Aan de orde zijn de stemmingen over veertien moties, ingediend tijdens het debat over het Energierapport 1999, te weten:

- de motie-De Boer/Klein Molekamp over windenergie (26898, nr. 8);

- de motie-De Boer over een heffing op de uitstoot van warmte (26898, nr. 9);

- de motie-De Boer over het gebruik van duurzame energie door alle departementen (26898, nr. 10);

- de motie-De Boer over een keurmerk voor groene stroom (26898, nr. 11);

- de motie-De Boer over een premie voor WKK-producenten (26898, nr. 12);

- de motie-M.B. Vos over een systeem van verhandelbare certificaten van duurzame energie (26898, nr. 13);

- de motie-M.B. Vos over de effecten van de liberalisering op WKK (26898, nr. 14);

- de motie-M.B. Vos over informatie over stroom die door middel van kerncentrales is opgewekt (26898, nr. 15);

- de motie-Van Walsem/De Boer over energiebesparing door waterzijdig inregelen (26898, nr. 16);

- de motie-Van den Akker over aanvullende fiscale maatregelen ter bevordering van WKK (26898, nr. 17);

- de motie-Van den Akker over decentrale opwekkers (26898, nr. 18);

- de motie-Klein Molekamp/Van Walsem over duurzame energieproductiemiddelen die niet aan een openbaar net leveren (26898, nr. 19);

- de motie-Klein Molekamp c.s. over het volledig vrijgeven van de markt voor duurzame energie (26898, nr. 20);

- de motie-M.B. Vos over milieukwaliteitseisen aan stroom (26603, nr. 14).

(Zie vergadering van 22 maart 2000.)

De voorzitter:

De motie-De Boer (26898, nr. 12), de motie-Van den Akker (26898, nr. 17) en de motie-Klein Molekamp/Van Walsem (26898, nr. 19) worden ingetrokken.

De motie-M.B. Vos (26603, nr. 14) is in die zin gewijzigd, dat het dictum thans luidt:

"verzoekt de regering in Europees verband voorstellen te doen voor het stellen van milieukwaliteitseisen aan stroom en concrete initiatieven te nemen voor een debat over de invoering van een verplicht aandeel groene stroom in Europees verband,".

Naar mij blijkt, wordt deze gewijzigde motie voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 29 (26603).

Mevrouw De Boer stelt een nieuwe motie voor, die reeds is rondgedeeld. Ik neem aan dat wij daarover nu kunnen stemmen.

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

overwegende, dat de ontwikkeling van WKK achterblijft, en derhalve ons nog steeds zorgen baart;

van mening, dat ook in een geliberaliseerde energiemarkt een verdere ontwikkeling van warmtekrachtkoppeling wenselijk is;

verzoekt de regering aanvullende fiscale maatregelen te treffen die zullen resulteren in een voortgezette ontwikkeling van warmtekrachtkoppeling;

verzoekt de minister hiertoe binnen twee maanden een voorstel aan de Kamer te presenteren,

en gaat over tot de orde van de dag.

De voorzitter:

De motie is voorgesteld door de leden De Boer, Van den Akker, Klein Molekamp en Van Walsem. Naar mij blijkt, wordt zij voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 21 (26898).

In stemming komt de motie-De Boer/Klein Molekamp (26898, nr. 8).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-De Boer (26898, nr. 9).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, het GPV, de RPF en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-De Boer (26898, nr. 10).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-De Boer (26898, nr. 11).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de VVD tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-M.B. Vos (26898, nr. 13).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66, het GPV, de RPF en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-M.B. Vos (26898, nr. 14).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de VVD tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-M.B. Vos (26898, nr. 15).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en D66 voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen. Aangezien de uitslag van de stemming onduidelijk is, gaan wij hoofdelijk stemmen.

Vóór stemmen de leden: De Cloe, Crone, Dijksma, Dijsselbloem, Dittrich, Duivesteijn, Duijkers, Feenstra, Van Gent, Van Gijzel, Giskes, Gortzak, De Graaf, Halsema, Hamer, Harrewijn, Van Heemst, Hermann, Herrebrugh, Hindriks, Van der Hoek, Hoekema, Kalsbeek, Kant, Karimi, Kortram, Kuijper, Lambrechts, Marijnissen, Melkert, Middel, Van Nieuwenhoven, Noorman-den Uyl, Oedayraj Singh Varma, Oudkerk, Van Oven, Poppe, Rabbae, Ravestein, Rehwinkel, Van 't Riet, Rosenmöller, Santi, Scheltema-de Nie, Schimmel, Schoenmakers, Smits, Spoelman, Van der Steenhoven, Swildens-Rozendaal, Timmermans, Valk, Ter Veer, Vendrik, M.B. Vos, Waalkens, Wagenaar, Van Walsem, De Wit, Witteveen-Hevinga, Van Zijl, Zijlstra, Van Zuijlen, Albayrak, Apostolou, Arib, Augusteijn-Esser, Bakker, Barth, De Boer, Van Bommel, Bussemaker.

Tegen stemmen de leden: Cherribi, Cornielje, Dankers, Van Dijke, Dijkstal, Van den Doel, Essers, Eurlings, Geluk, De Haan, Hessing, Hillen, Van der Hoeven, Hofstra, De Hoop Scheffer, Klein Molekamp, Van der Knaap, Leers, Luchtenveld, E. Meijer, Th.A.M. Meijer, Van Middelkoop, Mosterd, Nicolaï, Niederer, Oplaat, Örgü, Passtoors, Reitsma, Remak, Rietkerk, Rijpstra, Ross-van Dorp, Rouvoet, Schreijer-Pierik, Schutte, Snijder, Van der Staaij, Stellingwerf, Stroeken, Terpstra, Udo, Te Veldhuis, Verbugt, Verburg, Verhagen, Visser-van Doorn, Van der Vlies, O.P.G. Vos, Voûte-Droste, Weekers, Weisglas, Van Wijmen, Wilders, Van den Akker, Van Ardenne-van der Hoeven, Atsma, Van Baalen, Balemans, Balkenende, Van Beek, Van den Berg, Biesheuvel, Bijleveld-Schouten, Blaauw, Van Blerck-Woerdman, Blok, Brood, Buijs, Van de Camp.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de motie met 72 tegen 70 stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van Walsem/De Boer (26898, nr. 16).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van den Akker (26898, nr. 18).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de VVD tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Klein Molekamp c.s. (26898, nr. 20).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de SP tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-De Boer (26898, nr. 21).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de gewijzigde motie-M.B. Vos (26603, nr. 29).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de VVD tegen deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

Mevrouw Vos (GroenLinks):

Voorzitter! Naar aanleiding van de motie betreffende de informatie aan de consument over door kerncentrales opgewekte stroom wil ik de regering vragen of zij bereid is deze motie uit te voeren. Ik ga ervan uit dat dit het geval is...

De voorzitter:

Mevrouw Vos, deze motie is zonet aangenomen. Wij gaan ervan uit dat de regering die uitvoert. En anders horen wij dat, neem ik aan. Maar misschien is het goed dat uw vraag ertoe leidt dat wij de regering erop wijzen dat wij graag na vrijdag aanstaande hierover bericht ontvangen. In vak K wordt hevig geknikt, dus dit zal wel worden doorgegeven.

Naar boven