Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Wet op het overleg huurders verhuurder (verbetering positie en zeggenschap huurders) (30856), en over:

- de motie-Poppe over een fonds voor huurdersorganisaties (30856, nr. 20);

- de motie-Poppe over aanpassing van het BBSH (30856, nr. 21);

- de motie-Van Gent over een vergoedingsregeling voor zittende huurders bij renovatiewerkzaamheden (30856, nr. 23).

(Zie vergadering van 16 januari 2008.)

De voorzitter:

Ik deel mee dat de regering het amendement-Van Bochove/Depla (stuk nr. 9), het gewijzigde amendement-Depla c.s. (stuk nr. 17) en het gewijzigde amendement-Poppe/Jansen (stuk nr. 19) in de vergadering van 16 januari 2008 heeft overgenomen.

Het gewijzigde amendement-Depla/Van Bochove (stuk nr. 11) is ingetrokken.

In stemming komt het amendement-Van der Burg (stuk nr. 18).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van D66, de VVD, de PVV en het lid Verdonk voor dit amendement hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Depla/Van Bochove (stuk nr. 10) tot het invoegen van een nieuw onderdeel Ga.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, GroenLinks, de PvdD, de ChristenUnie, de SGP, het CDA en het lid Verdonk voor dit amendement hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Depla/Ortega-Martijn (stuk nr. 24, I) tot het invoegen van een nieuw onderdeel Ha.

De voorzitter:

Omdat de stemmen staken, gaan wij hoofdelijk stemmen.

Vóór stemmen de leden: Samsom, Slob, Smeets, Spekman, Thieme, Timmer, Ulenbelt, Van der Veen, Van Velzen, Verbeet, Vermeij, Van der Vlies, Voordewind, Vos, Wiegman-van Meppelen Scheppink, De Wit, Wolbert, Anker, Arib, Bashir, Besselink, Boelhouwer, Van Bommel, Bouchibti, Bouwmeester, Cramer, Van Dam, Dibi, Jasper van Dijk, Van Dijken, Dijsselbloem, Duyvendak, Eijsink, Van Gent, Gerkens, Van Gerven, Gill'ard, Halsema, Hamer, Heerts, Heijnen, Irrgang, Jacobi, Jansen, Kalma, Kant, Karabulut, Kraneveldt-van der Veen, Kuiken, Langkamp, Leerdam, Van Leeuwen, Leijten, Lempens, Luijben, Marijnissen, Ortega-Martijn, Ouwehand, Peters, Polderman, Poppe, Van Raak, Roefs, Roemer en De Rooij.

Tegen stemmen de leden: De Rouwe, Rutte, Schermers, Schinkelshoek, Schippers, Schreijer-Pierik, Snijder-Hazelhoff, Spies, Sterk, Teeven, Van Toorenburg, Verdonk, Vietsch, Jan de Vries, Van Vroonhoven-Kok, Wilders, Willemse-van der Ploeg, Zijlstra, Agema, Aptroot, Atsma, Van Baalen, Van Beek, Bilder, Biskop, Blanksma-van den Heuvel, Blok, Van Bochove, Boekestijn, Bosma, Brinkman, Van der Burg, Çörüz, Dezentjé Hamming, Tony van Dijck, Jan Jacob van Dijk, Ferrier, Fritsma, Van Gennip, Graus, Van Haersma Buma, Van der Ham, Haverkamp, Hessels, Van Heugten, Van Hijum, Ten Hoopen, Jager, Joldersma, Kamp, Koopmans, Koppejan, Jules Kortenhorst, Roland Kortenhorst, Koşer Kaya, De Krom, Madlener, Mastwijk, Van Miltenburg, Neppérus, De Nerée tot Babberich, Nicolaï, Ormel, De Pater-van der Meer, Pechtold, Remkes en De Roon.

De voorzitter:

Ik constateer dat dit gewijzigde amendement met 67 tegen 65 stemmen is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement het andere op stuk nr. 24, I voorkomende gewijzigde amendement als verworpen kan worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Jansen (stuk nr. 13, I) tot het invoegen van een nieuw artikel IA.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en D66 voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 13 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

In stemming komt het wetsvoorstel, zoals op onderdelen gewijzigd door de aanneming van het amendement-Depla/Van Bochove (stuk nr. 10).

De voorzitter:

Ik constateer dat dit wetsvoorstel met algemene stemmen is aangenomen.

Op verzoek van mevrouw Van Gent stel ik voor, haar motie (30856, nr. 23) van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

In stemming komt de motie-Poppe (30856, nr. 20).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en de PvdD voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Poppe (30856, nr. 21).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de PvdD voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven