Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Wet inburgering (inburgeringsvoorzieningen voor alle inburgeringsplichtigen gericht op het inburgeringsexamen of het staatsexamen Nederlands als tweede taal) (31318), en over:

- de motie-Fritsma over het verlies van de verblijfsvergunning wanneer de inburgeringscursus verwijtbaar niet wordt gestart of afgemaakt (31318, nr. 9);

- de motie-Karabulut over maatschappelijke begeleiding als onderdeel van de inburgerings- of taalkennisvoorziening (31318, nr. 10).

(Zie vergadering van 21 mei 2008.)

De voorzitter:

Aangezien de moties vragen om wijziging van het wetsvoorstel, zal er eerst worden gestemd over de ingediende moties alvorens er wordt gestemd over het wetsvoorstel.

De motie-Fritsma (31318, nr. 9) is in die zin gewijzigd dat zij thans luidt:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

overwegende dat in alle redelijkheid verwacht mag worden dat immigranten een gezonde inzet hebben om in de Nederlandse samenleving in te burgeren;

overwegende dat de Nederlandse samenleving niet is gebaat bij de komst van immigranten die hier niet willen inburgeren;

constaterende dat voor wat betreft de afhankelijke verblijfsvergunningen niet is voorzien in doeltreffende sancties wanneer geen inzet wordt getoond om in te burgeren;

verzoekt de regering, het wetsvoorstel bij nota van wijziging in die zin te wijzigen dat daarin de bepaling wordt opgenomen dat een inburgeringsplichtige met een afhankelijke verblijfsvergunning zijn of haar verblijfsvergunning verliest wanneer de inburgeringscursus verwijtbaar niet wordt gestart of niet wordt afgemaakt,

en gaat over tot de orde van de dag.

Deze gewijzigde motie is ondertekend door de leden Fritsma en Kamp. Naar mij blijkt, wordt de indiening ervan voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 11 (31318).

Ik stel vast dat wij hierover nu kunnen stemmen.

In stemming komt de motie-Fritsma/Kamp (31318, nr. 11).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de SGP, de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Karabulut (31318, nr. 10).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66 en de PvdD voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, GroenLinks, D66, de PvdD, de VVD, de ChristenUnie, de SGP en het CDA voor dit wetvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Naar boven