Handeling
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2002-2003 | nr. 36, pagina 2782-2783 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2002-2003 | nr. 36, pagina 2782-2783 |
Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat over de PAGE-regeling, te weten:
- de motie-Koopmans/Verbugt over de emplacementen Roosendaal en Venlo (27628, nr. 5);
- de motie-Duyvendak over uitplaatsing van het spooremplacement Venlo en het dividend van Amsterdam Airport Schiphol (27628, nr. 6);
- de motie-Dijksma over het project MTC Valburg (27628, nr. 7);
- de motie-Giskes over vervoer van gevaarlijke stoffen via Venlo en andere steden op de Brabantroute (27628, nr. 8).
(Zie vergadering van 17 december 2002.)
De voorzitter:
De motie-Duyvendak (27628, nr. 6) is in die zin gewijzigd dat het dictum thans luidt:
"verzoekt de regering:
- zo spoedig mogelijk met betrokkenen afspraken te maken over de uitplaatsing van het spooremplacement Venlo;
- voor de periode 2003-2009 de voor uitplaatsing van het spooremplacement Venlo benodigde financiële middelen te onttrekken aan de Modernisering fase 2 van de Maasroute door fasering van dit project en zonder dat daarbij de veiligheid in het geding wordt gebracht,".
Deze gewijzigde motie is voorgesteld door het lid Duyvendak. Naar mij blijkt, wordt zij voldoende ondersteund.
Zij krijgt nr. 10 (27628).
De motie-Dijksma (27628, nr. 7) is in die zin gewijzigd dat zij thans luidt:
De Kamer,
gehoord de beraadslaging,
constaterende dat de regio Gelderland heeft afgezien van het project MTC Valburg;
overwegende dat de gelden die in de verkenning MIT in 2001 voor dit doel alvast waren gereserveerd goed kunnen worden besteed aan andere prioriteiten, zoals de uitplaatsing van het spooremplacement in Venlo;
constaterende dat de minister van Verkeer en Waterstaat nog voordat het besluit werd genomen om het MTC Valburg af te blazen de gereserveerde middelen reeds heeft overgeheveld naar andere prioriteiten;
voorts constaterende dat de minister de Kamer zo spoedig mogelijk zal laten weten aan welke beleidsartikelen de gelden voor MTC Valburg inmiddels zijn toegevoegd;
verzoekt de regering om de gereserveerde middelen voor het MTC Valburg te besteden aan de uitplaatsing van het spooremplacement in Venlo,
en gaat over tot de orde van de dag.
Deze gewijzigde motie is voorgesteld door de leden Dijksma en Timmermans. Naar mij blijkt, wordt zij voldoende ondersteund.
Zij krijgt nr. 11 (27628).
Mij is verzocht om te stemmen in deze volgorde: de moties op de stukken nrs. 10, 11, 8 en 5. Ik stel voor, dit verzoek in te willigen.
Daartoe wordt besloten.
In stemming komt de gewijzigde motie-Duyvendak (27628, nr. 10).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA en D66 voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.
In stemming komt de gewijzigde motie-Dijksma/Timmermans (27628, nr. 11).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, de ChristenUnie en de SGP voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.
In stemming komt de motie-Giskes (27628, nr. 8).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, de ChristenUnie en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.
Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf. Mevrouw Dijksma heeft mij namelijk verzocht om haar daartoe in de gelegenheid te stellen indien de gewijzigde motie op stuk nr. 11 zou worden verworpen.
Mevrouw Dijksma (PvdA):
Voorzitter. De afgelopen weken is er in de Kamer van alles geprobeerd om het spoorwegemplacement in Venlo uitgeplaatst te krijgen. Dat is nodig, omdat daar eigenlijk voortdurend sprake is van een gevaarlijke situatie.
Nu de moties van de oppositie zijn verworpen, staan wij voor de keuze of wij het voorstel van CDA en VVD zullen steunen. Het moet mij van het hart dat er eigenlijk allerlei goede redenen zijn om niet voor deze motie te stemmen. In deze motie is namelijk geen harde uitspraak opgenomen over de uitplaatsing, ook al was een dergelijke uitspraak wel toegezegd. De motie laat daardoor alle ruimte aan de ministers om naar eigen goeddunken beleid te voeren. Bovendien is de dekking niet meer dan een suggestie en wordt zij bovendien ook nog eens gevonden in de modernisering van de Maaswerken.
Voorzitter. Uiteindelijk zal het belang van Venlo moeten prevaleren. Hoewel ik weet dat Venlo blijer zou zijn geweest met de harde euro's van de oppositie dan zij nu zal zijn met de mooie woorden van de coalitie, lijkt het mij van belang dat wij toch voor deze motie stemmen, want hier geldt: beter een half ei dan een lege dop.
Mevrouw Giskes (D66):
Voorzitter. Ook de fractie van D66 is voorstander van een goede oplossing van de situatie in Venlo. De drie afgestemde moties gaven wat ons betreft heel goede aanzetten en zelfs oplossingen daarvoor, maar zij zijn dus verworpen. De dekking in de voorliggende motie gaat ten koste van de binnenvaart, hetgeen mijn fractie helemaal niet aanstaat. Wij willen wel het signaal afgeven dat er een oplossing voor Venlo moet komen. De minister heeft, denk ik, goed begrepen dat daarvoor op een of andere manier geld beschikbaar moet komen. Wat ons betreft, gaat dat liever niet ten koste van de binnenvaart. De minister krijgt dankzij de motie nog tijd om naar iets anders te zoeken. Wij nemen dan maar genoegen met een halfvolle dop, laat ik het zo zeggen. De fractie van D66 zal daarom voor de motie stemmen.
De heer Duyvendak (GroenLinks):
Voorzitter. In Venlo is sprake van een onaanvaardbaar gevaarlijke situatie. In Venlo bestaat veel onrust. Het college van B en W van Venlo, waarin CDA en VVD prominent zijn vertegenwoordigd, had opgeroepen om mijn motie te steunen. De kamerfracties van het CDA en de VVD hebben dat advies helaas naast zich neergelegd. Er moet wel iets gebeuren in Venlo, al zal het misschien nog heel lang duren en is het onzeker wat er moet gebeuren. Daarom steunt mijn fractie met pijn in het hart de motie die door de fracties van het CDA en de VVD is ingediend.
Mevrouw Gerkens (SP):
Voorzitter. Ook de SP-fractie vindt het van groot belang dat het emplacement uit Venlo verdwijnt. Er lagen goede moties voor, die helaas zijn weggestemd. De voorliggende motie zorgt er niet voor dat het emplacement wordt uitgeplaatst, maar haalt wel geld weg bij de broodnodige Maasroute. Dat vindt mijn fractie onaanvaardbaar, derhalve zal zij tegen deze motie stemmen.
In stemming komt de motie-Koopmans/Verbugt (27628, nr. 5).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de SP tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/h-tk-20022003-2782-2783.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.