Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Mededingingswet in verband met het omvormen van de Nederlandse mededingingsautoriteit tot zelfstandig bestuursorgaan (27639),

- over:

- de motie-Voûte-Droste over de positie van de sectorspecifieke kamers binnen de NMa (27639, nr. 30);

- de motie-Van Walsem/Bolhuis over een vervoerskamer binnen de NMa (27639, nr. 31);

- de motie-Van den Akker/Voûte-Droste over de rol van de minister van Economische Zaken bij de NMa (27639, nr. 51);

- de motie-Van den Akker/Voûte-Droste over toepassing van de Mededingingswet op de huisartsensector (27639, nr. 52);

- de motie-Bolhuis c.s. over het aanscherpen van de Mededingingswet (27639, nr. 53);

- de motie-Bolhuis over het waarborgen van het publiek belang (27639, nr. 54).

(Zie vergadering van 31 januari 2002.)

De voorzitter:

De heer Bolhuis heeft verzocht om eerst te stemmen over de moties die zijn ingediend bij dit wetsvoorstel. Ik stel voor, aan zijn verzoek te voldoen.

Daartoe wordt besloten.

In stemming komt de motie-Voûte-Droste (27639, nr. 30).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de VVD en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van Walsem/Bolhuis (27639, nr. 31).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, de VVD en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van den Akker/Voûte-Droste (27639, nr. 51).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, de VVD en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van den Akker/Voûte-Droste (27639, nr. 52).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, de ChristenUnie en de SGP tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Bolhuis c.s. (27639, nr. 53).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de ChristenUnie en de SGP tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Bolhuis (27639, nr. 54).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van D66, de ChristenUnie en de SGP tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

De heer Bolhuis trekt zijn amendement op stuk nr. 40 in.

Artikel I, aanhef, onderdeel A en onderdeel B, aanhef, en artikel 2 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van den Akker/Van Walsem (stuk nr. 34).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de ChristenUnie en de SGP tegen dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Artikel 3, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van den Akker/Van Walsem (stuk nr. 34), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 4 en 5 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Van den Akker/Van Walsem (37, I, herdruk).

De voorzitter:

Ik constateer dat dit gewijzigde amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 37 voorkomende gewijzigde amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Artikel 5a, zoals het is gewijzigd door de aanneming van de gewijzigde amendementen-Van den Akker/Van Walsem (stukken nrs. 37, I t/m IV, herdruk), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 5b wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Leers tot toevoeging van een nieuw lid (stuk nr. 27).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de ChristenUnie, de SGP en D66 tegen dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Artikel 5c, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Leers (stuk nr. 27), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Dijke tot toevoeging van een nieuw lid (stuk nr. 22, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de ChristenUnie en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 22 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

De artikelen 5d t/m 5k worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Voûte-Droste/Van den Akker tot invoeging van een nieuw artikel (stuk nr. 45).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de ChristenUnie en de SGP tegen dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Het gewijzigde onderdeel B wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen BA t/m D worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Bolhuis/Van den Akker tot invoeging van onderdelen Da en Db (stuk nr. 41, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks en de VVD tegen dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 41 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

De onderdelen E en F worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik merk op dat door de aanneming van het gewijzigde amendement-Bolhuis/Van den Akker (stuk nr. 41, II) een nieuw onderdeel Fa is ingevoegd.

De onderdelen G en H worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Bolhuis/Van den Akker tot invoeging van een onderdeel I (stuk nr. 56, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de VVD tegen dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 56 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Bolhuis tot invoeging van een nieuw hoofdstuk Bijdragen (stuk nr. 14).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD en het CDA tegen dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

In stemming komt het amendement-Bolhuis/Leers tot invoeging van een onderdeel I (stuk nr. 23).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de VVD tegen dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Het gewijzigde artikel I wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel II, aanhef, en de onderdelen A t/m D worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het tweede nader gewijzigde amendement-Van den Akker/Van Walsem tot invoeging van een onderdeel Da (stuk nr. 57, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit tweede nader gewijzigd amendement de andere op stuk nr. 57 voorkomende tweede nader gewijzigde amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het subamendement-Bolhuis (stuk nr. 58).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, de ChristenUnie en de SGP voor dit subamendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Van den Akker/Voûte-Droste (stuk nr. 39, I, herdruk).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de PvdA tegen dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement, het andere op stuk nr. 39, herdruk, voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Onderdeel E, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van den Akker/Voûte-Droste (stuk nr. 39, I, herdruk), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel F t/m H worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Van den Akker/Van Walsem tot invoeging van een onderdeel Ha (stuk nr. 36).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de SP tegen het amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

De onderdelen I en J worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het tweede nader gewijzigde amendement-Van den Akker/Van Walsem tot invoeging van een onderdeel Kb (stuk nr. 55, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit tweede nader gewijzigde amendement de overige op stuk nr. 55 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Ik merk op dat door de aanneming van het amendement-Van den Akker/Voûte-Droste (stuk nr. 39, II, herdruk) een onderdeel L is ingevoegd.

Het gewijzigde artikel II wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel III, aanhef, en de onderdelen A t/m F worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik merk op dat door de aanneming van het tweede nader gewijzigde amendement-Van den Akker/Van Walsem (stuk nr. 57, II) de onderdelen Fa, Fb en Fc zijn ingevoegd.

Onderdeel G wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik merk op dat door de aanneming van de tweede nader gewijzigde amendementen-Van den Akker/Van Walsem (stukken nrs. 55, III en IV) de onderdelen H en I zijn ingevoegd.

Het gewijzigde artikel III wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen IV t/m VI worden zonder stemming aangenomen.

Artikel VIa, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het tweede nader gewijzigde amendement-Van den Akker/Van Walsem (stuk nr. 57, III), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel VII, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Bolhuis/Van den Akker (stuk nr. 56, II), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel VIII, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het tweede nader gewijzigde amendement-Van den Akker/Van Walsem (stuk nr. 55, V) en het tweede nader gewijzigd amendement-Van den Akker/Van Walsem (stuk nr. 57, IV), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Leers (stuk nr. 11).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, de VVD, het CDA, de ChristenUnie en de SGP voor het amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

De beweegreden, zoals deze is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Leers (stuk nr. 11), wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

De heer Bolhuis heeft verzocht een stemverklaring te mogen afleggen, alvorens wij over het wetsvoorstel stemmen.

Ik stel voor, aan dat verzoek te voldoen.

Daartoe wordt besloten.

De heer Bolhuis (PvdA):

Voorzitter. De fractie van de Partij van de Arbeid heeft getracht tijdens de behandeling van dit wetsvoorstel tot wijziging van de Mededingingswet op een aantal punten helderheid te krijgen.

Dat betreft allereerst de borging van het publieke belang bij mededingingsaangelegenheden. Door de aanneming van mijn amendement op stuk nr. 23 is veiliggesteld dat indien andersoortige wetgeving bestaat deze voorgaat op de Mededingingswet.

In de tweede plaats heeft de minister toegezegd dat indien in sectoren zoals zorg of cultuur de betrokken vakminister of de Kamer tot de conclusie komen dat een andere regeling van het publiek belang in de vorm van beleidsregels gewenst is, zij daaraan haar medewerking zal verlenen.

Ten slotte is door de aanneming van de door mij ingediende motie vastgesteld dat bij de evaluatie van de Mededingingswet dit najaar dit punt terugkomt en het kabinet met voorstellen zal komen.

Een tweede punt van kritiek onzerzijds was het feit dat de NMa, mede als gevolg van de tekst van de huidige wet, moeilijkheden ondervond in haar optreden in gevallen waarin ondernemingen misbruik maken van economische machtsposities. Door de toezeggingen van de minister en de aanneming van mijn motie is duidelijk geworden dat bij de evaluatie van de Mededingingswet de regering zal komen met voorstellen tot aanscherping van de wet.

Dat alles heeft ons tot het standpunt gebracht dat de PvdA-fractie voor het wetsvoorstel zal stemmen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, de VVD en het CDA voor het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Naar boven