Aan de orde zijn de stemmingen over drie moties, ingediend bij de behandeling van de brief van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid inzake de koopkracht (25857), te weten:

- de motie-Rosenmöller/Marijnissen over de belastingmeevaller (25857, nr. 3);

- de motie-Van Wingerden over het pensioenindexcijfer (25857, nr. 4);

- de motie-Van Zijl c.s. over maatregelen om tijdelijke inkomensproblemen te overbruggen (25857, nr. 5).

(Zie vergadering van 29 januari 1998.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

Mevrouw Nijpels-Hezemans (groep-Nijpels):

Voorzitter! Eerst een stemverklaring over de motie op stuk nr. 3. Hoewel mijn fractie de strekking van de motie uiteraard onderschrijft, meent zij dat deze op het verkeerde moment aan de Kamer wordt voorgelegd. Bovendien zijn er nog meer knelpunten te bedenken waarvoor de aanzienlijke belastingmeevaller een oplossing kan bieden. Wij willen die afweging op een later moment maken en zullen dus tegen de motie stemmen.

Dan kom ik bij de motie op stuk nr. 4. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft verleden week een aantal toezeggingen gedaan. Een toezegging was het percentage van 2,65 nog eens in al zijn facetten te bekijken. Een andere toezegging was dat indien zou blijken dat er van verkeerde aannames was uitgegaan waardoor, ondanks de belofte van het kabinet, grote groepen ouderen in koopkracht achteruitgaan, de minister met concrete aanvullende maatregelen zou komen. Ik zou mijn medestrijder tegen het koopkrachtverlies van de ouderen, de heer Van Wingerden, dan ook dringend willen verzoeken zijn motie aan te houden, zodat wij eerst kunnen beoordelen of de minister zijn toezeggingen nakomt. Doet hij dat niet, dan zullen wij uiteraard voor de motie stemmen.

In stemming komt de motie-Rosenmöller/Marijnissen (25857, nr. 3).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van Wingerden (25857, nr. 4).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+ en het lid Hendriks, voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van Zijl c.s. (25857, nr. 5).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

De vergadering wordt van 15.39 uur tot 15.45 uur geschorst.

Voorzitter: Giskes

Naar boven