Aan de orde zijn de stemmingen over twee moties, ingediend bij de behandeling van de stukken m.b.t. het vervolgingsbeleid inzake euthanasie, te weten:

- de motie-V.A.M. van der Burg over de voorgenomen herziening van het vervolgingsbeleid (23877, nr. 3);

- de motie-Schutte c.s. over de materiële betekenis van de wettelijke strafbedreiging (23877, nr. 4).

(Zie vergadering van 15 februari 1995.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

De heer Van der Burg (CDA):

Voorzitter! Collega Schutte heeft de Kamer een uitspraak voorgelegd, medeondertekend door de collega's Van der Vlies en Rouvoet, waarin de regering wordt uitgenodigd, de materiële betekenis van de wettelijke strafbedreiging beter in de wet tot uitdrukking te brengen. De CDA-fractie zal voor die motie stemmen. Wij hebben immers bij alle debatten die over dit complexe vraagstuk in de afgelopen jaren in dit huis hebben plaatsgevonden, ons met kracht van argumenten ingezet om de norm die is neergelegd in het Wetboek van Strafrecht te handhaven en deze ter zake van het vervolgingsbeleid geen dode letter te doen zijn.

In stemming komt de motie-V.A.M. van der Burg (23877, nr. 3).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de CD, de RPF, de SGP, het GPV, de SP en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Schutte c.s. (23877, nr. 4).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het GPV, de RPF, de SGP, de SP, het CDA en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen achteraf.

De heer Dees (VVD):

Mijnheer de voorzitter! Ik wil een stemverklaring afleggen over de motie van het lid Schutte inzake het vervolgingsbeleid euthanasie. In het regeerakkoord is met instemming van de VVD-fractie afgesproken dat de bestaande meldings- en toetsingsregeling inzake euthanasie eerst wordt geëvalueerd. Daarna is wat de VVD-fractie betreft het vraagstuk van de wetgeving weer aan de orde. Ik breng in herinnering dat de VVD-fractie zich voor nieuwe wetgeving heeft uitgesproken. Thans is de motie van het lid Schutte echter voorbarig. Daarom hebben wij ertegen gestemd.

Naar boven