Aan de orde zijn stemmingen over moties, ingediend bij de interpellatie van het lid Kant over de Verpleeghuiszorg, te weten:

- de motie-Kant/Tonkens over een noodfonds (29800 XVI, nr. 143);

- de motie-Kant c.s. houdende afkeuring van het beleid van de staatssecretaris (29800 XVI, nr. 144);

- de motie-Verbeet over tweemaandelijks informeren van de Kamer over de voortgang van alle maatregelen (29800 XVI, nr. 145);

- de motie-Lambrechts over uitvoering van de "richtlijn voor vocht en voeding" (29800 XVI, nr. 146);

- de motie-Tonkens c.s. over gevolgen van de door de inspectie geëiste verbeteringen voor de kwaliteit van zorg en de kwaliteit van leven (29800 XVI, nr. 147);

- de motie-Tonkens c.s. over een Deltaplan in de verpleeghuiszorg (29800 XVI, nr. 148).

(Zie vergadering van heden.)

De voorzitter:

Ik stel voor om eerst te stemmen over motie 144 en dan over motie 143 en de overige moties.

Aldus wordt besloten.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

Mevrouw Verbeet (PvdA):

Voorzitter. Mijn fractie vindt de situatie in de verpleeghuizen zeer zorgelijk. Wij zullen de verbeteracties van de staatssecretaris nauwlettend in de gaten houden. Voor de zomer maken wij de balans op. Wij kunnen niet nu al vaststellen dat er sprake is van verwijtbaar tekortschieten van de staatssecretaris. Wij onderschrijven zeker niet de toelichting van mevrouw Kant dat de staatssecretaris persoonlijk schuld zou dragen aan de dood van bewoners. Wij zullen daarom tegen de motie van afkeuring stemmen.

De voorzitter:

Mevrouw Kant heeft duidelijk gemaakt dat zij het niet eens is met de wijze waarop zij door mevrouw Verbeet is geciteerd.

Mevrouw Kant (SP):

Mag ik van de gelegenheid gebruikmaken om te zeggen dat ik een motie van afkeuring heb ingediend over het falende beleid van de staatssecretaris wat betreft de verpleeghuiszorg?

De voorzitter:

Ik heb u geholpen door de procedure te kiezen van een persoonlijk feit om duidelijk te maken dat u op een punt dat voor u essentieel is, kennelijk niet goed bent geciteerd door mevrouw Verbeet. U hebt dat gecorrigeerd. Dat lijkt mij voldoende.

In stemming komt de motie-Kant c.s. (29800-XVI, nr. 144).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de Groep Wilders voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Kant/Tonkens (29800-XVI, nr. 143).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en de Groep Wilders voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Verbeet (29800-XVI, nr. 145).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Wilders, de ChristenUnie en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Lambrechts (29800-XVI, nr. 146).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Tonkens c.s. (29800-XVI, nr. 147).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en de Groep Wilders voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Tonkens c.s. (29800-XVI, nr. 148).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de PvdA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Ik wens degenen die niet aan het debat over de waterkeringen deelnemen, een goed paasweekeinde. Wij zien elkaar dinsdag terug.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.

Naar boven