66ste vergadering

Dinsdag 8 april 1997

14.00 uur

Voorzitter: BukmanLeden

Tegenwoordig zijn 138 leden, te weten:Leden

Adelmund, Aiking-van Wageningen, Apostolou, Van Ardenne-van der Hoeven, Assen, Augusteijn-Esser, Bakker, Beinema, Van den Berg, Biesheuvel, Blaauw, Blauw, Van Blerck-Woerdman, Bolkestein, Van den Bos, Van Boxtel, Bremmer, Bukman, M.M. van der Burg, Van de Camp, Cherribi, De Cloe, Cornielje, Dankers, Van Dijke, Dijksma, Dijksman, Dittrich, Van den Doel, Doelman-Pel, Duivesteijn, Essers, Feenstra, Fermina, Gabor, Van Gijzel, Giskes, De Graaf, De Haan, Van Heemskerck Pillis-Duvekot, Van Heemst, Heerma, Hendriks, Hessing, Hillen, Hoekema, Van der Hoeven, Hofstra, Van Hoof, Hoogervorst, De Hoop Scheffer, Ten Hoopen, Houda, Huys, Janmaat, Jeekel, De Jong, Jorritsma-van Oosten, Kalsbeek-Jasperse, H.G.J. Kamp, M.M.H. Kamp, Keur, Klein Molekamp, Koekkoek, Korthals, Lambrechts, Lansink, Leerkes, Leers, Liemburg, Van der Linden, Marijnissen, Mateman, R.A. Meijer, Th.A.M. Meijer, Middel, Van Middelkoop, Mulder-van Dam, Van Nieuwenhoven, Nijpels-Hezemans, Noorman-den Uyl, Oedayraj Singh Varma, Oudkerk, Van Oven, Passtoors, Van der Ploeg, Poppe, Rabbae, Rehwinkel, Reitsma, Remkes, Van Rey, Van 't Riet, Rijpstra, Roethof, Van Rooy, Rosenmöller, Rouvoet, Scheltema-de Nie, Schimmel, Schutte, Schuurman, Sipkes, Smits, Soutendijk-van Appeldoorn, Stellingwerf, Sterk, Van der Stoel, Swildens-Rozendaal, Terpstra, Van Traa, Valk, Ter Veer, Te Veldhuis, Verbugt, Verhagen, Verkerk, Versnel-Schmitz, Verspaget, Vliegenthart, Van der Vlies, M.B. Vos, O.P.G. Vos, Voûte-Droste, B.M. de Vries, J.M. de Vries, Wallage, Van Walsem, Van Waning, Weisglas, Witteveen-Hevinga, Wolffensperger, Wolters, Woltjer, Ybema, Van Zijl, Zijlstra en Van Zuijlen,

en de heer Dijkstal, vice-minister-president, minister van Binnenlandse Zaken, mevrouw Jorritsma-Lebbink, minister van Verkeer en Waterstaat, en de heer Melkert, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De voorzitter:

Ik deel aan de Kamer mede, dat zijn ingekomen berichten van verhindering van de leden:

Crone, wegens verblijf buitenslands, ook morgen;

V.A.M. van der Burg, Van Vliet, Van Gelder, Lilipaly en H. Vos, wegens verblijf buitenslands, de gehele week;

Van der Heijden, wegens verblijf buitenslands, ook volgende week;

Van Wingerden, wegens bezigheden elders;

Zonneveld, wegens ziekte, voor onbepaalde tijd.

Deze berichten worden voor kennisgeving aangenomen.

De voorzitter:

Ingekomen is een brief van collega Heerma met de volgende inhoud:

Zeer geachte voorzitter,

Het besluit van het Partijbestuur van het CDA collega De Hoop Scheffer voor te dragen als kandidaat-lijsttrekker heeft mij doen besluiten terug te treden als fractievoorzitter en eveneens als Kamerlid.

Mijn overwegingen hierbij zijn collega De Hoop Scheffer alle ruimte te geven bij het vervullen van de taak die hij aanvaard heeft.

Het is met gemengde gevoelens dat ik u meedeel het lidmaatschap van de Tweede Kamer met ingang van 9 april a.s. neer te leggen.

Gemengde gevoelens, enerzijds het weloverwogen besluit om redenen hiervoor aangegeven, anderzijds het beëindigen van een periode van bijna elf jaar waarin ik in het midden van deze Kamer heb mogen werken; de afgelopen drie jaar als gekozen lid en daarvoor acht jaar als staatssecretaris, achtereenvolgens van Economische Zaken en van Volkshuisvesting.

Graag spreek ik mijn erkentelijkheid uit voor de ondervonden collegialiteit. Via u wil ik mijn dank uitspreken aan het adres van de medewerkers van de Tweede Kamer voor hun voortreffelijke dienstbaarheid.

Ik wens u veel succes toe bij uw arbeid.

Met vriendelijke groet,

(w.g. drs. E. Heerma)Voorzitter

Geachte collega Heerma! In u nemen wij afscheid van een collega die eerder, in 1989, gedurende een korte periode Kamerlid is geweest. De afgelopen drie jaar opnieuw, waarvan ruim tweeënhalf jaar als fractievoorzitter. Wij hebben u in dit huis vooral in die laatste functie leren kennen en waarderen. U schrijft in uw brief over uw gemengde gevoelens. Op onze beurt nemen wij met gemengde gevoelens afscheid van u. U bent meer dan velen van ons geconfronteerd geweest met moeilijk beheersbare spanningen en processen in het politieke bedrijf, zowel binnen als buiten de Kamer.

In de media werden uw grote prestaties op politiek-bestuurlijk terrein terecht zeer geroemd, als wethouder en loco-burgemeester van Amsterdam en als staatssecretaris van Economische Zaken en van Volkshuisvesting. Wij hechten er echter aan bij deze gelegenheid de schijnwerpers te richten op uw grote betekenis voor de Kamer, die gelegen is in moeilijk meetbare maar wel heel essentiële dingen, zoals uw integriteit, uw soliditeit en uw solidariteit, uw loyaliteit, uw wijsheid en uw geweldige en onvermoeibare inzet voor de publieke zaak. Die goede karakteristieken hadden niet alleen betrekking op uw werk in uw eigen fractie, maar ook op de gehele Kamer, in het bijzonder op uw collega-fractievoorzitters en op de Kamervoorzitter. Wij vertrouwen erop dat u al die eigenschappen in nieuwe functies zult inzetten in het belang van onze samenleving. Wij, echter, zullen u en uw karakteristieke inzet in de Kamer node missen. Wij danken u zeer en wensen u veel voorspoed.

(Applaus)

De voorzitter:

Van dit ontslag is mededeling gedaan aan de voorzitter van het Centraal stembureau en aan de minister van Binnenlandse Zaken.

Er is nog een tweede ingekomen stuk waarover ik de Kamer wil inlichten. Dat is het bericht van het overlijden van oud-minister W.F. de Gaay Fortman. Ik heb mede namens de Kamer de herdenkingsdienst bijgewoond.

De overige ingekomen stukken staan op een lijst die op de tafel van de griffier ter inzage ligt. Op die lijst heb ik voorstellen gedaan over de wijze van behandeling. Als aan het einde van de vergadering daartegen geen bezwaren zijn ingekomen, neem ik aan dat de Kamer zich met de voorstellen heeft verenigd.

Naar boven