Noot 1 (zie blz. 3991)

Interpellatievragen van het lid Janmaat (CD) aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, de heer Kohnstamm, inzake de Kieswet.

1

Op welke wetsartikelen baseert u dat er meer dan 30 ondersteuningsverklaringen nodig zijn bij centrale kandidaatstelling, te weten 30, te plaatsen in elk der 19 kiesdistricten?

2

Hoe kan het dat, bij centrale indiening (uitgaande van 570 ondersteuningsverklaringen) uit 19 districten, door de ambtenaren van de kiesraad uiteenlopend geantwoord wordt op de vraag of de centraal ingediende lijst al dan niet geldigheid verliest indien niet in alle kiesdistricten 30 handtekeningen zijn ingediend?

3

Hoe kunt u verklaren dat de circulaire een standpunt inneemt dat niet in de Kieswet is terug te vinden?

4

Hoe denkt u de onduidelijkheden op te lossen in het belang van de rechtszekerheid en nadelen te voorkomen dan wel te herstellen?

Toelichting:

Artikel H4, lid 1 spreekt van 30 ondersteuningsverklaringen per lijst. In artikel H2, lid 1 wordt een aparte mogelijkheid geboden voor reeds verkozen partijen met een centrale lijst. De wet spreekt in dit geval van 30 ondersteuningsverklaringen voor reeds verkozen partijen. De circulaire van 10 november 1997 staat haaks op de wet.

Naar boven