Aan de orde is de stemming over een motie, ingediend in het debat over de Al Tawheed moskee, te weten :

- de gewijzigde motie-Sterk c.s. (29200 VI, nr. 143).

(Zie vergadering van 29 april 2004.)

De voorzitter:

Deze gewijzigde motie is in die zin nader gewijzigd dat het dictum thans luidt:

"verzoekt de regering aan imams die in Nederland gaan werken als voorwaarde te stellen dat zij een Nederlandse imamopleiding hebben gevolgd,".

Naar mij blijkt wordt deze nader gewijzigde motie voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 155 (29200-VI).

Ik neem aan dat wij over deze nader gewijzigde motie kunnen stemmen.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Nawijn (LPF):

Mijnheer de voorzitter. Mijn fractie is sterk tegen de motie Sterk c.s. Als zij tot strekking heeft het tegengaan van het halen van imams uit het buitenland, zouden wij er voor zijn. Dat willen wij namelijk. In de motie staat echter veel meer. Er zijn drie redenen waarom wij deze motie niet zullen steunen. In de eerste plaats voelen wij niets voor integratie via de moskee. In de tweede plaats is er in Nederland nog steeds geen imamopleiding. Die is, ondanks vele pogingen daartoe, nog niet van de grond gekomen. Ik verwacht dat de opleiding er ook niet zal komen, tenzij de Staat er geld tegenaan gooit. In de derde plaats zijn wij voor de scheiding van kerk en Staat. Daarom zullen wij tegen deze motie stemmen.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Lazrak, D66, de VVD en het CDA voor deze nader gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

Naar boven