Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend in het debat over de uitslag van het referendum van 1 juni 2005 over het Europees grondwettelijk verdrag, te weten:

- de motie-Wilders houdende opzegging van het vertrouwen in de regering (29993, nr. 13);

- de motie-Van Bommel c.s. over een brede maatschappelijke discussie (29993, nr. 14);

- de motie-Herben/Wilders over een referendum over de toetreding van Turkije (29993, nr. 15);

- de motie-Herben c.s. over een onafhankelijk onderzoek naar de eigen referendumcampagne (29993, nr. 16);

- de motie-Halsema over de mogelijkheden van een parlementair onderzoek naar de toekomst van de Europese Unie (29993, nr. 17).

De voorzitter:

Ik meld dat het lid Lazrak afwezig is.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Herben (LPF):

Voorzitter. Mijn excuses dat ik vijf minuten nodig had om met de fractie overleg te plegen over de motie van wantrouwen van de heer Wilders. Ik kan niet verhelen dat mijn vertrouwen in dit kabinet vandaag een behoorlijke deuk heeft gekregen. Ik ben van mening dat de toezeggingen onvoldoende zijn. Het stoort mij dat terwijl het gisteren zo gemakkelijk was – je zegt gewoon "ja" of "nee" bij een referendum – het zo moeilijk uit de mond komt dat de campagne naar de burgers op een manier gevoerd is waarop hij niet had mogen worden gevoerd.

Alles afwegende is dat een gele kaart waard. Een gele kaart, met de wetenschap dat in dit huis een rode kaart in het spel zit, wat in Europa niet het geval is. Mijn fractie zal de motie van wantrouwen niet steunen.

In stemming komt de motie-Wilders (29993, nr. 13).

De voorzitter:

Ik constateerVoorzitter dat de Groep Wilders voor deze motie heeft gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van Bommel c.s. (29993, nr. 14).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de VVD tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Herben/Wilders (29993, nr. 15).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de Groep Wilders en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Herben c.s. (29993, nr. 16).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de Groep Wilders en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Halsema (29993, nr. 17).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.

Naar boven