96ste vergadering

Dinsdag 8 september 1998

14.00 uur

Voorzitter: Van Nieuwenhoven

Tegenwoordig zijn 136 leden, te weten:

Van den Akker, Albayrak, Apostolou, Van Ardenne-van der Hoeven, Arib, Augusteijn-Esser, Bakker, Balemans, Balkenende, Barth, Van Beek, Belinfante, Van den Berg, Biesheuvel, Bijleveld-Schouten, Blaauw, Van Blerck-Woerdman, Blok, De Boer, Bolkestein, Van Bommel, Bos, Brood, Buijs, Bussemaker, Van de Camp, De Cloe, Cornielje, Crone, Dankers, Van Dijke, Dijksma, Dijkstal, Dittrich, Van den Doel, Van Dok-van Weele, Duijkers, Duivesteijn, Eisses-Timmerman, Essers, Feenstra, Geluk, Van Gent, Van Gijzel, Giskes, Gortzak, De Graaf, De Haan, Halsema, Hamer, Van Heemst, Hermann, Herrebrugh, Hessing, Van der Hoek, Hoekema, Hofstra, Kamp, Kant, Karimi, Klein Molekamp, Van der Knaap, Koenders, Kuijper, Lambrechts, Leers, Luchtenveld, Marijnissen, E. Meijer, Melkert, Middel, Van Middelkoop, Nicolaï, Niederer, Van Nieuwenhoven, Noorman-den Uyl, Oedayraj Singh Varma, Oplaat, Örgü, Oudkerk, Van Oven, Passtoors, Patijn, Poppe, Rabbae, Ravestein, Rehwinkel, Reitsma, Remak, Van 't Riet, Rietkerk, Rijpstra, Rosenmöller, Ross-van Dorp, Rouvoet, Santi, Scheltema-de Nie, Schimmel, Schoenmakers, Schreijer-Pierik, Schutte, Smits, Spoelman, Van der Staaij, Van der Steenhoven, Stellingwerf, Stroeken, Swildens-Rozendaal, Terpstra, Timmermans, Udo, Valk, Te Veldhuis, Vendrik, Verbugt, Verburg, Visser-van Doorn, Van der Vlies, Van Vliet, Voorhoeve, M.B. Vos, O.P.G. Vos, Voûte-Droste, De Vries, Waalkens, Wagenaar, Van Walsem, Weekers, Weisglas, Van Wijmen, Wijn, Wilders, De Wit, Witteveen-Hevinga, Van Zijl en Van Zuijlen,

en de heren Kok, minister-president, minister van Algemene Zaken, Zalm, minister van Financiën, mevrouw Jorritsma-Lebbink, vice-minister-president, minister van Economische Zaken, mevrouw Borst-Eilers, vice-minister-president, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de heer Cohen, staatssecretaris van Justitie, en mevrouw Vliegenthart, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De voorzitter:

Ik deel aan de Kamer mede, dat zijn ingekomen berichten van verhindering van de leden:

Van der Hoeven, Ter Veer, Kalsbeek-Jasperse, Harrewijn en Zijlstra, wegens verblijf buitenslands, de gehele week;

Atsma, Verhagen, De Hoop Scheffer en Kortram, wegens bezigheden elders;

Eurlings, wegens ziekte;

Hillen, wegens ziekte, ook morgen.

Deze berichten worden voor kennisgeving aangenomen.

De voorzitter:

De ingekomen stukken staan op een lijst die op de tafel van de griffier ter inzage ligt. Op die lijst heb ik voorstellen gedaan over de wijze van behandeling. Als aan het einde van de vergadering daartegen geen bezwaren zijn ingekomen, neem ik aan dat de Kamer zich met de voorstellen heeft verenigd.

Geachte medeleden, collega's van Marga,

In de nacht van dinsdag op woensdag is op de veel te jonge leeftijd van 36 jaar onze Kamerbode Marga Geurten-Vervooren overleden. Marga was al enkele maanden ziek en wij wisten dat zij zeer ernstig ziek was. Het bericht van haar overlijden kwam, zoals zo vaak, toch nog onverwachts en is vooral bij haar collega's van de Bodedienst hard aangekomen.

Marga is 4 november 1981 als bode in algemene dienst bij de Kamerorganisatie komen werken. Marga zorgde er samen met een kleine en hechte groep collega's voor dat de schriftelijke communicatie tussen de Kamer en onder andere de ministeries met behulp van een brommer in stand gehouden werd. Verleden jaar is zij benoemd tot Kamerbode en lag een van haar taken hier in deze plenaire zaal. Helaas zijn wij niet in de gelegenheid geweest om haar in deze nieuwe rol, welke haar volgens de collega's juist door haar bescheidenheid uitstekend lag, te leren kennen. Marga was vriendelijk en toegewijd. Ze was er: niet opvallend, maar rustig en oprecht. Aan druk- en dikdoenerij had zij een hekel. Nerveus en gespannen was ze, toen ze op 1 december 1982 bij gelegenheid van een bezoek van de Koningin aan het parlement bloemen mocht aanbieden.

Het was in dezelfde tijd dat zij haar man, met wie zij onlangs 14 jaar was getrouwd, hier in dit gebouw heeft leren kennen. VoorzitterNa een door persoonlijke omstandigheden moeilijke periode verleden jaar zagen wij dat bij Marga verdriet plaatsmaakte voor vreugde, toen zij zwanger was van haar derde kind. Nog tijdens haar zwangerschap openbaarde zich de vreselijke ziekte waaraan zij nu is overleden.

Wij wensen haar man Dennis, haar kinderen Vincent, Thomas en Michelle, haar vader, de familie, de vrienden en de collega's de kracht toe om dit verlies te dragen.

(De aanwezigen nemen staande enige ogenblikken stilte in acht.)

De vergadering wordt enkele minuten geschorst.

Naar boven