Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Regels betreffende terbeschikkingstelling en gebruik van foetaal weefsel (Wet foetaal weefsel) (26639),

- over:

- de motie-Ross-van Dorp over een evaluatie van het functioneren van de Wet afbreking zwangerschap (26639, nr. 14).

(Zie vergadering van 18 januari 2001.)

In stemming komt het amendement-Ross-van Dorp (stuk nr. 8).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 1 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 2 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het nader gewijzigd amendement-Ross-van Dorp (stuk nr. 20, IA).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit nader gewijzigd amendement de andere op stuk nr. 20 voorkomende nader gewijzigde amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Artikel 3, eerste lid, wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Vliet c.s. (stuk nr. 13).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66 en de VVD voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Het tweede lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Vliet c.s. (stuk nr. 13), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigd amendement-Ross-van Dorp (stuk nr. 23, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit gewijzigd amendement de andere op stuk nr. 23 voorkomende gewijzigde amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Het derde lid wordt zonder stemming aangenomen.

Het vierde lid wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 3 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 4 en 5 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Ross-van Dorp (stuk nr. 10, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 10 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Artikel 5a wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigd amendement-Ross-van Dorp (stuk nr. 19).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 6 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 7 tot en met 15 en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik geef de gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

Mevrouw Ross-van Dorp (CDA):

Voorzitter! De CDA-fractie heeft in het plenair debat benadrukt dat zij geen principieel tegenstander is van het ter beschikking stellen van foetaal weefsel voor onderzoek. Wel heeft de CDA-fractie te kennen gegeven principiële bezwaren te hebben tegen de wijze waarop in het voorliggend wetsvoorstel het foetaal materiaal ter beschikking komt, namelijk via een abortus provocatus. Hier wordt in de ogen van mijn fractie een grens overschreden, daar onder andere vraagtekens gezet kunnen worden bij de naleving en de handhaving van de Wet afbreking zwangerschap. In het debat heeft de regering, ondanks een pleidooi hiervoor van de CDA-fractie, het gebruik van foetaal weefsel niet in het licht van mogelijke alternatieven geplaatst. Ook bestaat bij de CDA-fractie bezwaar tegen het zeer algemeen gebruik van dit weefsel, dat zal ontstaan door het van kracht worden van dit wetsvoorstel. Via een amendement hebben wij er daarom voor gepleit dat alleen het gebruik van foetaal weefsel is toegestaan, dat ter beschikking is gekomen via een spontane abortus. Tevens hebben wij in een motie verzocht om een evaluatie van de Wet afbreking zwangerschap. Zowel dit amendement als de motie is door de regering ontraden. Ook de coalitiefracties hebben in het debat te kennen gegeven er geen steun aan te zullen verlenen. Op grond hiervan zal de CDA-fractie haar steun aan dit wetsvoorstel onthouden.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66 en de VVD voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

In stemming komt de motie-Ross-van Dorp (26639, nr. 14).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven