Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Voorschriften ten behoeve van de instroom van leraren in het primair en voortgezet onderwijs (Interimwet zij-instroom leraren primair en voortgezet onderwijs) (27015), en over:

- de motie-Barth over een assessment voor het speciaal onderwijs (27015, nr. 20);

- de motie-Van der Hoeven over MBO'ers met een HBO-werk- en denkniveau (27015, nr. 21).

(Zie vergadering van 25 mei 2000.)

De voorzitter:

Mevrouw Van der Hoeven heeft mij meegedeeld dat zij haar amendementen op de stukken nrs. 7, 9 en 10 intrekt.

In stemming komt het amendement-Poppe (stuk nr. 12, II).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de SP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 12 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

De artikelen 1 t/m 3 worden zonder stemming aangenomen.

Het eerste lid van artikel 4 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Lambrechts c.s. (stuk nr. 18).

De voorzitter:

Ik constateer, dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Het tweede lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Lambrechts (stuk nr. 18), wordt zonder stemming aangenomen.

Het derde t/m vijfde lid worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Poppe (stuk nr. 13, I) tot invoeging van een zesde lid.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en het CDA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 13 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Het gewijzigde artikel 4 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Poppe (stuk nr. 11, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 11 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Van der Hoeven (stuk nr. 8).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, het CDA, de RPF, het GPV en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 5 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 6 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Lambrechts/Barth (stuk nr. 15).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, de RPF, het GPV en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

In stemming komt het amendement-Stellingwerf (stuk nr. 17).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de RPF en het GPV voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Het eerste lid van artikel 7, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Lambrechts/Barth (stuk nr. 15), wordt zonder stemming aangenomen.

Het tweede lid van artikel 7 wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 7 wordt zonder stemming aangenomen.

Het eerste lid van artikel 8 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Lambrechts c.s. (stuk nr. 16) tot invoeging van een nieuw onderdeel a.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, de VVD, het CDA en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Het tweede lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Lambrechts c.s. (stuk nr. 16), wordt zonder stemming aangenomen.

Het derde lid wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 8 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 9 t/m 15 en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen.

De heer Van Bommel (SP):

Mevrouw de voorzitter! De SP heeft grote bezwaren tegen de wet die nu in ontwerp voorligt. Het zijn drie bezwaren. Om te beginnen vinden wij de komst van onbevoegde leerkrachten in het basisonderwijs een bedreiging voor de kwaliteit van het basisonderwijs. Ten tweede maken wij bezwaar tegen de ruimte die wordt geboden aan commerciële instellingen om geschiktheidsonderzoek te doen. Een derde, meer algemeen bezwaar is dat wij vrezen dat deze wet de status van het vak van leraar nog verder onderuit haalt, wanneer blijkt dat ook mensen zonder een HBO-opleiding in het onderwijs kunnen werken. Onze wijzigingsvoorstellen hebben dit niet uit de wet kunnen halen. Daarom zullen wij tegen dit voorstel stemmen.

Mevrouw Van der Hoeven (CDA):

Voorzitter! De fractie van het CDA had aanvankelijk heel grote bezwaren tegen de wet zij-instroom. Om die reden hebben wij amendementen ingediend. In het debat is gebleken dat deze amendementen zijn overgenomen en zijn vormgegeven in de nota's van wijziging. Dit betekent dat er op het ogenblik sprake is van een zorgvuldige benadering van de zij-instromers in het onderwijs, terwijl de uitvoeringsregeling bij AMvB wordt voorgehangen. Dat is voor de CDA-fractie reden om voor dit wetsvoorstel te stemmen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de SP tegen dit wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Op verzoek van mevrouw Van der Hoeven stel ik voor, haar motie (27015, nr. 21) van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

In stemming komt de motie-Barth (27015, nr. 20).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de VVD, het CDA, de RPF, het GPV en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

De vergadering wordt enkele minuten geschorst.

Naar boven