Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Uitbreiding van de bestuurlijke handhavingsinstrumenten in de wetgeving op het gebied van de volksgezondheid (Wet uitbreiding bestuurlijke handhaving volksgezondheidswetgeving) (31122), en over:

- de motie-Van Gerven over vergroting van de capaciteit van de inspectie (31122, nr. 15);

- de motie-Van Gerven over een meldpunt voor de kwaliteit van de zorg (31122, nr. 16);

- de motie-Van Gerven over een vergunningssysteem voor privéklinieken (31122, nr. 17);

- de motie-Van Gerven over uitbreiding van de reikwijdte van het toezicht van de inspectie (31122, nr. 18).

(Zie vergadering van 14 mei 2008.)

De voorzitter:

Op verzoek van de heer Van Gerven stel ik voor, zijn motie (31122, nr. 18) van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

In stemming komt het amendement-Van der Veen (stuk nr. 13).

De voorzitter:

Ik constateer dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt het amendement-Agema (stuk nr. 14, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van D66, de PvdD en de PVV voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de overige op stuk nr. 14 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

Mevrouw Agema (PVV):

Voorzitter. De Partij van de Vrijheid is de partij van law and order, hogere straffen en minimumstraffen. Het amendement op stuk nr. 12 van de CDA-fractie inzake het verdubbelen van de bestuurlijke boete slaat de plank echter volledig mis. De bestuurlijke boete zal niet leiden tot meer verantwoordelijkheidsgevoel bij directies en betrokkenen, maar zal in het geval deze boetes worden opgelegd aan zorginstellingen wel leiden tot een korting op het budget van deze instellingen. Met andere woorden, het geld wordt weggehaald bij zieken, ouderen en gehandicapten. Het verdubbelen van de bestuurlijke boete zorgt voor een twee keer zo hoge korting op het instellingsbudget. Dat stuit ons hevig tegen de borst. Om deze reden stemmen wij tegen het amendement. De PVV-fractie kan zich ook niet vereenzelvigen met het inzage krijgen in patiëntendossiers door de Inspectie voor de Gezondheidszorg zonder de expliciete toestemming van de direct betrokkenen. Fatsoen gaat boven gemak. Daarom stemmen wij tegen de wet.

In stemming komt het amendement-Jan de Vries (stuk nr. 12, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, GroenLinks, D66, de PvdD, de VVD, de ChristenUnie, de SGP, het CDA en het lid Verdonk voor dit amendement hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement de overige op stuk nr. 12 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het wetsvoorstel, zoals op onderdelen gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van der Veen (stuk nr. 13) en de amendementen-De Vries (stuk nrs. 12, I tot en met IX).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, GroenLinks, D66, de VVD, de ChristenUnie, de SGP, het CDA en het lid Verdonk voor dit wetvoorstel hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring.

De heer Jan de Vries (CDA):

Mijnheer de voorzitter. Dit is een stemverklaring mede namens de fracties van de PvdA en de ChristenUnie. Dat scheelt weer wat tijd. Deze drie fracties zullen tegen de motie op stuk nr. 15 stemmen, waarin de heer Van Gerven verzoekt om met voorstellen te komen om de capaciteit van de Inspectie voor de Volksgezondheid te vergroten. Omdat de minister heeft toegezegd nog voor de zomer te komen met een brief over de taakstelling en de bijbehorende capaciteit van de inspectie, vinden wij het nu te vroeg om over deze motie te stemmen en zullen wij dus tegen de motie stemmen.

In stemming komt de motie-Van Gerven (31122, nr. 15).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de SGP en de PVV voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van Gerven (31122, nr. 16).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdD, de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van Gerven (31122, nr. 17).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdD en de PVV voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven