Aan de orde zijn de stemmingen over dertien moties, ingediend in het wetgevingsoverleg over de Financiële-verhoudingswet, te weten:

- de motie-Noorman-den Uyl c.s. over de gevolgen van de ontwikkeling van de gemeentelijke tarieven en belastingen voor de koopkracht (24552,24553 , nr. 14);

- de motie-Noorman-den Uyl c.s. over verschillende tarieven in de OZB voor woningen en niet-woningen (24552,24553 , nr. 15);

- de motie-Van der Hoeven c.s. over de kosten van jonge monumenten (24552,24553 , nr. 16);

- de motie-Van der Hoeven c.s. over de gevolgen voor Zuid-Limburg en de oostelijke en westelijke mijnstreek (24552,24553 , nr. 17);

- de motie-Van der Hoeven c.s. over de negatieve herverdeeleffecten (24552,24553 , nr. 18);

- de motie-Van der Hoeven c.s. over lastenstijging ten gevolge van de waardestijging van woningen (24552,24553 , nr. 19);

- de motie-Remkes c.s. over uitkeringen uit het Gemeentefonds (24552,24553 , nr. 20);

- de motie-Remkes c.s. over de gevolgen van hertaxaties in het kader van de WOZ (24552,24553 , nr. 21);

- de motie-Hoekema c.s. over de financiële gevolgen voor artikel-12-gemeenten (24552,24553 , nr. 22);

- de motie-Van der Vlies c.s. over Boekel en Vierlingsbeek (24552,24553 , nr. 23);

- de motie-Poppe over verhoging van het Gemeentefonds (24552,24553 , nr. 24);

- de motie-Poppe over maxima voor de gemeentelijke lasten (24552,24553 , nr. 25);

- de motie-Poppe c.s. over reparatie van de onbedoelde lastenverschuiving op basis van de WOZ (24552,24553 , nr. 26).

(Zie wetgevingsoverleg van 13 mei 1996.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid, tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

Mevrouw Noorman-den Uyl (PvdA):

Voorzitter! Ik wil een stemverklaring afleggen over de motie op stuk nr. 19, die is ingediend door het CDA, en is medeondertekend door de VVD. In die motie wordt voorgesteld de extra inkomstenbelasting die voortkomt uit de gestegen waarde van woningen, te gebruiken voor verlaging van de tarieven in die belasting. In de ogen van de PvdA-fractie moet dat geld worden ingezet voor lastenverlichting. Deze motie is daarom in strijd met het regeerakkoord. Het zal u niet verbazen dat de Partij van de Arbeid tegen deze motie zal stemmen.

De heer Hoekema (D66):

Voorzitter! Mijn fractie zal de motie op stuk nr. 19, ingediend door het CDA, niet steunen. Wij zien deze maatregel niet als een belastingverhoging, maar als een uitvloeisel van de Wet waardering onroerende zaken. Zij ondersteunt deze motie niet, vanwege de strijdigheid met het regeerakkoord, maar zij ziet wel mogelijkheden dat de regering in het kader van de belastingmaatregelen voor het volgende begrotingsjaar een deel van de winst terugsluist naar de huiseigenaren en de huurders, en eventuele andere winsten bestemt voor reductie van het financieringstekort.

De heer Remkes (VVD):

Voorzitter! Er zijn naar het oordeel van de VVD-fractie zes goede redenen om voor de motie op stuk nr. 19 te stemmen.

De eerste goede reden is dat de VVD-fractie graag een consistent beeld wil uitstralen. Destijds heeft de Kamer de motie-Kamp aanvaard, en deze motie op stuk nr. 19 ligt in het verlengde daarvan.

De tweede goede reden is dat de Wet WOZ nooit bedoeld is geweest om extra opbrengsten te genereren.

De derde goede reden is dat het probleem dat verondersteld werd te bestaan, veel groter was dan bij de inboeking in het regeerakkoord aan de orde was.

De vierde goede reden is dat mevrouw Noorman tijdens het debat van vorige week ook bevestigd heeft dat sprake zou moeten zijn van terugsluizing. Wij voelden ons daardoor geïnspireerd.

De vijfde goede reden is dat de PvdA-fractie een motie van de VVD, die betrekking had op het gemeentelijk belastinggebied, heeft medeondertekend. Dat betekent dus dat wat je aan de gemeenten vraagt, je op zijn minst ook zelf moet doen.

De zesde goede reden is dat de VVD-fractie de afgelopen paar weken geïnspireerd werd door een aantal burgers die haar zeiden tot dusverre op de Partij van de Arbeid te hebben gestemd en die in een huisje van één à twee ton wonen!

De voorzitter:

Ik wil u op een paar punten wijzen, mijnheer Remkes. Het eerste waar ik u op wil wijzen, is dat een stemverklaring niet polemiserend is. Uw laatste opmerking voldeed daar volstrekt niet aan. In de tweede plaats had ik de indruk dat u met uw zes redenen wilde gaan uiteenzetten waarom u voor de motie was, terwijl wij al wisten dat u daarvoor was omdat u haar had ondertekend, en het niet gebruikelijk is dat wanneer men een motie heeft ondertekend, men ook nog eens verklaart ervoor te zijn, tenzij men tegen een motie stemt die men zelf heeft ondertekend. Maar dan wordt de politiek onnavolgbaar!

Aangezien dit soort dingen weleens meer gebeuren, leek het mij een mooie gelegenheid deze uitleg van het Reglement van orde nog eens aan de collega's voor te houden. Wij begrijpen dat u voor stemt.

Ik had begrepen dat mevrouw Van der Hoeven ook nog een stemverklaring wilde afleggen, maar ik begrijp dat zij het reglement toepast.

In stemming komt de motie-Noorman-den Uyl c.s. (24552, 24553, nr. 14).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de CD tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Noorman-den Uyl c.s. (24552, 24553, nr. 15).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van het CDA tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van der Hoeven c.s. (24552, 24553, nr. 16).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de CD tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van der Hoeven c.s. (24552, 24553, nr. 17).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van der Hoeven c.s. (24552, 24553, nr. 18).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de CD, de SGP, GroenLinks en de SP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van der Hoeven c.s. (24552, 24553, nr. 19).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de VVD, de groep-Nijpels, het AOV, de CD, de RPF, de SGP, het GPV, GroenLinks en de SP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

Mevrouw Van der Hoeven (CDA):

Voorzitter! Nu deze omstreden motie aanvaard is met Voorzittereen ruime kamermeerderheid, is natuurlijk de vraag aan de regering hoe zij deze motie gaat uitvoeren. Wij gaan er in ieder geval van uit dat de motie uitgevoerd wordt.

Staatssecretaris Vermeend:

Voorzitter! Het antwoord op deze vraag zal niet verrassend zijn. Wij nemen die motie mee naar het kabinet.

In stemming komt de motie-Remkes c.s. (24552, 24553, nr. 20).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Remkes c.s. (24552, 24553, nr. 21).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Hoekema c.s. (24552, 24553, nr. 22).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van der Vlies c.s. (24552, 24553, nr. 23).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Poppe (24552, 24553, nr. 24).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de SP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Poppe (24552, 24553, nr. 25).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de CD voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Poppe c.s. (24552, 24553, nr. 26).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV en de CD voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven