Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Algemene wet bestuursrecht met betrekking tot de kosten van bezwaar en administratief beroep (kosten bestuurlijke voorprocedures) (27024),

- over:

- de motie-Dittrich over vergoeding van gemaakte kosten (27024, nr. 12).

(Zie wetgevingsoverleg van 4 december 2000.)

De aanhef van artikel I wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Santi (stuk nr. 11) tot invoeging van een nieuw onderdeel A0.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de PvdA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Onderdeel A wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement- De Wit (stuk nr. 9, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 9 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Dittrich (stuk nr. 14, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, de ChristenUnie, de SGP en het CDA voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de fractie van de VVD ertegen, zodat het is aangenomen.

De heer De Wit (SP):

Voorzitter! De SP-fractie heeft tegen dit amendement gestemd.

De voorzitter:

Dan wordt de aanwezige leden van de fractie van de SP aantekening verleend, dat zij geacht wensen te worden tegen het gewijzigde amendement-Dittrich (stuk nr. 14, I) te hebben gestemd. Het gewijzigd amendement blijft aangenomen!

Ik stel vast, dat door de aanneming van het gewijzigde amendement-Dittrich (stuk nr. 14, I) het andere op stuk nr. 14 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Onderdeel B, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigd amendement-Dittrich (stuk nr. 14, I), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel C wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel D, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigd amendement-Dittrich (stuk nr. 14, II), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel E wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel I wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen II t/m V en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer De Wit (SP):

Voorzitter! Het amendement dat de SP-fractie heeft ingediend, is verworpen. Het amendement dat de heer Dittrich heeft ingediend, is aangenomen. Dat amendement betekent voor de SP-fractie geen fundamentele verandering van opvatting over het wetsvoorstel zelf. Er leven bij mijn fractie twee bezwaren. Zij heeft ten eerste bezwaar tegen de ongelijkheid tussen de burger en de overheid die door dit wetsvoorstel wordt bevorderd. Ik noem ten tweede een belemmering van de toegang tot de rechter. Wij hebben op dit moment te maken met een slechte situatie en de aanneming van het amendement-Dittrich leidt niet tot een verbetering. Vandaar dat de SP-fractie tegen het wetsvoorstel zal stemmen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de SP tegen het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

In stemming komt de motie-Dittrich (27024, nr. 12).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, het CDA en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

Naar boven