Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Regels met betrekking tot het beëindigen van de overeenkomst van samenwerking van de elektriciteitsproductiesector en tot het aandeelhouderschap van de netbeheerder van het landelijk hoogspanningsnet (Overgangswet elektriciteitsproductiesector) (27250), en over:

- de motie-Voûte-Droste c.s. over verruiming van de capaciteit met 1000 megawatt in 2002 (27250, nr. 24);

- de motie-Voûte-Droste c.s. over optimalisering van de grensoverschrijdende transportcapaciteit (27250, nr. 25);

- de motie-Crone c.s. over het in serieuze overweging nemen van een veilingbod voor Demkolec (27250, nr. 26).

(Zie vergadering van 15 november 2000.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Van den Akker (CDA):

Voorzitter! De amendementen op de stukken nrs. 17, 22, 23, 32 en de motie op stuk nr. 24 beogen hetzij de importcapaciteit voor elektriciteit te vergroten, hetzij nadere voorwaarden stellen aan de import door de elektriciteitsproductiebedrijven. Op zichzelf is dat goed, maar deze amendementen en deze motie kunnen niet los worden gezien van de omstreden voorrangspositie die de elektriciteitsbedrijven met dit wetsvoorstel hebben verkregen bij de import van elektriciteit. Vandaar dat mijn fractie tegen deze amendementen en deze motie zal stemmen.

Met het wetsvoorstel wordt de vrije concurrentie op de Nederlandse elektriciteitsmarkt ernstig belemmerd. De import van elektriciteit voor andere bedrijven dan de elektriciteitsproductiebedrijven is onmogelijk geworden waardoor de prijzen van elektriciteit in Nederland aanmerkelijk hoger liggen dan in de ons omringende landen. Mede gezien het feit dat er ernstige aanwijzingen zijn dat het wetsvoorstel in strijd is met het EG-verdrag zal de CDA-fractie tegen het wetsvoorstel stemmen.

Artikel 1 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Voûte-Droste/Crone (stuk nr. 32).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van het CDA tegen dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van den Akker/Van Walsem (stuk nr.Voorzitter 11) tot het doen vervallen van artikel 2.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van D66 en het CDA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 2, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Voûte-Droste/Crone (stuk nr. 32), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 3 t/m 5 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van den Akker (stuk nr. 7, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van D66 en het CDA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat is het verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 7 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Artikel 6 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 7 en 8 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van den Akker (stuk nr. 8, I) tot het doen vervallen van artikel 9.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van het CDA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 8 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Artikel 9 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 10 en 11 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Voûte-Droste/Crone (stuk nr. 17).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en het CDA tegen dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Artikel 12, eerste lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming door het amendement-Voûte-Droste/Crone (stuk nr. 17), wordt zonder stemming aangenomen.

Het tweede lid wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Crone/Voûte-Droste (stuk nr. 33, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van het CDA tegen dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat is het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit gewijzigde amendement het andere op stuk nr. 33 voorkomende gewijzigde amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Het derde lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Crone/Voûte-Droste (stuk nr. 33, I), wordt zonder stemming aangenomen.

Het vierde lid wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik merk op, dat door de aanneming van het gewijzigde amendement-Crone/Voûte-Droste (stuk nr. 33, II) een nieuw lid is ingevoegd.

Het vijfde lid wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van den Akker/Van Walsem (stuk nr. 10, I) tot het doen vervallen van artikel 12.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, D66 en het CDA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 10 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Het gewijzigde artikel 12 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 13 t/m 14, de aanhef van artikel 15 en onderdeel A worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het tweede nader gewijzigde amendement-Van Walsem/Van den Akker (stuk nr. 35, IA) tot invoeging van de nieuwe onderdelen A0 en A01.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de VVD tegen dit tweede nader gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit tweede nader gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 35 voorkomende tweede nader gewijzigde amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Onderdeel AA wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Van Dijke/Crone (stuk nr. 29).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD en het CDA tegen dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Onderdeel B, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Van Dijke/Crone (stuk nr. 29), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel BB, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het tweede nader gewijzigde amendement-Van Walsem/Van den Akker (stuk nr. 35, IB), wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen C, D, E en EE worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Walsem/Van den Akker (stuk nr. 14).

De voorzitter:

Ik constateer, dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Onderdeel F, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Walsem/Van den Akker (stuk nr. 14), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Voûte-Droste/Crone (stuk nr. 22) tot invoeging van een nieuw onderdeel FF.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van D66 en het CDA tegen dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

De onderdelen G t/m K worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Crone/Witteveen-Hevinga (stuk nr. 21, I) tot invoeging van een nieuw onderdeel KA.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van D66 en de VVD tegen dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 21 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Crone/Van Walsem (stuk nr. 30, I) tot invoeging van een nieuw onderdeel KA.

De voorzitter:

Ik constateer, dat dit gewijzigde amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit gewijzigde amendement het andere op stuk nr. 30 voorkomende gewijzigde amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Onderdeel L wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Walsem (stuk nr. 36, I) tot invoeging van een nieuw onderdeel M.

De voorzitter:

Ik constateer, dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van het amendement-Van Walsem (stuk nr. 36, I) het andere op stuk nr. 36 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Het gewijzigde artikel 15 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 16, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het tweede nader gewijzigde amendement-Van Walsem/Van den Akker (stuk nr. 35, II), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 17 en 17a worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 17b, zoals het is gewijzigd door de aanneming van de tweede nader gewijzigde amendementen-Van Walsem/Van den Akker (stuk nr. 35, III, 1 en 2), het gewijzigde amendement-Crone/Van Walsem (stuk nr. 30, II), het amendement-Crone/Witteveen-Hevinga (stuk nr. 21, II) en het amendement-Van Walsem (stuk nr. 36, II), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 18 t/m 20 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van den Akker (stuk nr. 13).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA en D66 voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 21 wordt zonder stemming aangenomen.

De beweegreden wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en het CDA tegen het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

In stemming komt de motie-Voûte-Droste c.s. (27250, nr. 24).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en het CDA tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Voûte-Droste c.s. (27250, nr. 25).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de SP tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Crone c.s. (27250, nr. 26).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de SP tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

Naar boven