dat aan de evaluatie consequenties kunnen worden verbonden en gezien ook het belang van de handhaving over de grenzen, zal mijn fractie voor dit wetsvoorstel stemmen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks tegen het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Op verzoek van de heer De Wit deel ik mee, dat zijn motie (25757, nr. 13) is ingetrokken.

In stemming komt de motie-Schimmel c.s. (25757, nr. 12).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van het CDA tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

Het moet mij nu echt van het hart dat ik vreselijk word afgeleid door mensen die gaan staan en gaan praten tijdens de stemmingen. Het goed laten verlopen van de stemmingen is al moeilijk genoeg, in ieder geval voor mij. Ik vraag daarom uw medewerking om het niet meer te doen.

In stemming komt de motie-Van der Staaij (25757, nr. 14).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven