Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat over de kinderopvang, te weten:

- de motie-Koşer Kaya c.s. over het voor iedereen betaalbaar houden van de kinderopvang (31322, nr. 18);

- de motie-Langkamp over het niet verhogen van de bijdrage voor kinderopvang voor ouders met een inkomen tot twee keer modaal (31322, nr. 19);

- de motie-Langkamp over verhoging van de werkgeversbijdrage (31322, nr. 20);

- de motie-Halsema over het afzien van het voornemen om honderden miljoenen te bezuinigen op kinderopvang (31322, nr. 21).

(Zie vergadering van 14 mei 2008.)

De voorzitter:

De motie-Halsema (31322, nr. 21) is in die zin gewijzigd dat zij thans luidt:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

constaterende dat het kabinet voornemens is, honderden miljoenen te bezuinigen op de kinderopvang terwijl de regeling een succes is;

verzoekt de regering, daarvan af te zien en bij de begroting 2009 alternatieve keuzes te maken;

en gaat over tot de orde van de dag.

Deze gewijzigde motie is voorgesteld door de leden Halsema, Dezentjé Hamming-Bluemink en Koşer Kaya. Naar mij blijkt, wordt de indiening ervan voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 23 (31322).

Ik stel vast dat wij hierover nu kunnen stemmen.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

Mevrouw Langkamp (SP):

Voorzitter. Natuurlijk mogen er geen honderden miljoenen worden bezuinigd op de kinderopvang. Ouders met een inkomen tot twee keer modaal moeten er in ieder geval op kunnen rekenen dat zij volgend jaar geen cent extra bij hoeven te betalen aan de kosten voor kinderopvang. In zoverre zijn wij het eens met GroenLinks. Maar gezien het feit dat een deel van de kostenstijging waarschijnlijk veroorzaakt wordt door het beroep dat ouders met veel hogere inkomens doen op de kinderopvangregeling en door een te lage bijdrage van de werkgevers, is het niet uit te sluiten dat het gewenst is van hen een grotere bijdrage te vragen. Daarom zal de SP-fractie tegen de motie van GroenLinks op stuk nr. 21 stemmen.

In stemming komt de motie-Koşer Kaya c.s. (31322, nr. 18).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66, de PvdD, de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Langkamp (31322, nr. 19).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en D66 voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Langkamp (31322, nr. 20).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66, de PvdD en de PVV voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Halsema c.s. (31322, nr. 23).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, D66, de PvdD, de VVD, de PVV en het lid Verdonk voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven